Η επιστημονική συνταγή για τέλειες τηγανητές πατάτες
Κι όμως: Οι αγαπημένες για πολλούς τηγανητές πατάτες έχουν τους δικούς τους κανόνες. Μάθετε τον τρόπο που θα τις μαγειρεύετε και θα τις απολαμβάνετε ακόμη περισσότερο. Επιστημονικό τρόπο…
Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail πραγματοποίησε μια έρευνα για τις διάφορες επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει για τις «ιδανικές τηγανητές πατάτες» και το αποτέλεσμα είναι ένας ολοκληρωμένος οδηγός για το πώς θα φτάσουν στο πιάτο μας οι πιο απολαυστικές τηγανητές πατάτες. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας μίλησε και ο Γιάννης Λιούμπας, χημικός μηχανικός και ερευνητής στην ομάδα Πολυφασικής Δυναμικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία έχει πραγματοποιήσει ενδιαφέροντα πειράματα για το μαγείρεμα τηγανητών πατατών σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.
Συνθέτοντας τα ευρήματα των διαφόρων μελετών και τις απόψεις των επιστημόνων που έχουν γίνει για αυτό το ζήτημα δημιουργήθηκε η συνταγή για τις «τέλειες τηγανιτές πατάτες» που δεν είναι καθόλου απλά και εύκολη υπόθεση όπως θα περίμενε κάποιος.
Υλικά
1 κιλό πατάτες Russet κομμένες σε κυβοειδές σχήμα 1,2 x 1,2 x 7 εκατ.
2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι
Κραμβέλαιο (αρκετό για να γεμίσει το τηγάνι σας μέχρι τη μέση)
Αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις ψιλοκομμένες πατάτες κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για τέσσερα λεπτά για να φύγει το περίσσιο άμυλο
Βάζουμε τις πατάτες σε βραστό νερό με ξύδι για 5 έως 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Τις αφαιρούμε από το νερό, τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, τις απλώνουμε σε ένα ταψί και τις τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον μία ώρα
Θερμαίνουμε το κραμβέλαιο σε λίγο περισσότερο από 160 βαθμούς Κελσίου
Ρίχνουμε απαλά τις πατάτες στο καυτό λάδι και μαγειρεύουμε μέχρι να σφίξουν και να πάρουν ελαφρά χρώμα κάτι που μπορεί να πάρει από 1-5 λεπτά.
Αφαιρούμε τις πατάτες από το λάδι και τις αφήνουμε να κρυώσουν
Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του λαδιού στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Μόλις ζεσταθεί το λάδι βάζουμε ξανά τις πατάτες στο τηγάνι και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές
Αφαιρούμε τις πατάτες από το τηγάνι, τις πασπαλίζουμε αμέσως με αλάτι και τις σερβίρουμε ζεστές.
Πηγή: Naftemporiki.gr