Γιατί ο Μπάιντεν ίσως “χρειάζεται” την Τέιλορ Σουίφτ για να κερδίσει τον Τραμπ

 Γιατί ο Μπάιντεν ίσως “χρειάζεται” την Τέιλορ Σουίφτ για να κερδίσει τον Τραμπ

Οι νεαροί ψηφοφόροι, αυτοί κάτω των 30 ετών, έχουν αναδειχθεί ως μια από τις κρίσιμες κοινωνικές ομάδες στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Συνήθως η πλειονότητά τους στηρίζει Δημοκρατικό υποψήφιο, αν και υπήρξαν εξαιρέσεις στο παρελθόν και μπορεί να υπάρξουν ξανά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι νέοι δεν είναι τόσο ενθουσιώδεις με το ενδεχόμενο επανεκλογής του Μπάιντεν. Σίγουρα πολύ λιγότερο από όταν τον ψήφιζαν το 2020. Για τους νέους Αμερικανούς ο Τζο Μπάιντεν είναι πλέον πολύ γέρος και οι πολιτικές τους είτε δεν τους έχουν ικανοποιήσει, είτε τους έχουν απογοητεύσει πλήρως. Υπάρχει όμως ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει σε σημαντικό βαθμό την κατάσταση: Η Τέιλορ Σουίφτ.

Η σουπερ σταρ της ποπ μουσικής κυριαρχεί στην αμερικανική ζωή. Η επίδρασή της είναι συγκλονιστική. Κανείς άλλος στις ΗΠΑ – ενδεχομένως και στον πλανήτη – δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τόσους πολλούς ανθρώπους με τόσο μεγάλη επιτυχία, όπως έγραψε το περιοδικό Time αποδίδοντάς της τον τίτλο του «προσώπου της χρονιάς».

Το 2023 βρισκόταν παντού, γεμίζοντας στάδια και καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ανακοινώθηκαν ακόμη και πανεπιστημιακά μαθήματα που ασχολούνται με το φαινόμενο της Τέιλορ Σουίφτ, η απήχησή της εκτοξεύτηκε και η ίδια εντάσσεται πλέον στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων.

Παγκόσμιοι ηγέτες και δήμαρχοι διαγωνίστηκαν για να επωφεληθούν επικοινωνιακά από τη μνημειώδη επιτυχημένη περιοδεία της «Eras Tour». Για ορισμένους η Σουίφτ έχει μια «μυθική διάσταση». Πιστεύουν, όπως γράφει το Time, πως η τύχη των τόπων που επισκέπτεται βελτιώνεται.

Οι δημοσκοπήσεις και το κρίσιμο ερώτημα

Δεν είναι λοιπόν αβάσιμες οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις πως η τεράστια δημοτικότητά της θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε πολιτική δύναμη. Όπως αναφέρει το Bloomberg, σε δημοσκόπηση του Newsweek που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, σχεδόν το 18% των ψηφοφόρων των ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένων περίπου 3 στους 10 νεαρούς ψηφοφόρους – δήλωσαν ότι θα ήταν πιο πιθανό να ψηφίσουν έναν υποψήφιο που υποστηρίζεται από τη Σουίφτ. Από τα 1.500 άτομα που συμμετείχαν με δικαίωμα ψήφου, σχεδόν το 45% δήλωσαν ότι είναι θαυμαστές της Tέιλορ Σουίφτ.

Η αντιπάθειά της για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είναι γνωστή. Σε ανάρτησή της στα social media το 2020 τον είχε κατήγγειλε δημόσια πως «άναψε τις φωτιές της λευκής υπεροχής και του ρατσισμού». Η δύναμή της να οδηγεί τους ανθρώπους να ψηφίζουν είναι επίσης εμφανής. Τον Σεπτέμβριο έκανε απλώς μια ανάρτηση στο Instagram καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν σε πολιτειακές εκλογές. Μέσα σε λίγη ώρα υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες εγγραφές στο Vote.org

Το ερώτημα είναι εάν αυτή τη φορά θα αποφασίσει να συμμετάσχει στο πολιτικό παιχνίδι με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

«Γεροντομαχία» για τα μάτια της Τέιλορ Σουίφτ

Ο Λευκός Οίκος έχει ευθυγραμμιστεί πολλές φορές με τις απόψεις και την αισθητική των «Swifties», όπως αποκαλούνται οι θερμοί οπαδοί της Τέιλορ Σουίφτ. Επιπλέον, στο επιτελείο του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τους New York Times, υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έπρεπε να δώσει το παρών σε μια από τις συναυλίες της.

Από την άλλη, οι σύμμαχοι και υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, όπως και τα συντηρητικά μέσα, βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με το φαινόμενο της Τέιλορ Σουίφτ. Ορισμένοι από τον στρατόπεδο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ τη συμβουλεύουν να «μείνει έξω από την πολιτική» ή υπονοούν ότι δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Αμερική.

Το ότι μια ποπ σταρ θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ ενδεχομένως να φάνταζε μέχρι σήμερα δύσκολο. Όμως στην τρέχουσα συγκυρία, με τους συγκεκριμένους υποψήφιους, και τη δύναμη της Σουίφτ ενδεχομένως και να μπορεί να συμβεί.

Σχετικά Άρθρα