“Μάχη” για το πρώτο επ’ αμοιβή απογευματινό χειρουργείο- Πανηγυρίζει το Υπ. Υγείας-Προειδοποιούν γιατροί και νοσηλευτές
Ξεκίνησαν τα απογευματινά χειρουργεία χθες Τρίτη από τη Θεσσαλονίκη, με φόντο τον υπουργό υγείας να φωτογραφίζεται πάνω από έναν ασθενή και σύσσωμο το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό να κάνει παράλληλα συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Στο libre μιλούν ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και μία ακτινολόγος, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ. Καταγγέλουν ότι μέλημα είναι να εμπεδώσουν πλέον οι ασθενείς ότι πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλουν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε έναν εμπορευματοποιημένο πια δημόσιο τομέα. Ο ασθενής περίμενε από το 2019 για να χειρουργηθεί! Στο φως της δημοσιότητας έρχονται και οι… “απειλές” που δέχεται το νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να γίνει άμεσα προσωπικό χειρουργείου.
Παρουσία του Υπουργού Υγείας, Αδώνι Γεωργιάδη, και του Υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, πραγματοποιήθηκαν χθες Τρίτη τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στο Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και το ΑΧΕΠΑ. Στο «Παπαγεωργίου» πραγματοποιήθηκαν τρία απογευματινά χειρουργεία και αφορούσαν τα εξής περιστατικά: 1) άνδρα 54 ετών, ο οποίος υπεβλήθη σε εγχείρηση κήλης, 2) άνδρα 67 ετών, ο οποίος υπεβλήθη σε εγχείρηση αρθροπλαστικής και 3) γυναίκα 73 ετών, η οποία, επίσης, υπεβλήθη σε εγχείρηση αρθροπλαστικής. Στο «ΑΧΕΠΑ» πραγματοποιήθηκε ένα χειρουργείο γυναίκας ασθενούς 67 ετών, η οποία υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση κήλης.
Ηχηρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν συγγενείς ασθενών και νοσοκομειακοί γιατροί, επιφυλάσσοντας υποδοχή με συνθήματα στον Άδωνι Γεωργιάδη. Παράλληλα, πραγματοποιούνταν και εκδήλωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με θέμα ‘’ενάντια στη βία στις άσπρες στολές’’.
«Πρωτοβάθμια σωματεία, η ΕΝΙΘ και σύλλογοι ασθενών δηλώσαμε με δυναμική παρέμβαση έξω από το Παπαγεωργίου την αντίθεσή μας στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Κάναμε παρέμβαση και στον χώρο που ξεκίνησε η εκδήλωση του ΠΙΣ. Εκεί ένας συνάδελφος γιατρός έκανε παρέμβαση, λέγοντας προς τους κ.κ. Φλωρίδη και Βαρτζόπουλο πως ‘’τη βία την προκαλείτε εσείς’’. Εξαγριώθηκε ο κ. Εξαδάκτυλος. Εμείς ως ΕΝΙΘ ζητήσαμε τον λόγο από το προεδρείο να παρέμβει ο πρόεδρός μας. Με τα πολλά, μας έδωσαν για λίγο τον λόγο… ‘’Βία είναι να πληρώνεις το χειρουργείο σου, βία είναι να εξοντώνεσαι στις εφημερίες’’ είπαμε» λέει στο libre η Στέλλα Χονδροματίδου, ακτινολόγος ΓΝ Παπαγεωργίου και μέλος στο ΔΣ της ΕΝΙΘ, που βρισκόταν στις διαμαρτυρίες.
«Οι επεμβάσεις που έγιναν ήταν βουβωνοκήλης (απλή θεωρείται) και ορθοπεδικές που είναι πιο δύσκολες, άρα πιο κοστοβόρες. Κάποια από τα προγραμματισμένα χειρουργεία δεν έγιναν γιατί τα ακύρωσαν οι ασθενείς όταν έμαθαν ότι θα πληρώσουν. Εκείνοι είχαν μείνει σ’ αυτό που είχε πει ο Αδ. Γεωργιάδης ότι τα πρώτα 50.000 χειρουργεία θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, κι επειδή δεν έγινε εκταμίευση και θα έπρεπε να τα πληρώσουν σήμερα, τα ακύρωσαν» αναφέρει η κα. Χονδροματίδου, υπογραμμίζοντας πως βρισκόμαστε μπροστά στην απόλυτη κατάρρευση του ΕΣΥ.
