LIVE Ισλανδία: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου-Φόβοι ότι η λάβα θα φτάσει στη θάλασσα

 LIVE Ισλανδία: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου-Φόβοι ότι η λάβα θα φτάσει στη θάλασσα

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η νότια Ισλανδία λόγω μιας ακόμη ηφαιστειακής έκρηξης στη χερσόνησο Ρέικιανες που θεωρείται ότι είναι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η πιο ισχυρή από όσες έχουν σημειωθεί από το 2021.

Το ηφαίστειο εξερράγη χωρίς καμία προειδοποίηση το βράδυ του Σαββάτου (16/3) και είναι η τελευταία σε μια σειρά εκρήξεων στην περιοχή, απειλώντας τις τοπικές υποδομές και οδηγώντας τις αρχές να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τι θα συμβεί αν η λάβα φτάσει στη θάλασσα

Η επικεφαλής του τμήματος της Νορβηγικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είπε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν «επικίνδυνες» συνέπειες εάν η λάβα φτάσει στη θάλασσα καθώς ρέει προς τα νότια.

Σύμφωνα με το RUV, αν η λάβα, η οποία είναι αλκαλική, έρθει σε επαφή με το θαλασσινό νερό, μπορεί να παραχθούν αναθυμιάσεις χλωρίου, ενώ δεν αποκλείεται να συμβούν «μικρές εκρήξεις» την ώρα που η λάβα θα αλληλεπιδρά με το θαλασσινό νερό.

Έρημη πόλη το Γκρίνταβικ

Όλοι οι δρόμοι από και προς το Γκρίνταβικ αναμένεται να κλείσουν, ενώ οι περίπου 4.000 κάτοικοι της πόλης έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εδώ και ένα μήνα, αφού η έκρηξη του Ιανουάριου κατέστρεψε τρία σπίτια. Πολλοί σκέφτονται να πουλήσουν τα σπίτια και μόλις το 10 με 20% δηλώνει ότι θα επιστρέψει στην πόλη. 

Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η νέα έκρηξη είναι ίσως η πιο ισχυρή των τελευταίων ημερών. 

Σχετικά Άρθρα