Ρεπουμπλικάνοι: Αποχωρεί η πρόεδρος του κόμματος Ρόνα ΜακΝτάνιελ μετά τις πιέσεις του Τραμπ

 Ρεπουμπλικάνοι: Αποχωρεί η πρόεδρος του κόμματος Ρόνα ΜακΝτάνιελ μετά τις πιέσεις του Τραμπ

Η πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ρόνα ΜακΝτάνιελ, δήλωσε τη Δευτέρα (26/02) ότι αποχωρεί από τη θέση της, μετά από εβδομάδες δημόσιας πίεσης από τον πιθανό υποψήφιο του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2024, Ντόναλντ Τραμπ. Η κίνηση αυτή έγινε αφού ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, που παραμένει επικρατέστερος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος, ανέφερε ότι θέλει να κάνει αλλαγές στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων (RNC), καθώς προετοιμάζεται για μια πιθανή ρεβάνς με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Νοέμβριο, όπως αναφέρει το Reuters.

“Το RNC ιστορικά υφίσταται αλλαγές μόλις έχουμε υποψήφιο και ήταν πάντα η πρόθεσή μου να τιμήσω αυτή την παράδοση. Παραμένω προσηλωμένη στην εκ νέου διεκδίκηση του Λευκού Οίκου και στην εκλογική επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων τον Νοέμβριο”, ανέφερε η ΜακΝτάνιελ σε δήλωσή της.

Ευχαρίστησε τον Τραμπ και δήλωσε ότι η αποχώρηση της θα τεθεί σε ισχύ από τις 8 Μαρτίου, ώστε να επιτραπεί στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων να επιλέξει πρόεδρο.

Ο συμπρόεδρος του RNC, Ντρου Μακκίσικ δήλωσε επίσης ότι θα παραιτηθεί.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Τραμπ υποστήριξε τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Βόρειας Καρολίνας Μάικλ Γουάτλι ως τον επόμενο πρόεδρο του RNC και τη νύφη του, Λάρα Τραμπ ως συμπρόεδρο, προχωρώντας στην εδραίωσή του στον οργανισμό, καθώς πλησίαζε στο προεδρικό χρίσμα του 2024.

Όποιος και αν αντικαταστήσει την ΜακΝτάνιελ θα αντιμετωπίσει την πρόκληση της ενοποίησης ενός διασπασμένου κόμματος, ενώ απομένουν μόλις εννέα μήνες για τις εκλογές του 2024.

Το RNC διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη συγκέντρωση χρημάτων για τον υποψήφιο, στην προώθηση του μηνύματος του κόμματος, στη συγκέντρωση πόρων και στην προσέλκυση ψηφοφόρων.

Μετά από μια συνάντηση με την ΜακΝτάνιελ στις αρχές του μήνα, ο Τραμπ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα πιέσει για αλλαγές στο RNC μετά τις προκριματικές εκλογές της Νότιας Καρολίνας στις 24 Φεβρουαρίου, τις οποίες κέρδισε με άνεση το Σάββατο.

Ο Τραμπ, λίγο αφότου κέρδισε τις εκλογές του 2016, είχε υποστηρίξει τη ΜακΝτάνιελ -την ανιψιά του πρώην επικριτή του και υποψήφιου του 2012 για τις προεδρικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ- για να αναλάβει το RNC.

Εκείνη, βοήθησε τον Τραμπ να κερδίσει το Μίσιγκαν στις εν λόγω εκλογές, σε μια πολιτεία που ήταν κρίσιμη για τη νίκη του επί της Δημοκρατικής τότε υποψήφιας, Χίλαρι Κλίντον.

Η ΜακΝτάνιελ, η οποία χρησιμοποιούσε το πλήρες όνομά της Ρόνα Ρόμνει ΜακΝτάνιελ στη δημόσια ζωή, εγκατέλειψε το μεσαίο όνομα μετά από αυτή την υποστήριξη. Πολλαπλά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι ο Τραμπ της ζήτησε να το πράξει.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ, σήμερα γερουσιαστής των ΗΠΑ από τη Μασαχουσέτη, κατήγγειλε τον Τραμπ ως “ψεύτη, απατεώνα” σε μια ασυνήθιστη ομιλία του τον Μάρτιο του 2016, στην οποία προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους να απορρίψουν τον δικό τους επικρατέστερο υποψήφιο.

Σχετικά Άρθρα