Γερμανία: Ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος με περίπου 1.000 σκελετούς (εικόνες)
Περίπου 1.000 σκελετοί θυμάτων πανώλης έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί σε ομαδικούς τάφους στη Γερμανία, στο κέντρο της πόλης της Νυρεμβέργης, στους οποίους οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να περιέχουν συνολικά περισσότερα από 1.500 άτομα, σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας πριν από την ανέγερση νέων κτιρίων κατοικιών στην πόλη.
Η Μέλανι Λάνγκμπαϊν, από το τμήμα διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νυρεμβέργης, είπε στο CNN ότι εντοπίστηκαν οκτώ λάκκοι πανώλης, ο καθένας από τους οποίους περιείχε αρκετές εκατοντάδες πτώματα.
«Αυτοί οι άνθρωποι δεν ενταφιάστηκαν σε ένα κανονικό νεκροταφείο, αν και είχαν οριστεί ειδικά νεκροταφεία πανώλης στη Νυρεμβέργη», είπε η Λάνγκμπαϊν.
«Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μεγάλος αριθμός νεκρών που έπρεπε να ταφούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι χριστιανικές πρακτικές ταφής», είπε.
Εξαιτίας αυτού, μια επιδημία όπως η πανώλη είναι «περισσότερο από πιθανή» εξήγηση για τους ομαδικούς τάφους, σύμφωνα με την ίδια.
Η Νυρεμβέργη υπέφερε από επιδημίες πανώλης περίπου κάθε 10 χρόνια από τον 14ο αιώνα και μετά, είπε, καθιστώντας μια πρόκληση τη χρονολόγηση των λειψάνων.
Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν ραδιενεργό άνθρακα για να χρονολογήσουν έναν ομαδικό τάφο μεταξύ του τέλους του 1400 και των αρχών του 1600 και βρήκαν θραύσματα κεραμικών και νομίσματα που χρονολογούνται από το το 1600 περίπου.
Ανακάλυψαν επίσης ένα σημείωμα από το 1634 που περιγράφει λεπτομερώς ένα ξέσπασμα πανώλης που σκότωσε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους το 1632-1633, το οποίο λέει ότι σχεδόν 2.000 άνθρωποι θάφτηκαν κοντά στο St. Sebastian Spital, τον τόπο της τρέχουσας ανασκαφής.
Αυτά τα στοιχεία οδήγησαν την ομάδα στο συμπέρασμα ότι η παλαιότερη ομάδα υπολειμμάτων πιθανότατα χρονολογείται από την επιδημία του 1632-1633.
Ο Τζούλιαν Ντέκερ, του οποίου η εταιρεία In Terra Veritas πραγματοποιεί την ανασκαφή, είπε στο CNN ότι εξεπλάγη από την ανακάλυψη.
«Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι υπήρχαν ταφές σε αυτό το χωράφι», είπε, προσθέτοντας ότι όταν ανακαλύφθηκαν τα πρώτα λείψανα πίστευε ότι θα μπορούσαν να ήταν από βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Ντέκερ πιστεύει τώρα ότι η τοποθεσία μπορεί να περιέχει περισσότερα από 1.500 πτώματα.
«Προσωπικά αναμένω ότι ο αριθμός θα είναι 2.000 ή και παραπάνω, καθιστώντας τον, τον μεγαλύτερο ομαδικό τάφο στην Ευρώπη», είπε.
Η επιδημία του 1632-1633 ήταν χειρότερη από αυτές που προέκυψαν λόγω του αντίκτυπου του Τριακονταετούς Πολέμου, μιας σειράς συγκρούσεων όπου πολέμησαν διάφορα ευρωπαϊκά έθνη από το 1618 έως το 1648.
«Η Νυρεμβέργη περικυκλώθηκε από διαφορετικά στρατεύματα και ο πληθυσμός ζούσε σε πολύ άθλιες συνθήκες», είπε η Λάνγκμπαϊν.
Οι τάφοι περιέχουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της κοινωνίας της εποχής, λένε οι ερευνητές, επιτρέποντάς τους να εξετάσουν τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού.
«Μπορούμε με στατιστικά μέσα να εξερευνήσουμε το μέγεθος και τα δημογραφικά στοιχεία της πόλης με τα ίδια εργαλεία που θα έκανε μια σύγχρονη ομάδα απογραφής με έναν πρόσφατο πληθυσμό», είπε ο Ντέκερ, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού παιδιών και ενηλίκων, γυναικών και ανδρών και γενικής υγείας.
«Τεχνικά μπορούσαμε να μάθουμε ποιο ποσοστό ήταν αριστερόχειρες», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια ακολουθεί η εργασία για την ολοκλήρωση της ανασκαφής, καθώς και ο καθαρισμός και η ανάλυση του οστικού υλικού.
Θα υπάρξουν επίσης συνεργασίες με ιδρύματα που ενδιαφέρονται για ορισμένες πτυχές των ευρημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης του γονιδιώματος της πανώλης και της διερεύνησης αυγών παρασίτων στο έδαφος, πρόσθεσε.
«Σχεδιάζουμε επίσης μια έκθεση, αλλά αυτό θα πάρει λίγο χρόνο, οπότε το φθινόπωρο του 2025 θα ήταν το νωρίτερο που θα μπορούσαμε να είμαστε έτοιμοι», δήλωσε η Λάνγκμπαϊν.