Φόβοι για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη – Μεγαλύτερος από 7 Ρίχτερ

 Φόβοι για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη – Μεγαλύτερος από 7 Ρίχτερ

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Τουρκία ο σεισμός που ταρακούνησε το βράδυ της Δευτέρας τα Δαρδανέλλια, καθώς σεισμολόγοι της γειτονικής χώρας υποστηρίζουν πως επρόκειτο για προάγγελο ενός μεγαλύτερου σεισμού ο οποίος αναμένεται να πλήξει την Κωνσταντινούπολη. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο σεισμός της Κωνσταντινούπολης θα είναι μεγαλύτερος από 7 Ρίχτερ και θα προκαλέσει τεράστια καταστροφή, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Οι τουρκικές Αρχές φαίνεται πως προετοιμάζονται με κάθε τρόπο, καθώς στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης έχουν τοποθετηθεί ειδικές πινακίδες που δείχνουν στους κατοίκους πού θα πρέπει να κατευθυνθούν σε περίπτωση εκδήλωσης τσουνάμι. Στα γραφεία της υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (AFAD) έχουν γίνει επισκέψεις και ξένων διπλωματικών αποστολών για την ενημέρωσή τους για τους τρόπους αντίδρασης και πρόληψης στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου σεισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AFAD, o σεισμός μεγέθους 4,9 Ρίχτερ είχε επίκεντρο την επαρχία του Τσανάκαλε, σημειώθηκε στις 21.38 σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων κι έγινε αισθητός και στην Κωνσταντινούπολη, δίχως να προκληθούν υλικές ζημιές.

O σεισμολόγος Χουσεΐν Οζτούρκ σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sozcu TV τόνισε ότι «από εδώ και πέρα κάθε σεισμός είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη. Αυτοί οι μικροί σεισμοί σπάνε σιγά σιγά τα ρήγματα και οδηγούν σε μεγάλους σεισμούς. Σαν να είναι μια προετοιμασία. Ανοίγει το μεγάλο ρήγμα που θα προκληθεί. Αυτοί οι σεισμοί είναι τα σημάδια του μεγάλου σεισμού».

Την ίδια άποψη εκφέρει και ένας άλλος σεισμολόγος, ο Σουλεϊμάν Παμπάλ, ο οποίος δήλωσε ότι «η περιοχή μας ανησυχεί. Ενας σεισμός που θα είναι μεγαλύτερος των 7 Ρίχτερ, νότια του Μαρμαρά ή στο ρήγμα της Ανατολίας, θα είναι ένας σεισμός που θα επηρεάσει όλη την περιοχή, την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, τα Δαρδανέλλια».

Σύμφωνα με τον γεωεπιστήμονα Νατζί Γκιορούρ, «η εικόνα δεν είναι πολύ ενθαρρυντική. Εδώ χτυπάει η καρδιά της οικονομίας. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα της Τουρκίας, αλλά και το πρόβλημα του κόσμου. Ενώ θα έπρεπε να έχουμε 22.000-24.000 σεισμούς σε κανονική πορεία, φέτος είχαμε 75.000 σεισμούς. Οι 50.000 από αυτούς είναι μετασεισμοί και στη σεισμική ζώνη, οι υπόλοιποι είναι σε άλλες περιοχές. Με τον νόμο των πιθανοτήτων και εξετάζοντας τα γεωλογικά φαινόμενα, μπορεί να ειπωθεί ότι ο σεισμός υψηλής έντασης πλησιάζει».

Σχετικά Άρθρα