«Πέρα από το αποδυναμωμένο προσωπικό που απαιτείται για ένα χειρουργείο –γιατί λένε ότι αυτοί που θα χειρουργούν το πρωί, δε θα χειρουργούν το απόγευμα και αυτό θα πηγαίνει κυκλικά και αντίστροφα, εις βάρος προφανώς τελικά των πρωινών δωρεάν χειρουργείων, θα επιβαρυνθούν όλες οι ειδικότητες. Τα περιστατικά αυτά, που θα είναι περισσότερα σε μία μέρα, χρειάζονται και μετεγχειρητικές εξετάσεις, έλεγχους, παρακολούθηση, άρα θα επιβαρυνθεί όλο το προσωπικό, που ήδη είναι αποδεκατισμένο».
- Στην υγεία παίζεται το πιο βρόμικο παιχνίδι. Γιατί σε χτυπάνε εκεί που πονάς. Όταν είσαι ευάλωτος. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Κι όταν λένε στον ασθενή ‘’προτιμάς να δώσεις εδώ 300 ή στο ιδιωτικό 1.000;’’ τι θα κάνει;
«Αυτό είναι ωμός εκβιασμός σε ασθενείς που δε λαμβάνουν έγκαιρα τις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη, λόγω της διαρκούς χρόνιας υποστελέχωσης και των ελλείψεων στο ΕΣΥ κι έρχονται τώρα και του δίνουν ως ‘’δικαίωμα στην ελευθερία’’, ΄΄μάνα εξ’ ουρανού’’ να δώσουν λιγότερα χρήματα από ό,τι στον ιδιωτικό τομέα» σχολιάζει, μιλώντας στο libre ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος.
Απέναντι στην κινητοποίηση ασθενών και γιατρών, η «φιέστα» του υπουργού, όπως λέει ο ίδιος. «Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν ήρθε την ώρα της κινητοποίησης. Ήρθε μετά. Και μέλημά του ήταν να φωτογραφηθεί πάνω από τον ασθενή για να εμπεδώσουν οι ασθενείς ότι πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλουν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε έναν εμπορευματοποιημένο πια δημόσιο τομέα. Αυτή η φωτογραφία είναι η σφραγίδα ότι δεν πρόκειται να κάνουν προσλήψεις, ούτε να αυξήσουν τους μισθούς των γιατρών, αλλά θα λεηλατούν τις τσέπες των ασθενών».
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα χειρουργεία σε αναμονή στη Βόρεια Ελλάδα είναι περί τα 20.000, τα οποία, σημειώνει ο κ. Καραχρήστος, «αναμένουν πάνω από 4 μήνες και πολλά μέχρι και 2-3 χρόνια, όπως ο ένας ασθενής που χειρουργήθηκε χθες και περίμενε από το 2019». «Και μην ξεχνάμε» συμπληρώνει «πως αυτός ο ασθενής έχει πληρώσει τριπλά, για να έχει υγεία, από την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τώρα την τσέπη του».
Κερασάκι στην τούρτα οι ‘’απειλές’’ προς τους αντιρρησίες.
«Πιέζουν το προσωπικό που δε συναινεί, που είναι βασικά το νοσηλευτικό και παραϊατρικό… Καλούν όλο το νοσηλευτικό προσωπικό με ταχύρυθμα μαθήματα να γίνεται προσωπικό χειρουργείου και μάλιστα το θέτουν στους συναδέλφους σαν απειλή ότι ‘’αν δε θέλετε εσείς, θα βρούμε άλλους’’. Δεν μπορεί να γίνει κάποιος έτσι… σε μια εβδομάδα νοσηλευτής χειρουργείου. Χρειάζεται εκπαίδευση κι εμπειρία, ώστε να είναι και υψηλή η ποιότητα παροχής της υπηρεσίας υγείας» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ και καλεί τον κόσμο να αντιδράσει σ’ αυτή την εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας, να μην παγιωθεί η λογική του ‘’πλήρωνε’’.
Σύσσωμη η ιατρική κοινότητα αντιδρά
Τη ρητή αντίθεσή της στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων εκφράζει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), που σημειώνει ότι η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων και με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το ιδιωτικό έργο των ιατρών ΕΣΥ προχωρά στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Για τον λόγο αυτό πραγματοποίησε χθες και τρίωρη στάση εργασίας (12.00-15.00), πέρα από τη διαμαρτυρία που έκανε έξω από το Παπαγεωργίου.
