ΣΥΡΙΖΑ: Στο μικροσκόπιο οι αλλαγές Κασσελάκη- Τι επέλεξε τελικά να κάνει και οι εκπλήξεις

 ΣΥΡΙΖΑ: Στο μικροσκόπιο οι αλλαγές Κασσελάκη- Τι επέλεξε τελικά να κάνει και οι εκπλήξεις

Το δρόμο της “σύνθεσης” και της “ενότητας” επέλεξε τελικά ο Στέφανος Κασσελάκης σε ότι αφορά τις αλλαγές προσώπων σε κοινοβουλευτικό και κομματικό επίπεδο δίνοντας ωστόσο και ένα τόνο ανανέωσης με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει την “επόμενη μέρα” στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε “να ενώσει δυνάμεις” όπως λέγεται από το περιβάλλον του, κλείνοντας το “μέτωπο” του Συνεδρίου με την τοποθέτηση της  Όλγας Γεροβασίλη στο Εκτελεστικό Γραφείο, ενώ αίσθηση προκάλεσε στο πλαίσιο των αλλαγών το γεγονός ότι οι δύο βουλευτές που δήλωσαν “παρών” στο γάμο των ομοφύλων ζευγαριών, κόντρα στην άτυπη “κομματική πειθαρχία” που είχε επιβληθεί σ΄ένα “ταυτοτικό ζήτημα” για τον ΣΥΡΙΖΑ,  τελικά ανέλαβαν ρόλο Τομεάρχη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο λόγος για τον Παύλο Πολάκη ο οποίος μπορεί να καθαιρέθηκε από τη θέση του Συντονιστή των Τομεαρχών, ωστόσο αναλαμβάνει καθήκοντα Τομεάρχη Διαφάνειες, ενώ παράλληλα και η Νίνα Κασιμάτη τοποθετήθηκε Τομεάρχης Ναυτιλίας.

‘Έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί η τοποθέτηση στη θέση του κ. Πολάκη, ως Συντονιστή Τομεαρχών, του βουλευτή Γιάννη Σαρακιώτη, από Τομεάρχης Δικαιοσύνης, με τη Ραλλία Χρηστίδου αναπληρώτρια, η οποία ήταν τομεάρχης Διαφάνειας. Στη θέση του τομεάρχη Δικαιοσύνης μετακινήθηκε από Τομεάρχης Ναυτιλίας ο Αλέκος Αυλωνίτης

Την διεύθυνση της ΚΟ ανέλαβε ο “πασοκογενής”, πρώην βουλευτής Θάνος Μωραϊτης, στη θέση του Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος βάζει ρότα για την ευρωβουλή, ενώ αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ο εισηγητης του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή για τα τα Τέμπη Βασίλης Κόκκαλης και ο Χρήστος Γιαννούλης.

Στο κόμμα μετά την παραίτηση του Γιώργου Βασιλειάδη από τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα, τοποθετείται ο Γιάννης Βουλγαράκης, στέλεχος που σημειωτέον είχε αναλάβει την προσπάθεια για συλλογή υπογραφών με σκοπό την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής στις 10 Μαρτίου.

Σε ότι αφορα τις αλλαγές στο Εκτελεστικό Γραφείο, πέραν της τοποθέτησης της αντιπροέδρου της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη, η οποία στο Συνέδριο είχε σηκώσει το γάντι όταν ο Στέφανος Κασσελάκης είπε “βρείτε μου αντίπαλο”, θα συνεδριάζει πλέον με διευρυμένη σύνθεση, στην οποία θα προσκαλούνται και οι Νίκος Παππάς, Ευάγγελος Αποστολάκης, Κυριακή Μάλαμα, Πάνος Ρήγας, Λευτέρης Κρέτσος και Γιάννης Μπουρνούς.

Υπενθυμίζεται ότι το Ε.Γ. συμμετέχουν ex officio, ο Πρόεδρος Στ. Κασσελάκης, ο Πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος, η Γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, η γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, ο Διευθυντής της ΚΟ (Θ. Μωραϊτης) και ο Εκπρόσωπος Τύπου, πόστο στο οποίο παραμένει προσωρινά η Δώρα Αυγέρη, καθώς αναμένεται επιλογή νέου προσώπου, αφού η ίδια επιθυμεί να είναι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο.

Για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου ακούγεται πάντως έντονα τις τελευταίες ώρες η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά, καθως δεν προχώρησε  σύμφωνα με πληροφορίες η περίπτωση του δημοσιογράφου Χάρη Ιωάννου.

Να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωση του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ “ευχαριστεί τον Γιώργο Βασιλειάδη για την προσφορά του από τη θέση του αναπληρωτή Γραμματέα σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κόμμα” τονίζοντας “Με τις ικανότητες του συνέβαλε στην ανασυγκρότηση και τη μετεξέλιξη του Κόμματος”.

Ο ίδιος ο κ. Βασιλειάδης μετά και την επίσημη ανακοίνωση του διαδόχου του, δημοσίευσε και την επιστολή της παραίτησης του, λέγοντας μεταξύ άλλων “Ευχαριστώ τον Αλέξη Τσίπρα και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για την μεγάλη τιμή που μου έκαναν. Και ευχαριστώ τον Στέφανο Κασσελάκη για τη μέχρι σήμερα συνεργασία. Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία σε όλες/ους” και τονίζοντας 

“Η κίνησή μου αυτή επουδενί επηρεάζει την πεποίθησή μου πως ο αναγκαίος κοινωνικός μετασχηματισμός και η προοδευτική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως κινητήριου μοχλού του προοδευτικού πόλου του πολιτικού συστήματος”.

