Το ΕΛΚ θέλει τον Μητσοτάκη στην θέση του Σαρλ Μισέλ- Ο ρόλος της Φον ντερ Λάϊεν, του Βέμπερ και του Τουσκ
Στα τέλη Ιανουαρίου ο Βέλγος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αιφνιδίασε όταν απέσυρε προηγούμενη δήλωσή του ότι σκόπευε να κατέλθει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και ως εκ τούτου θα διέκοπτε την θητεία του στο υψηλό αξίωμα της εκπροσώπησης της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή. Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου διανύει ήδη την δεύτερη και τελευταία -όπως προβλέπεται- θητεία του διάρκειας 2,5 ετών που ανανεώθηκε τον Μάϊο του 2022. Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα ο κ. Μισέλ θα πρέπει να δώσει την σκυτάλη στον διάδοχό του μέχρι το τέλος του έτους.
Η τάση που υπάρχει μεταξύ των ισχυρότερων ηγετών της ΕΕ είναι να ανατεθεί αυτός ο πολύ σημαντικός ρόλος να ανατεθεί αυτή την φορά σε έναν νοτιοευρωπαίο ηγέτη και ο Αντόνιο Κόστα ήταν μέχρι πρότινος το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Από τον περασμένο Νοέμβριο, όμως, ο πρώην πορτογάλος σοσιαλιστής πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες. Σχεδόν όλοι εκτιμούν πως οι κατηγορίες δεν τον αφορούν και πως θα κατορθώσει να ανταπεξέλθει, όμως αυτό μπορεί να πάρει χρόνο.
Συμπαθής στους ηγέτες της ΕΕ τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους όσο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ούγγρος ισχυρός άνδρας Βίκτορ Όρμπαν , ο Κόστα θεωρήθηκε ικανός διαχειριστής και επιδέξιος διαπραγματευτής – τα τέλεια προσόντα για να καλύψει αυτή την κορυφαία θέση.
Μέσα σε λίγες ώρες, στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, τόσο ο Επιτελάρχης του Κόστα, Βίτορ Εσκάρια, όσο και ο προσωπικός του σύμβουλος Ντιόγκο Λασέρντα Ματσάντο συνελήφθησαν. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Υποδομών João Galamba και ο επικεφαλής της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της χώρας, Nuno Lacasta, κατηγορήθηκαν για ύποπτες πράξεις διαφθοράς, υπεξαίρεσης και επιρροής σε σχέση με προγράμματα εξόρυξης λιθίου και παραγωγής υδρογόνου , καθώς και για τη δημιουργία ένα νέο υπερσύγχρονο κέντρο δεδομένων στο Sines.
Εάν η τάση μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών επιβεβαιωθεί και αναζητηθεί νοτιοευρωπαίος ηγέτης ως διάδοχος του Σαρλ Μισέλ είναι βέβαιο πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο αναμένεται να παραμείνει πρώτη και ισχυρότερη πολιτική ομάδα μετά τις ευρωεκλογές, θα έχει πολύ σημαντικό ρόλο και λόγο. Ο Μακρόν, πρωτίστως, αλλά και ο Σολτς θα διαδραματίσουν ρόλο.
Η Ν.Δ είναι ίσψς το ισχυρότερο κόμμα στο ΕΛΚ και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή την στιγμή αυτή με την μεγαλύτερη επιρροή στην συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια, ακολουθούμενη από αυτή του νεοεκλεγέντα Ντόναλντ Τουσκ στην Πολωνία. Ο τελευταίος διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο ΕΚ Μάνφρεντ Βέμπερ είναι ίσως ο καλύτερος πολιτικός φίλος του στις Βρυξέλλες. Ακριβέστερα θα ήταν ο καλύτερος εάν δεν υπήρχε και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο βασικός υποστηρικτής της ανανέωσης της θητείας της τελευταίας στην προεδρία της Κομισιόν -το ίδιο και ο Τουσκ-, αν και ακούγονται και δεύτερες σκέψεις για αντικατάστασή της έστω και την τελευταία στιγμή εάν προκύψουν εντονότερες αντιδράσεις σχετικά με την θητεία της και μια σειρά υποθέσεις με γκρίζες αποχρώσεις.
Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Οδησσό και η συνάντησή του με τον Ζελένσκι, αλλά και η ρωσική επίθεση με drones στο σημείο όπου λίγα λεπτά αργότερα έγινε η συνάντηση των δύο αποστολών, κατέστησε τον κ. Μητσοτάκη “πρόσωπο της ημέρας” παγκοσμίως. Η επικοινωνία του Άντονι Μπλίνκεν μαζί του, η στήριξη από τους ευρωπαίους ηγέτες, η θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν οι κεντροδεξιοί ηγέτες στην σύνοδο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι, σε συνδυασμό με τις άκρως επιθετικές δηλώσεις της Μαρίας Ζαχάροβα, καθιστούν εκ των πραγμάτων τον Έλληνα πρωθυπουργό κεντρικό πρόσωπο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.
Ο ίδιος μπορεί να έχει διαψεύσει δύο φορές ότι ενδιαφέρεται για έναν ευρωπαϊκό ρόλο, ωστόσο το ΕΛΚ και προσωπικά η Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν θα προτιμούσε να έχει δίπλα της στην θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Έλληνα πρωθυπουργό και όχι κάποιον σαν τον Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο συγκρούστηκε ουκ ολίγες φορές.
