Αίγυπτος: Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης και Αλ Σίσι- Το ”πάζαρι” με την Ευρώπη για το μεταναστευτικό
Την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των σχέσεων Ε.Ε- Αιγύπτου σε Συνολική και Στρατηγική συνεργασία, για την υλοποίηση της οποίας πρωτοστάτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στο Κάιρο.
Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας της Αιγύπτου στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από την Λιβύη προς την Κρήτη.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και για την ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.
Σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Αιγύπτου
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η απόφαση των δύο ηγετών να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών με τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν το απόγευμα Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του ΑΣΣ.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για την οργάνωση της επίσκεψης στη Σίβα. Η όαση της Σίβα έχει ξεχωριστή σημασία για τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας Αιγύπτου, καθώς εκεί βρίσκεται το μαντείο του Αμον Ρα το οποίο επισκέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.χ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των χωρών. Στις 17:15 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Η σημασία της ευρωπαϊκής αποστολής στο Κάιρο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού
Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Γεωργία Σκιτζή, νωρίτερα προσγειώθηκε στο Κάιρο το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρωθυπουργό. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Για την Αίγυπτο είναι μια σημαντική μέρα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με ακόμη τέσσερις Ευρωπαίους ηγέτες, τους ομολόγους του από την Ιταλία, το Βέλγιο, τον καγκελάριο της Αυστρίας, τον πρόεδρο της Κύπρου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.
Το παζάρι με τους Ευρωπαίους
Με την προσφορά μιας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου, η Ευρώπη προσπαθεί να κρατήσει όρθια τη μεγαλύτερη αραβική χώρα και κρίσιμη για την σταθερότητα στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, η οποία κλυδωνίζεται από την οικονομική κρίση, την περιφερειακή αστάθεια αλλά και την πίεση από την παρουσία 6 εκατομμυρίων προσφύγων στο έδαφος της κυρίως από την Κεντρική Αφρική.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεμάχερ και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και του Βελγίου Τζόρτζια Μελόνι και Αλεξάντερ Ντε Κρόο βρίσκονται στο Κάϊρο για συνομιλιες με τον πρόεδρο Αλ Σίσι σε μια έμπρακτη κίνηση στήριξης της Αιγύπτου με ένα πακέτο ενίσχυσης που θα φθάνει τα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το Reuters τα χρήματα θα δοθούν την τριετία 2024-2027 στο πλαίσιο της συμφωνίας για διευρυμένη συνεργασία που θα ανακοινωθεί στο Κάιρο σήμερα. Από τα χρήματα αυτά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ θα αφορούν μακροοικονομική βοήθεια, τα 1,8 δισ. ευρώ θα αφορούν επενδύσεις και τα 600 εκατομμμύρια ευρώ θα δοθούν σε επιχορηγήσεις. Ειδικά για τα χρήματα της μακροοικονομικής στήριξης, ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι το 1 δισ. ευρώ θα δοθεί μέσα στο 2024.