Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού: “Μιλήστε, μην κρύβετε πράγματα, ώστε να προλάβουμε καταστάσεις”
Με τη συμμετοχή μαθητών/τριών των τμημάτων Γ1 και Γ2 Γυμνασίου αλλά και του Θεατρικού Ομίλου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΣΠΑ) και με την καθοδήγηση του Νεκτάριου Ξανθουδάκη, εκπαιδευτικού του Σχολείου σε ένα μικρό θεατρικό δρώμενο με αναπαράσταση μορφών βίας με κάποιες κινήσεις, στο προαύλιο χώρο του Σχολείου ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία της δράσης κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού με τίτλο «Σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας».
Η δράση υλοποιήθηκε χθες και σήμερα σε συνεργασία με Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και με σχολεία όλων των βαθμίδων από όλη τη χώρα αλλά και δήμους. Προηγήθηκε παρουσίαση του δρώμενου στις στην πλατεία Συντάγματος.
Όπως ανέφερε η διευθύντρια του ΠΣΠΑ, Βασιλική Τσούνη σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός. Το μήνυμα προς τους μαθητές και μαθήτριες είναι να μη διστάζουν να εξωτερικεύουν έγκαιρα τα ζητήματα που τους απασχολούν και συνδέονται με τον εκφοβισμό και την σχολική βία. Οι εκπαιδευτικοί είμαστε στο πλευρό των μαθητών/τριών για να τα στηρίζουμε τόσο στις σχολικές αίθουσες μέσω των μαθημάτων και των δράσεων που αναλαμβάνονται, όσο και εκτός της αίθουσας. Δεν θα πρέπει τα παιδιά να κρατάνε μέσα τους ακόμη και ζητήματα που μπορεί να δείχνουν ότι δεν είναι σοβαρά: «Θα πρέπει να μάθουνε να μιλάνε, να μην κρύβουν πράγματα, ώστε να προλάβουμε καταστάσεις», αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει εμφατικά να περάσει, αναφέρει η κ. Τσούνη.
Τόνισε πως δίνεται έμφαση σε δράσεις που αναπτύσσονται στο Σχολείο μέσω των Ομίλων, των εργαστηρίων δεξιοτήτων αλλά και των διδακτικών αντικειμένων, που έχουν ως επίκεντρο τον Εθελοντισμό, το Θέατρο. Δράσεις που δίνουν εκτόνωση αλλά και διέξοδο στους μαθητές/τριες να εκφραστούν και να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους. Σε οποιαδήποτε μορφή βίας θα πρέπει να είμαστε κάθετοι, να μη δείχνουμε ανοχή ως κοινωνία και να μάθουμε στα παιδιά μας να μιλάνε για όσα τα προβληματίζουν. Να σπάνε τη σιωπή, σπάζοντας έτσι μικρούς ή μεγαλύτερους κύκλους βίας.
Στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές/τριες συζήτησαν για τη βία και τον εκφοβισμό, τις μορφές, τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, την αντιμετώπιση και πόσο σημαντικό είναι να σπάμε τη σιωπή και να αναφέρουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού. Την πρώτη ημέρα της πρωτοβουλίας οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε δράση στη πλατεία Συντάγματος, φορώντας μάσκες ή έχοντας κάνει μακιγιάζ, που απεικόνιζε συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού.
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού με κεντρικό στόχο, όπως ανέφερε και ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης να δοθεί ένα συμβολικό μήνυμα επαγρύπνησης απέναντι «σε ένα πρόβλημα που κατά τα τελευταία χρόνια εντείνεται επηρεάζοντας την καθημερινότητα ολοένα και περισσότερων μαθητών». Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι «η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση στην κοινωνία, πολλώ δε μάλλον στο σχολικό περιβάλλον».
«Για το λόγο αυτό, για όλους στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αποτελεί προτεραιότητα η δραστική πρόληψη και η συστηματική αντιμετώπιση συμπεριφορών και περιστατικών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ψυχική και σωματική υγεία κάθε μαθήτριας και κάθε μαθητή», είπε επίσης.