«Τα απογευματινά χειρουργεία, δεν μπορούν να γίνουν, γιατί χρειάζεται πάρα πολύ προσωπικό, με ομάδα, αναισθησιολόγου, νοσηλευτών και φυσικά και άλλες ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι και παθολόγοι για ενδεχόμενη επιπλοκή», επανέλαβε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, υπενθυμίζοντας ότι πάγιο αίτημα είναι οι άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, να γίνουν γρήγορα οι κρίσεις, να υπάρχει χρηματοδότηση και εκπαίδευση των νέων γιατρών για να μην φεύγουν στο εξωτερικό, «ώστε να είναι η επόμενη γενιά μας». «Εμάς τη θέση μας για τα απογευματινά χειρουργεία, εδώ κι ενάμιση μήνα ο υπουργός την ξέρει, τα έχουμε συζητήσει, είπαμε ότι είμαστε αντίθετοι, το γνωρίζει, είπαμε γιατί είμαστε αντίθετοι, ο υπουργός είπε τις δικές του απόψεις», υπογράμμισε η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΟΕΝΓΕ. Στο ΤhePressPorject είχε μιλήσει σχετικά ο γγ της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου. «Νομιμοποιούμε το φακελάκι αντί να πετάξουμε έξω τους επίορκους» λέει χαρακτηριστικά και σχολιάζει πως δεν πρόκειται για πρωτοτυπία του κ. Γεωργιάδη. «Αυτά τα έλεγε από τον Φεβρουάριο του 2022 η κα. Γκάγκα σε περιφερειακά κανάλια στη Βόρεια Ελλάδα. Έλεγε με φυσικότητα ”τι να κάνουμε, ο κόσμος θέλει να ανταμείψει τον χειρουργό, γι’ αυτό να καθιερώσουμε τα απογευματινά χειρουργεία”. Να νομιμοποιήσουμε δηλαδή αυτή την ”ανταμοιβή”. Αντί να πατάξουν τη διαφθορά, τη νομιμοποιούν».
«Είναι αστείο ότι θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, όταν το νοσοκομείο Παπανικολάου έχουν μείνει μόλις πέντε αναισθησιολόγοι από τους επτά που ήταν. Δεν υπάρχει πρόγραμμα τακτικών χειρουργείων για τον Φεβρουάριο», δήλωσε στο TheOpinion ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. «Δεν αποφασίζεις απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή των ασθενών. Τέτοια χρήματα εμείς δεν τα θέλουμε. Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτών και αναισθησιολόγων. Υπάρχουν περιστατικά που περιμένουν πάνω από τρία χρόνια για να κάνουν χειρουργείο, υπάρχουν καρκινοπαθείς που περιμένουν πάνω από έξι μήνες, έχουμε νοσοκομείο που δεν έχουν επικαιροποιήσει τις λίστες χειρουργείων και εμφανίζονται ασθενείς από το 2015, που δεν ξέρουν εάν ζουν ή έχουν πεθάνει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Προβληματική, υπό τις παρούσες συνθήκες χαρακτηρίζει με επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) τη λειτουργία του ΕΣΥ με τα απογευματινά χειρουργεία.
«Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθημερινά καθίσταται προβληματικότερη. Οι αποχωρήσεις γιατρών λόγω συνταξιοδοτήσεων, υπερεργασίας και χαμηλών αμοιβών είναι καθημερινές. Θέσεις γιατρών ΕΣΥ που προκηρύσσονται δεν πληρούνται και βγαίνουν άγονες καθώς οι νέοι γιατροί υπό τις παρούσες συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης πρέπει να επισημάνουμε την υποστελέχωση των αναισθησιολογικών τμημάτων των νοσοκομείων όπου οι γιατροί εργάζονται σε συνθήκες “burnout”», αναφέρεται στην επιστολή του ΙΣΘ.
- Όπως αναφέρει ο σύλλογος, η Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με την Αθήνα δεν έχει ειδικά νοσοκομεία και οι αποφάσεις των διοικήσεων των ΥΠΕ για μετακινήσεις γιατρών του παθολογικού τομέα, σε δομές εκτός νοσοκομείου όπου εργάζονται, δημιουργεί μεγάλη δυσλειτουργία στα τμήματα που υπηρετούν και φυσικά διαταράσσει τον οικογενειακό προγραμματισμό τους.
«Υπό αυτές τις συνθήκες η εξαγγελθείσα λειτουργία του ΕΣΥ με χειρουργεία τις απογευματινές ώρες (αυτονόητη για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες) καθίσταται άκρως προβληματική», σημειώνει ο ΙΣΘ επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να γίνουν προσλήψεις νέου προσωπικού στα νοσοκομεία, μετά από εξορθολογισμό των αμοιβών σε επίπεδα χωρών με ανάλογο ΑΕΠ της Ελλάδος. Όσον αφορά την ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή, μετά τον Ιατρικό Σύλλογο Αττικής και ο ΙΣΘ αναφέρει ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής όλων των γιατρών (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) στα απογευματινά ιατρεία. Σε ότι αφορά την υλοποίηση του νόμου που προβλέπει την άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ, ο ΙΣΘ σημειώνει ότι για να επιτύχει πρέπει να προβλέπει ξεκάθαρο εργασιακό καθεστώς εκείνων που θέλουν να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Την Πέμπτη 14 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στην Αθήνα, στον Ευαγγελισμό.