Ρεπορτάζ/Libre: Καλά και άσχημα νέα από τις πρώτες ενδείξεις για τις τιμές ενόψει σαρακοστιανού τραπεζιού
«Να προτιμάτε τα προϊόντα που είναι στο καλάθι της Σαρακοστής» απαντά η κυβέρνηση στους πολίτες που θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι. Ο πρόεδρος του σωματείου ιχθυοπωλών Αθηνών, Βασίλης Σίμος, μιλώντας στο libre μας δίνει την εικόνα στις τιμές των θαλασσινών. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης απο την πλευρά του μας δίνει τις τιμές για όλα τα προιόντα του γιορτινού τραπεζιού και σχολιάζει δεικτικά: “Άραγε, το στομάχι του υπουργού έχει μεγαλύτερη αξία από όλων των υπολοίπων και θα φάει τον πιο ακριβό χαλβά που είναι εκτός καλαθιού και καλύτερης ποιότητας;”
Ακριβότερο από πέρυσι το Σαρακοστιανό τραπέζι, με τον πληθωρισμό να καλπάζει στο 6,7% στα τρόφιμα. Η τρίτη δέσμη μέτρων που είχε ανακοινώσει από τον Ιανουάριο ο Κώστας Σκρέκας, αλλά μπήκε σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου όπως λέει και ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, μιλώντας στο libre είναι “μια τρύπα στο νερό όπως και το καλάθι της Σαρακοστής, το οποίο τίθεται σε ισχύ από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και την Κυριακή 4 Μαΐου και περιλαμβάνει τον χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.) και κάποια κατεψυγμένα θαλασσινά”.
«Τα κυβερνητικά στελέχη θα πάνε να πάρουν από το καλάθι ή κανονικά από το ράφι να επιλέξουν το καλύτερο; Και φάε εσύ φτωχέ από το καλάθι… Δεν έχεις επιλογή, σε υποχρεώνουν να φας αυτό που θέλουν, αντί να ελέγξουν τις τιμές» σχολιάζει αρχικά ο κ. Λεχουρίτης.
Όπως περιγράφει, «τα σαρακοστιανά έχουν ήδη πάρει αύξηση 10% και θα πάρουν κι άλλο ένα 10% με την έναρξη της σαρακοστής. Τουρσιά, λαγάνες, ταραμάς, χαλβάς… όλα αυξήθηκαν. Ο χαλβάς πέρυσι είχε 7,5 ευρώ το κιλό και φέτος 9,5 ευρώ. Η λαγάνα ξεκινάει από 3,20 φέτος». Άπαντά και στον Κ. Σκρέκα που είπε πως για την αυξημένη τιμή του παραδοσιακού χαλβά ευθύνεται το κακάο που έρχεται απέξω. «Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, εφευρίσκει και μία βλακεία».
Όσο για την τρίτη δέσμη μέτρων ενάντια στην ακρίβεια, ο κ. Λεχουρίτης θα πει: «αυτοί θεωρούν ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους. Άφησαν τις τιμές να φτάσουν 200% πάνω και τώρα μας λένε για έκπτωση 15%, και πού; Στα απορρυπαντικά. Στα βρεφικά γάλατα, στις πάνες τίποτα… Για ποια μείωση μιλάνε από 1η Μαρτίου που θα ερχόταν αφού ο τιμοκατάλογος των σούπερ μάρκετ που κυκλοφορεί είναι από 31/1 έως 12/3;».
Ο ίδιος έχει άμεση επικοινωνία με τους καταναλωτές, ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών. Τα συμπεράσματά του; «Εκεί που έπαιρνε κάποιος 1 κιλό φέτα, τώρα θα πάρει μισό. Κάνει μικρές συχνές επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ. Έχει τελειώσει το καλάθι και το καρότσι. Υπάρχει μόνο η τσάντα. Βάζει ο καταναλωτής μέσα ακριβώς 5 πράγματα και φεύγει».
Τέλος, χτυπά καμπανάκι προς τους καταναλωτές, έχοντας καταγγελίες και στοιχεία.
«Ο Βενέτης θα διαφημίσει πάλι φρέσκιες λαγάνες. Όλες οι λαγάνες του Βενέτη είναι κατεψυγμένες. Είναι προκατεψυγμένη ζύμη και στην πουλάει για φρέσκια. Αυτό απαγορεύεται».
Την εικόνα των τιμών για τα ‘’κύρια’’ προϊόντα του τραπεζίου, τα θαλασσινά, μας δίνει από τη Βαρβάκειο ο πρόεδρος του σωματείου ιχθυοπωλών Αθηνών, Βασίλης Σίμος.
«Οι τιμές εδώ στη Βαρβάκειο είναι ίδιες με πέρυσι και σε κάποια προϊόντα έχουμε και μείωση τη τάξη του 1-2 ευρώ. Η διαφορά στην τιμή εδώ με την τιμή στο ράφι του σούπερ μάρκετ είναι τεράστια, γιατί κάποιοι πάνε με μεγαλύτερο εύρος κέρδους…» θα πει αρχικά.
«Τα προϊόντα που επιλέγουν περισσότερο οι καταναλωτές είναι τα μαλάκια και τα οστρακοειδή: χταπόδι, καλαμάρι, σουπιές, γαρίδες, πλοκάμια, θράψαλα. Και σε πολλά προϊόντα έχουμε αποκλιμάκωση στην τιμή σε σχέση με πέρυσι. Για παράδειγμα, πέρυσι ένα καλαμάρι μεσαίου μεγέθους είχε 10-11 ευρώ και φέτος 8-9. Η γαρίδα η σκούρα πέρυσι ξεκινούσε από 5-6 ευρώ, φέτος από 7-8, ενώ στο ράφι των σούπερ μάρκετ ξεκινάει από τα 10 ευρώ και φτάνει τα 15. Αυτό που κάνουν γενικά στο σούπερ μάρκετ ειδικά τέτοιες μέρες είναι να σου ‘’πλασάρουν’’ και εκπτώσεις. Έχουν κάνει αύξηση 100% στο προϊόν, πάνε τη γαρίδα στα 18 ευρώ (ενώ εμείς την έχουμε 10) και σου λέει με την έκπτωση την παίρνεις 15 ευρώ. Και πάλι βλέπετε την τεράστια διαφορά στην τιμή από εμάς» λέει με νόημα.
Από σήμερα Δευτέρα, ο υπουργός Κ. Σκρέκας δεσμεύτηκε να πάει στην αγορά να συζητήσουν αν θα εφαρμοστεί και φέτος εκεί το σαρακοστιανό καλάθι. Το παράπονο του Βασίλη Σίμου; «Να μη μας θυμούνται μόνο στις γιορτές. Εμείς είμαστε όλο τον χρόνο εδώ, δε μας διαφημίζει κανείς, και κάνουμε το καλύτερο για τον καταναλωτή».