Αναλυτικά στη επιτολή του αναφέρει:

“Σύντροφε Πρόεδρε, αγαπητέ Στέφανε 

Από την ημέρα της εκλογής σου οικοδομήσαμε μια σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης, η οποία φρονώ ότι υπάρχει μέχρι σήμερα. Εξέφρασα πάντα την άποψή μου, τη γνώμη ή ακόμη και τις διαφωνίες μου όπως καταστατικά το κόμμα προβλέπει και προσπάθησα να προστατεύσω το κύρος των οργάνων μας από διαρροές που υποβαθμίζουν τόσο την λειτουργία μας όσο και το κύρος των οργάνων. 

Μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΠΓ θεώρησα ορθό και σας ενημέρωσα ότι αμέσως μετά το συνέδριο του κόμματος, πιστεύω ότι επήλθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε να επαναφέρω στο κόμμα την ήδη κατατεθείμενη προς τον Αλέξη Τσίπρα και εσένα παραίτηση μου από τη θέση του Αναπληρωτή Γραμματέα της ΚΕ. 

Η κίνησή μου αυτή επουδενί επηρεάζει την πεποίθησή μου πως ο αναγκαίος κοινωνικός μετασχηματισμός και η προοδευτική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως κινητήριου μοχλού του προοδευτικού πόλου του πολιτικού συστήματος. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να κοιτάμε το αύριο και όχι το χθες. Να τείνουμε χείρα συνεννόησης για τα κομβικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, απέναντι στα αδιέξοδα που δημιουργεί ο νεοφιλελευθερισμός. 

Και να επιδείξουμε σοβαρότητα ώστε η κοινωνία να μην πέσει έρμαιο του λαϊκισμού της ακροδεξιάς και της μισαλλοδοξίας που έχει ρίξει το φαιό πέπλο της στην Ευρώπη. Με σοβαρότητα να αποδείξουμε ότι είμαστε συνομιλητές της κοινωνίας και ο πολιτικός φορέας που μπορεί να εγγυηθεί ένα άλλο δρόμο. Στα διλήμματα που θέτει η κυρίαρχη ιδεολογία και στους ρόλους που θέλουν να μας περιορίσουν, να απαντάμε με πολιτικές.

Κοινωνικό κράτος για όλους. Υψηλού επιπέδου δωρεάν δημόσια παιδεία, πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά, εργασιακά δικαιώματα με μισθό αξιοπρέπειας για όλους. Πράσινες πολιτικές χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και ενεργειακή φτώχεια. Για ένα μέλλον που μας αξίζει. 

Παραμένοντας στις επάλξεις του κόμματος ως μέλος της ΚΕ, προχωράμε μπροστά όλοι μαζί για την πρώτη μεγάλη μάχη των ευρωεκλογών. Και απέναντι σε όλους και σε όλα, στεκόμαστε όρθιοι και διεκδικούμε ένα κόμμα δυνατό για ένα καλύτερο αύριο, με ελπίδα και προοπτική. 

Με Συντροφικούς Χαιρετισμούς Γιώργος Βασιλειάδης Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ”

Αναλυτικά η λίστα των Τομεαρχών (“σκιώδης κυβέρνηση”) της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η εξής:

  • Τομεάρχης Εξωτερικών: Ρένα Δούρου
  • Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών – αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού: Όθων Ηλιόπουλος
  • Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας: Ευάγγελος Αποστολάκης
  • Tομεάρχης Εσωτερικών: Γιώτα Πούλου
  • Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών – αρμόδιος για Μακεδονία-Θράκη: Πέτρος Παππάς
  • Τομεάρχης Διαφάνειας: Παύλος Πολάκης
  • Τομεάρχης Οικονομικών: Νίκος Παππάς
  • Αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών για θέματα Ανάπτυξης: Μαρίνα Κοντοτόλη
  • Τομεάρχης Υγείας: Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
  • Τομεάρχης Παιδείας: Διονύσης Καλαματιανός
  • Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας: Ράνια Θρασκιά
  • Αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας – αρμόδιος για τον αθλητισμό: Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
  • Τομεάρχης Δικαιοσύνης: Αλέξανδρος Αυλωνίτης
  • Αναπληρώτρια Τομεάρχης Δικαιοσύνης – αρμόδια για δικαιώματα & ισότητα: Έλενα Ακρίτα
  • Τομεάρχης Πολιτισμού: Κυριακή Μάλαμα
  • Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη: Κώστας Μπάρκας
  • Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών: Χάρης Μαμουλάκης
  • Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: Βασίλης Κόκκαλης
  • Αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης – αρμόδιος για την Κτηνοτροφία: Γιώργος Παπαηλιού
  • Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Γαβρήλος
  • Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής: Γιώργος Καραμέρος
  • Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας: Μίλτος Ζαμπάρας
  • Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας: Συμεών Κεδίκογλου
  • Τομεάρχης Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής: Κατερίνα Νοτοπούλου
  • Τομεάρχης Τουρισμού: Καλλιόπη Βέττα
  • Τομεάρχης Μετανάστευσης & Ασύλου: Γιώργος Ψυχογιός
  • Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής: Νίνα Κασιμάτη

Σχετικά Άρθρα