Μητσοτάκης: Ήταν κάτι πολύ άγριο, όλοι ανησυχήσαμε – Καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει πόλεμος

 Μητσοτάκης: Ήταν κάτι πολύ άγριο, όλοι ανησυχήσαμε – Καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει πόλεμος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Βουκουρέστι σε δημοσιογράφους και αναφερόμενος στην επίθεση των ρωσικών δυνάμεων κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη στην Οδησσό, ανέφερε: «Αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει πόλεμος. Εμείς ήμασταν εκεί επτά ώρες. Για τους Ουκρανούς είναι καθημερινή πραγματικότητα. Και αυτό επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής της ΕΕ να στηριχθεί η Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα».

Και πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όλοι μας ανησυχήσαμε. Αν σκεφτείτε ότι ήμασταν σε ανοιχτό χώρο, χωρίς τη δυνατότητα να καλυφθούμε οπουδήποτε, ήταν κάτι πολύ άγριο».

Ο πρωθυπουργός αρχικά επισκέφθηκε το λιμάνι της Οδησσού, όπου τον υποδέχθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.

Στη συνέχεια μετέβη στο κτίριο διοίκησης του λιμένα Οδησσού, όπου είχε τετ α τετ συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ακολούθησε συνάντηση με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Κατά τις συνομιλίες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία, καθώς και τη σταθερή στήριξη στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τη βούληση της Ελλάδας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό, πόλη που έχει ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για τη χώρα μας.

Εξετάστηκαν και άλλοι τομείς συνεργασίας, όπως ο τομέας της ενέργειας, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νότιου διαδρόμου εφοδιασμού της Ευρώπης και αναπτύσσει τον κάθετο συνδετήριο διάδρομο για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.

Οι δύο ηγέτες μετέβησαν μετά στο οικιστικό συγκρότημα που επλήγη πριν από λίγες ημέρες, με αποτέλεσμα τον θάνατο 12 αμάχων, όπου κατέθεσαν ανθοδέσμες στο μνημείο προς τιμήν των θυμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε στη συνέχεια το μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, το οποίο στεγάζεται στην παλαιά κατοικία του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή, και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που βρίσκεται στην αυλή του μουσείου προς τιμήν των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, Νικόλαου Σκουφά, Αθανάσιου Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Έλληνες της Διασποράς και ομογενείς που συγκεντρώθηκαν ώστε να τον υποδεχθούν στον χώρο του μουσείου.

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του στο Βουκουρέστι αναφέρθηκε και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών, ανέφερε:

  • «Βλέπω το ΕΛΚ ενωμένο και συντεταγμένο πίσω από την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και πολιτικά δικαιωμένο για τις επιλογές που έκανε. Προσερχόμαστε με ισχυρή πολιτική πλατφόρμα στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Το ΕΛΚ είναι αναντικατάστατος εταίρος στις διαπραγματεύσεις της επόμενης μέρας».

Σχετικά Άρθρα