Όλα αυτά θα κριθούν από τους συσχετισμούς μετά τις ευρωεκλογές, όμως το θετικό κλίμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπάρχει και δεν φαίνεται να μπορεί να προκύψει κάποιος αδιαμφισβήτητος αντίπαλος για την θέση. Ιδιαίτερα εάν, όντως, όπως λέγεται στους διαδρόμους των Βρυξελλών ήρθε η ώρα για έναν εκπρόσωπο της νότιας Ευρώπης σε έναν τέτοιο ρόλο.
Η παράμετρος Κόστα
Ο Ρούι Γκουστάβο, ένας βετεράνος δικαστικός ρεπόρτερ στην πορτογαλική εβδομαδιαία εφημερίδα Expresso, είπε ότι όσα είναι γνωστά για τις κατηγορίες εναντίον του Κόστα υποδηλώνουν ότι είναι «πολύ, πολύ αδύναμοι». Ωστόσο, απέρριψε την ιδέα ότι πρόκειται για μια «ανόητη υπόθεση».
«Αν ο πρωθυπουργός παρενέβη για να ευνοήσει μια εταιρεία, αν έχει εμπλακεί σε διαπραγμάτευση επιρροής, είναι τρομερά σοβαρό και πρέπει να διερευνηθεί», είπε.
Εάν ο Κόστα δεν εκκαθαριστεί, η σοσιαλιστική υποστήριξη πιθανότατα θα συγκεντρωθεί γύρω από την πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen για να προεδρεύσει του Συμβουλίου. Αλλά η Φρέντερικσεν δεν είναι η ιδανική επιλογή: οι σκληρές μεταναστευτικές πολιτικές της χώρας της δεν αρέσουν σε άλλους ευρωπαίους σοσιαλιστές και υπάρχει η επιθυμία να έχει ένας Νοτιοευρωπαίος να καταλαμβάνει τουλάχιστον μία από τις κορυφαίες θέσεις εργασίας της ΕΕ.
Διπλωμάτες της ΕΕ είπαν στο POLITICO ότι ενώ ο Κόστα παραμένει η προτιμώμενη επιλογή του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, άλλοι ηγέτες έχουν χαλαρώσει στην υποψηφιότητά του. Η διερεύνηση του Πορτογάλου σοσιαλιστή για σκάνδαλα διαφθοράς συνεργατών του από τον περασμένο Νοέμβριο αποτελεί, ωστόσο, ένα σοβαρό εμπόδιο ιδιαίτερα με τους πολύ αργούς ρυθμούς που κινείται η πορτογαλική δικαιοσύνη.
Η Πορτογαλία στις κάλπες
Στις κάλπες προσέρχονται οι Πορτογάλοι την Κυριακή 10 Μαρτίου, πρόωρα, μετά το σκάνδαλο που είχε οδηγήσει στην παραίτηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Λούις Μοντενέγκρο, ηγέτης του Κεντροδεξιού Σοσιαλ-Δημοκρατικού Κόμματος και της Δημοκρατικής Συμμαχίας δείχνει να έχει μέχρι τώρα ένα ελαφρύ προβάδισμα με ποσοστό γύρω στο 30%.
«Η νίκη της Δεξιάς στις εκλογές θα μπορούσε να αντιστρέψει τις κοινωνικές προόδους των τελευταίων ετών και να προαναγγείλει μια επιστροφή στην ηθική, θεωρητική και πολιτική χρεοκοπία που ακολούθησε την οικονομική κρίση του 2008», δήλωσε μιλώντας στον Guardian η Μαριάνα Μορτάγκουα από το κόμμα «Αριστερό Μπλοκ».
«Τα Δεξιά και Ακροδεξιά κόμματα δεν έχουν βιώσιμες λύσεις για τη στέγαση και την υγειονομική περίθαλψη της χώρας, ούτε για τις μισθολογικές κρίσεις», πρόσθεσε.
Η Μορτάγκουα πρότεινε επίσης, ότι τα κοινωνικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με κόπο θα μπορούσαν να απειληθούν, επισημαίνοντας ότι ένα ανώτερο στέλεχος ενός από τα κόμματα που αποτελούν τον συνασπισμό της Κεντροδεξιάς Δημοκρατικής Συμμαχίας, είχε διατυπώσει την ιδέα ενός νέου δημοψηφίσματος για τις αμβλώσεις, σχεδόν δύο δεκαετίες από όταν o πορτογαλικός νόμος άλλαξε για να νομιμοποιήσει την άμβλωση (2007).
«Σήμερα, τα μεγάλα νέα είναι ότι ένας από τους δεξιούς υποψηφίους θέλει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πορτογαλία, κάτι που κερδίσαμε πριν από 17 χρόνια», τόνισε η Μορτάγκουα, προσθέτωντας ότι «όλα αυτά διακυβεύονται αυτή τη στιγμή».
Η Δημοκρατική Συμμαχία κινήθηκε γρήγορα για να αποστασιοποιηθεί από την ιδέα ενός νέου δημοψηφίσματος για τις αμβλώσεις, ωστόσο η Μορτάγκουα, υπογράμμισε ότι ο συνασπισμός, υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), δεν πρέπει να επιστρέψει στην εξουσία, λόγω των επώδυνων και καταστροφικών πολιτικών λιτότητας που επέβαλε στην Πορτογαλία κατόπιν εντολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
ADVERTISING
«Κάναμε κάτι σημαντικό το 2015 και πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την ικανότητα για να αλλάξουμε τη χώρα, να λαμβάνουμε προοδευτικά μέτρα», ανέφερε επίσης η Μορτάγκουα.