Αύριο Τρίτη (12/3) στη Θεσσαλονίκη τα δύο πρώτα απογευματινά χειρουργεία

 Αύριο Τρίτη (12/3) στη Θεσσαλονίκη τα δύο πρώτα απογευματινά χειρουργεία

Αύριο, Τρίτη 12 Μαρτίου, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, θα παραστούν στα πρώτα απογευματινά χειρουργεία που θα πραγματοποιηθούν στις 16:00 το απόγευμα στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» και στις 17:00 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».

Την είδηση της έναρξης, αυτή την εβδομάδα, των πρώτων απογευματινών χειρουργείων από τη Θεσσαλονίκη και τη σταδιακή ένταξη στο μέτρο και άλλων νοσοκομείων, που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε, χτες, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα ‘Βραδυνή’.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Υγείας, οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά) και το κόστος τους κυμαίνεται από 300 μέχρι και 2.000€, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης. Για παράδειγμα, μια επέμβαση για καταρράκτη χαρακτηρίζεται ως πολύ μικρή ή μικρή, ενώ για αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου ως μεγάλη ή βαριά.

«Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι μία επιπλέον επιλογή για τους πολίτες. Κάθε πολίτης μπορεί να επιλέξει εάν θέλει να χειρουργηθεί στα τακτικά χειρουργεία του ΕΣΥ ή σε μία ιδιωτική κλινική ή σε απογευματινό χειρουργείο σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Οι παροχές θα είναι πλήρεις και εάν ένα χειρουργείο απαιτεί νοσηλεία θα νοσηλεύεται κανονικά. Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση για το ΕΣΥ», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε:

«Στόχος μας είναι να μειώσουμε την αναμονή και να ολοκληρωθούν τα χειρουργεία που είναι εδώ και μήνες στις λίστες. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αναπτύξει παράλληλα επιχειρησιακά σχέδια, όπως η εφαρμογή της απογευματινής λειτουργίας των χειρουργείων που θα αυξήσει σημαντικά τη δυναμική του συστήματος, η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης των χειρουργείων με μεγαλύτερη των τεσσάρων μηνών αναμονή, η δημιουργία χειρουργικών ομάδων από άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ που θα μπορούν να αναλάβουν περιστατικά σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Βασικό εργαλείο για να ελέγξουμε τις αναμονές είναι η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα των χειρουργείων, που δημιουργήσαμε μετά από συστηματική δουλειά και πιστέψτε με μεγάλη επιμονή. Η Ενιαία Λίστα χειρουργείου μας δίνει τα δεδομένα, την πληροφορία, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Γνωρίζοντας πού έχουμε πρόβλημα, θα εφαρμόζουμε σε κάθε περίπτωση την κατάλληλη λύση.

Τα απογευματινά χειρουργεία θα έχουν πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα ένα απογευματινό χειρουργείο για βουβωνοκήλη θα κοστίζει 500€ ενώ σε ιδιωτικό ξεπερνά τα 1.800€. Μία χολοκυστεκτομή που σε ιδιωτικό κοστίζει πάνω από 2.500€ στο απογευματινό χειρουργείο θα στοιχίζει από 500 – 1.200€».

Σχετικά με το “φακελάκι” και τη νομιμοποίησή του με το μέτρο των απογευματινών χειρουργείών, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε:

«Ο μοναδικός τρόπος να καταπολεμηθεί το φακελάκι είναι να μειώσουμε τον χρόνο αναμονής. Εάν δεν υπάρχει αναμονή, δεν υπάρχει λόγος να δώσεις φακελάκι. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και τα απογευματινά χειρουργεία, που όπως έχουμε ξαναπεί, δεν είναι ελληνική πατέντα, αλλά εφαρμόζονται σε όλα τα ευρωπαϊκά δημόσια συστήματα υγείας. Στην Ελλάδα, αν και ψηφίστηκε το 2001 επί ΠΑΣΟΚ, δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα. Στην ίδια ακριβώς φιλοσοφία, λειτουργούν και τα απογευματινά ιατρεία, πάνω από 20 χρόνια, με μεγάλη επιτυχία, σε όλη τη χώρα».

Σχετικά Άρθρα