Καϊλή: Είχε συστήσει ομάδα λόμπι για τις νέες τεχνολογίες τρεις μήνες πριν τη σύλληψή της για το Qatarqate
Νέες αποκαλύψεις για την δράση της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο πριν από τη σύλληψή της τον Δεκέμβριο του 2022, για το σκάνδαλο Qatarqate, φέρνει στο φως έρευνα των Follow the Money, Le Soir, Knack και Reporters United. Ακριβώς τρεις μήνες πριν η αστυνομία συλλάβει την αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή στις 9 Σεπτεμβρίου, το όνομά της εμφανίστηκε στην επίσημη αναγγελία της ίδρυσης ενός «μη κερδοσκοπικού» οργανισμού στο Βέλγιο που έφερε τον τίτλο «Συμβούλιο των Βρυξελλών για την Τεχνολογική Καινοτομία και την Παγκόσμια Ανάπτυξη».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Reporters United η ευρωβουλευτής σύστησε το Συμβούλιο με άλλα δύο άτομα, τον Δημήτρη Ψαρράκη, βοηθό της στο Ευρωκοινοβούλιο την περίοδο 2014 – 2021, και τον Ζακ Μπουγκέν, πρώην διευθυντικό στέλεχος της συμβουλευτικής πολυεθνικής McKinsey.
Κατά την ίδια πηγή, ο Δημήτρης Ψαρράκης φέρεται να ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση κακοδιαχείρισης των βουλευτικών αποζημιώσεων εκ μέρους της κ. Καϊλή ενώ ο Ζακ Μπουγκέν ελέγχεται από τις βελγικές αρχές για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς του Βελγίου.
Σκοπός του «Συμβουλίου των Βρυξελλών» σύμφωνα με το καταστατικό του, είναι «η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου εταίρων στον τομέα των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας».
Σύμφωνα με τα έγγραφα, το σχέδιο προέβλεπε ότι θα φιλοξενούσε εκδηλώσεις, θα εξέδιδε πολιτικές συστάσεις, θα πραγματοποιούσε εκστρατείες και θα υποστήριζε την επιρροή των ρυθμιστικών δραστηριοτήτων με στόχο «να καταστεί φόρουμ συνεργασίας μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής, των ρυθμιστικών αρχών, των παραγόντων της αγοράς και των ακαδημαϊκών από την ΕΕ και τις τρίτες χώρες με σκοπό τη δημιουργία ενός ισχυρού και συνεκτικού παγκόσμιου χώρου καινοτομίας που θα επιτρέψει στις τρίτες χώρες να επωφεληθούν από υψηλής ποιότητας ρυθμιστικά και τεχνολογικά πρότυπα για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για να κάνει κάποιος χρήση των παραπάνω υπηρεσιών, θα έπρεπε να γίνει μέλος, καταβάλλοντας ετήσια συνδρομή μέχρι 250.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και έως 50.000 ευρώ για ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις ή πρόσωπα.
Στον νεοσύστατο οργανισμό ορίστηκε πρόεδρος ο Δημήτρης Ψαρράκης, γραμματέας η Εύα Καϊλή και ταμίας ο Ζακ Μπουγκέν.
Ο Δ. Ψαρράκης μετά τη σύλληψή της στις 9 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου είχε γράψει στο facebook: «Είμαι απίστευτα απογοητευμένος που επέτρεψε στον εαυτό της να εμπλακεί σε κάτι τόσο σάπιο και βρώμικο, όπως αυτό που βγαίνει στη δημοσιότητα» προσθέτοντας ότι στο Ευρωκοινοβούλιο είχε συνεργαστεί μαζί της «στον πιο προωθημένο τομέα των Χρηματοοικονομικών και της Καινοτομίας, στον τομέα Στρατηγικών Επενδύσεων και στη Νομισματική Πολιτική», ενώ μαζί είχαν εκδώσει και ένα βιβλίο για την «επιρροή του blockchain στις αγορές και τις πολιτικές». Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα οι δυο τους έχουν επίσης θητεύσει στο Global Blockchain Business Council, ένα λόμπι με έδρα την Ελβετία και δραστηριότητα μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ, για την προώθηση της βιομηχανίας του blockchain.
Η Εύα Καϊλή διεγράφη από το Συμβούλιο στις 22 Δεκεμβρίου, καθώς, όπως δήλωσε ο Δ. Ψαρράκης στο Follow The Money «το Qatar Gate μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή στη φήμη του Συμβουλίου των Βρυξελλών. Δεν γνωρίζαμε τι συνέβαινε».
Το Reporters United αναφέρει ότι ο κ. Ψαρράκης φέρεται να εμπλέκεται και ο ίδιος, από τον Δεκέμβριο του 2022, στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που αφορά την Εύα Καϊλή και παράτυπες πληρωμές στο Ευρωκοινοβούλιο από το 2014 έως το 2020. Συγκεκριμένα, η εν λόγω έρευνα εξετάζει τρεις πιθανώς αξιόποινες δραστηριότητες της κ. Καϊλή:
- Πρώτον, αν παραπλάνησε την Ευρωβουλή για τον τόπο και το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων συνεργατών της.
- Δεύτερον, αν έλαβε μερίδιο των αποζημιώσεών τους για εικονικά ταξίδια που φέρεται να διοργάνωσε.
- Τρίτον, αν πήρε «προμήθειες» από μέρος των μισθών τους.
Ο κ. Ψαρράκης δεν απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την εμπλοκή του στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Κατά το δημοσίευμα, η Ευα Καϊλη, με τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο των Βρυξελλών φαίνεται να παραβίασε και άλλους κανόνες του Ευρωκοινοβουλίου καθώς οι ευρωβουλευτές οφείλουν να ενημερώνουν το προεδρείο της Ευρωβουλής για κάθε νέα συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις ή ΜΚΟ στο τέλος του επόμενου μήνα από την ημερομηνία έναρξης αυτής της δραστηριότητας. Ακόμη, πρέπει να δημοσιεύουν τις σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου, κάτι το οποίο η Ευα Καϊλή δεν έκανε.
Μέσω του δικηγόρου της η κ. Καϊλή δήλωσε στο Reporters United ότι δεν είχε κανένα ρόλο στο Συμβούλιο και ότι η δραστηριότητα του οργανισμού δεν ξεκίνησε ποτέ. Κι αυτό παρά τα επίσημα έγγραφα που την ανέφεραν ως διαχειρίστρια του οργανισμού.