ΣΥΡΙΖΑ/ Γιατί απέρριψε την πρόταση της Νέας Αριστεράς για μομφή στην κυβέρνηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ
Στροφή στην αντιπολίτευση για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικων-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων βάζει στη άκρη προς το παρόν την εσωστρέφεια και επαναφέρει το κόμμα στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε ένα εμβληματικό νομοσχέδιο για την κυβέρνηση αλλά και για την ίδια την κεντρο-αριστερά. H πρώτη μέρα συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στην Ολομέλεια ανέδειξε και τη “διαχωριστική γραμμή” μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, καθώς η Κουμουνδούρου απέρριψε το αίτημα των 11 πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και αυτό γιατί όπως μας έλεγαν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης η υιοθέτηση αυτή της πρότασης θα διευκόλυνε τον πρωθυπουργό να αναδείξει τη συνοχή και τη συσπείρωσης της ΚΟ της ΝΔ την ώρα που εικόνα της είναι ακόμη τραυματισμένη από την ψηφοφορία για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών και ταυτόχρονα θα έβγαζε το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει και σε αυτό το νομοσχέδιο
Στο πλαίσιο αυτό η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Σωκράτη Φάμελλο κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με την επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αιτούνται “τη διενέργεια ψηφοφορίας με ονομαστική κλήση, επί της αρχής και επί των άρθρων 130 έως και το 155 στο σ/ν Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων”.
- Νωρίτερα η ΚΟ είχε καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας η οποία απορρίφθηκε από την κυβερνητικής πλειοψηφία, ενω ο πρόεδρος της ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συναινέσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για “σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας” της κυβέρνησης αλλά και για προσπάθεια αντισυνταγματικής μεθόδευσης, καταστρατήγησης του Συντάγματος με απροκάλυπτα χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι “η κυβέρνηση έχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας όταν προσπαθεί να μας πείσει για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, εφόσον με τις συνταγματικές προβλέψεις δεν τα πάει καθόλου καλά ο κ. Μητσοτάκης“.
Κατά τον κ. Φάμελλο η κυβέρνηση παίζει με τις λέξεις καθώς δεν τα ονομάζει ιδιωτικά αλλά μη κρατικά και τόνισε πως επιδιώκει την “ανωτατοποίηση των κολεγίων του ενός ορόφου”, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση παρακάμπτει το άρθρο 16 και διαστρεβλώνει το νόημα του σχολιάζοντας ότι “για να τακτοποιήσετε κολλητούς και να παίξετε το παιχνίδι της εξουσίας με μεγάλη ευκολία βαφτίζετε το κρέας ψάρι”.
- “Τα πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις. Οι φοιτητές δεν είναι πελάτες. Οι διδάσκοντες δεν υπόκεινται στο διευθυντικό δικαίωμα κανενός εργοδότη. Ούτε η ακαδημαϊκή διδασκαλία ούτε η έρευνα υπόκεινται στο δικαίωμα του εργοδότη” επισήμανε και υπογράμμισε ότι “το νομοσχέδιο είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικό”, καλώντας όλους τους βουλευτές να μην «καταπατήσουν τον όρκο τους» και να ψηφίσουν την ένσταση αντισυνταγματικότητας. “Το βάρος πέφτει στους βουλευτές της συμπολίτευσης αν θα πάρουν θέση με τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας” κατέληξε.
Πάντως η πρόταση της Νέας Αριστεράς προς τις δυνάμεις της “προοδευτικής αντιπολίτευσης” να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας αιφνιδίασε σε πρώτο χρόνο την ηγεσια του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η νέα εκπρόσωπος του κόμματος Βούλα Κεχαγιά, μιλώντας στο ΣΚΑΪ απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέροντας πως “θα είναι δώρο για την κυβέρνηση, 3 μήνες πριν τις εκλογές”. Όπως είπε “ακόμα και αν όλα τα κόμματα της αριστεράς συμφωνήσουν η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Θα κάναμε τη χάρη στην κυβέρνηση τρεις μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές; Είναι καλές οι προτάσεις για δυσπιστία αλλά όταν γίνονται σε ρεαλιστικό χρόνο και έχει αποτέλεσμα”.