ΣΥΡΙΖΑ: Σαρωτικές αλλαγές… αργότερα- Δεύτερες σκέψεις για τη στελέχωση των κομματικών οργάνων

 ΣΥΡΙΖΑ: Σαρωτικές αλλαγές… αργότερα- Δεύτερες σκέψεις για τη στελέχωση των κομματικών οργάνων

Εκατό μέρες και σήμερα για τις ευρωεκλογές και ο Στέφανος Κασσελάκης μετρά πλέον αντίστροφα το χρόνο για την πρώτη εκλογική μάxη του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φύσει αισιόδοξος ελπίζει ότι το κόμμα θα καταφέρει να είναι δεύτερο κόμμα χωρίς όμως να αναφέρεται σε ποσοστά. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις γειώνουν τον ίδιο και τη Κουμουνδούρου στη δύσκολη πραγματικότητα των δημοσκοπήσεων, βάση των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτος πίσω από το ΠΑΣΟΚ και μπορεί να βρεθεί και πίσω από το ΚΚΕ και σε ακραίο σενάριο ακόμη και πίσω από την Ελληνική Λύση αν συνεχιστεί η καθοδική πορεία με αφορμή την εσωκομματική κρίση.

Υπό το πρίσμα αυτό εκτιμάται ότι έγινε και η τρίωση συνάντησή του με την Όλγα Γεροβασίλη σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι σε μια προσπαθεί να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και οι όποιες αλλαγές προωθήσει στα κρίσιμα πόστα του κόμματος να τύχουν της αποδοχής της εν δυναμει “εσωκομματικής αντιπολίτευσης” υπό την αντιπρόεδρο της Βουλής και την πολιτική κάλυψη του Αλέξη Τσίπρα.

  • Η παρέμβαση δε του πρώην πρωθυπουργού αύριο Σάββατο στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics με θέμα “Μεταπολίτευση. 50 χρόνια μετά” έχει σημάνει συναγερμό στο επιτελείο του κ. Κασσελάκη, όπως επίσης και η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς που ξεκινά σήμερα το απόγευμα με τη ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. Αλέξη Χαρίτση και παρόντος του υπεύθυνου Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Άλλωστε προς το κόμμα που προέκυψε μετά την πρόσφατη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση των 11 βουλευτών, των ομάδων της Έφης Άχτσιόγλου (“6+6”) και Ευκλείδη τσακαλώτου (“Ομπρέλα”), ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαρροές της τάξης του 7% και με τη συνολική συσπείρωσή του κόμματος  να φτάνει μόλις το 51%. Δηλαδή με βάση τη δημοσκόπηση της MRB ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2023 φαίνεται να εγκαταλείπει το κόμμα. Και το μόνο αισιόδοξο στοιχείο για τον κ. Κασσελάκη είναι ότι από το 49% της συνολική διαρροής το 22,5% κατευθύνεται προς την “αδιευκρίνιστη ψήφο”,  αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής αναλόγως βέβαιως των κινήσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό και κομματικό επιπεδο.

  • Αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι ένα διήμερο “αποφόρτισης” και “απολογισμού” της κατάστασης για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες οι αλλαγές δεν θα είναι και τόσο “σαρωτικές”, καθώς φαίνεται να επικρατούν δεύτερες σκέψεις στο όνομα της ενότητας ενόψει των ευρωεκλογών. Αλλαγες δηλαδη που ναι μεν θα αποτυπώνουν το νέο προφίλ του κόμματος υπό τον κ. Κασσελάκη, ωστόσο δεν θα ανατρέπουν άρδην το κομματικό status quo και εμ “συμβιβαστικό” πνεύμα ενόψει της κρίσιμης, αν όχι  υπαρξιακής, για τον ΣΥΡΙΖΑ  μάχης των ευρωεκλογών.

Μιας μάχης πάντως που σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB θα κρίνει το μέλλον του κ. Κασσελάκη ως αρχηγού  σε ποσοστό σχεδόν 35% και 41% στο σύνολο των ψηφοφόρων και των ψηφοφορων του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, με τους δεύτερους να θεωρούν ότι το  μέλλον του ως αρχηγός θα κριθεί στις βουλευτικές εκλογές σε ποσοστό 51%

Εν κατακλείδι σύμφωνα με τις τελευταίες προσεγγίσεις στο προεδρικό περιβάλλον οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Κασελάκη θα γίνουν με σκοπό να ενώσουν και όχι να διχάσουν περαιτέρω, αλλά και να τονώσουν το προφιλ του ως ηγέτη της “προοδευτικής παράταξης”, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις του δίνουν σχεδόν 8% στη καταλληλότητα για τη πρωθυπουργία και ενώ η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα πριν από το συνέδριο, αν και αποδοκιμάστηκε στη στο σώμα του Συνεδρίου, στην εκλογική βάση του κόμματος έτυχε αποδοχής  που ξεπερνά το 48%.

Πάντως να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των αλλαγών, χθες ο κ. Κασσελάκης προχώρησε στην…”απόλυση” του Διευθυντή του κόμματος, Θύμιου Γεωργόπουλου, ο οποίος επελέγη στη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ μετά από απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ αποτελούσε και πρόσωπο εμπιστοσύνης του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά Άρθρα