Ευρωεκλογές όπως… εθνικές/ Τρεις τάσεις στις δημοσκοπήσεις και ο “ελέφαντας στο δωμάτιο”

 Ευρωεκλογές όπως… εθνικές/ Τρεις τάσεις στις δημοσκοπήσεις και ο “ελέφαντας στο δωμάτιο”

Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, λιγότερο ή περισσότερο, αποτυπώνουν τρεις τάσεις στο εκλογικό σώμα, με την αποχή, ωστόσο, να παραμένει ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” ως απροσδιόριστη ακόμα μεταβλητή που μπορεί να αλλάξει πολλά δεδομένα.

Η πρώτη τάση αφορά την κυβέρνηση και δείχνει ότι ενδεχομένως οι απώλειες για τη Ν.Δ να είναι σημαντικές. Στις μετρήσεις και ειδικότερα στην “Πρόθεση Ψήφου” τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος κυμαίνονται στο όριο, λίγο κάτω από το 30%, κάτι που όσο κι αν διορθώνεται με την “Εκτίμηση εκλογικού αποτέλεσματος” δημιουργεί εύλογα πολιτικό πονοκέφαλο στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.

Στις ευρωεκλογές του 2019 η Ν.Δ κατέγραψε 33,12% και το ποσοστό αυτό μπορεί να αποτελέσει την πρώτη γραμμή άμυνας για την κυβέρνηση εφόσον τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου είναι κοντά σε αυτό. Η κυβέρνηση θα επικαλεστεί την φθορά του πέμπτου έτους διακυβέρνησης και θα προσπαθήσει να εξηγήσει με αυτόν τον τρόπο τις απώλειες. Ωστόσο, στις ευρωεκλογές του 2019 η Ν.Δ είχε απέναντί της έναν ΣΥΡΙΖΑ σε προϊούσα φθορά και με βεβαιότητα ότι οι εθνικές εκλογές που θα ακολουθούσαν θα την έφερναν στην διακυβέρνηση. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει: το κυβερνών κόμμα προβάλλει σήμερα η μοναδική λύση διακυβέρνησης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μεγάλη απόσταση στις δημοσκοπήσεις. Παίζει, δηλαδή, “εν ου παικτοίς” και ως εκ τούτου αρκετοί θα συγκρίνουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με το 41% της αναμέτρησης του Ιουνίου του 2023.

Τις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε αίφνης τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, μάλλον πρόωρα εάν σκεφτεί κανείς ότι απέχουμε ακόμα περίπου 90 μέρες από τις ευρωεκλογές. Έκανε λόγο για κρίσιμη αναμέτρηση που θα κρίνει την σταθερότητα και την πορεία της χώρας, κάτι που είθισται να αποτελεί επίκεντρο της αντιπαράθεσης εθνικών εκλογών και όχι ευρωεκλογών, ενώ εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση: αφενός κατά του Στέφανου Κασσελάκη για τα όντως αναπάντητα μέχρι τώρα ερωτήματα σχετικά με τις εταιρείες του στις ΗΠΑ, αφετέρου εναντίον του Κυριάκου Βελόπουλου τον οποίο κατηγόρησε ότι “κάνει καριέρα με την τραγωδία των Τεμπών”.

Η τακτική αυτή αναμένεται να ενταθεί επειδή η Ν.Δ δεν θέλει να καταγράψει μεγάλη φθορά καθώς σε μία τέτοια περίπτωση, ακόμα και με συρρικνωμένα τα ποσοστά της αντιπολίτευσης, θα θεωρηθεί ότι μπαίνει σε καθοδική πορεία στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, είτε αυτές διεξαχθούν το 2027, είτε νωρίτερα.

Η δεύτερη τάση αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο οποίος στις τελευταίες μετρήσεις φαίνεται να ανακτά κάποιες δυνάμεις και σταδιακά να εδραιώνεται στην δεύτερη θέση αφήνοντας πίσω του το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η ανάκαμψη δεν έχει ακόμα χαρακτηριστικά “ρεύματος” και προοπτικές να πλησιάσει το ποσοστό (17,8%) των εθνικών εκλογών, ωστόσο δημιουργεί ελπίδες στην Κουμουνδούρου ότι δεν θα επέλθει η …καταστροφή που προοιωνίζονταν προηγούμενες μετρήσεις. Το θέμα των εταιρειών Κασσελάκη, πάντως, δύσκολα θα κοπάσει όσο ο ίδιος δεν δίνει τεκμηριωμένες και πειστικές απαντήσεις, ενώ επικρέμεται και η εισαγγελική έρευνα για το θέμα αυτό που το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί με άγνωστο αποτέλεσμα.

Η μάχη για την δεύτερη θέση, άλλωστε, είναι σημαντική για τον Στέφανο Κασσελάκη ώστε να επιβάλλει τις αλλαγές που επιθυμεί στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και, παράλληλα, να κερδίσει εσωκομματικά πόντους έναντι όσων τον αμφισβητούν. Παράλληλα θα μπορέσει να επαναπροσδιορίσει με καλύτερο τρόπο τον στόχο του στις επόμενες εθνικές εκλογές. Εάν η τάση αυτή επιβεβαιωθεί το πρόβλημα εσωστρέφειας θα περάσει από την Κουμουνδούρου στην Χαριλάου Τρικούπη με ότι αυτό μπορεί να σημάνει ακόμα και για την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η τρίτη τάση που είναι, ίσως, και η πιό “βουβή” είναι η σταθερή άνοδος των δημοσκοπικών ποσοστών της Ελληνικής Λύσης, η οποία σε κάποιες μετρήσεις “γράφει” διψήφιο ποσοστό, ενώ οι πληροφορίες θέλουν σε κρυφές μετρήσεις που έχει παραγγείλλει το Μέγαρο Μαξίμου να συγκεντρώνει ποσοστά κοντά στο 15% σε ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα αλλά πολύ υψηλό ποσοστό ακόμα και στην Αττική. Ο Κυριάκος Βελόπουλος προσελκύει ψηφοφόρους της Ν.Δ που έχουν δυσαρεστηθεί με το νόμο για την ισότητα στον γάμο αλλά και για την ακρίβεια και άλλα μείζονα κοινωνικά θέματα. Γίνεται, δηλαδή, υποδοχέας της δεξιάς ψήφου, επιβεβαιώνοντας έμμεσα τον Μάκη Βορίδη που δηλώνει πως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών θα έχει πολιτικό κόστος στη Ν.Δ. Ορισμένες μετρήσεις έχουν προσδιορίσει τις απώλειες για τη Ν.Δ μεταξύ 3,5 και 5 μονάδες.

Η άνοδος Βελόπουλου ακολουθεί την ευρωπαϊκή τάση για τα υπερδεξιά και ακροδεξιά κόμματα και προβληματίζει έντονα το Μέγαρο Μαξίμου. Γι αυτό και ο πρωθυπουργός έβαλε στο στόχαστρο τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, ενώ αρκετοί λένε πως η επαναφορά του… πυρσού στο λογότυπο για τα 50 χρόνια της Ν.Δ σχετίζεται με την επικοινωνιακή προσπάθεια για αναβάπτιση στα νάματα της καραμανλικής δεξιάς και του παρελθόντος της παράταξης.

Σχετικά Άρθρα