Απογευματινά χειρουργεία: Νέα δραματική έκκληση των γιατρών μέσω του libre- “Να παρέμβει ο Κ. Μητσοτάκης”
Ενόψει της 1ης Μαρτίου, όπου και θα εφαρμοστεί το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων, όπου είναι δυνατόν να εφαρμοστεί, όπως δηλώνει ο υπουργός Υγείας, κ. Α. Γεωργιάδης, πληθαίνουν τα σχόλια για το εφικτό του εγχειρήματος, για τα νοσήλια που καλείται να πληρώνει ο ασθενής (επιπλέον των κρατήσεών του) στα δημόσια απογευματινά χειρουργεία, για τις ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού που κάνουν το μέτρο να φαντάζει ανεφάρμοστο, για τις ηθικές και πρακτικές διαστάσεις του μέτρου.
Αφού η κατάσταση είναι ανώριμη, για ποιο λόγο επείγεται η κυβέρνηση για την εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων πριν καν διορίσει το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και πριν σχεδιάσει όλες τις παραμέτρους εφαρμογής του μέτρου με ακρίβεια και σαφήνεια;
Μιλώντας στο libre, o νευροχειρουργός και Γεν. Γραμ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου, θέτει μερικά κρίσιμα ερωτήματα και δίνει εύλογες απαντήσεις για το πιεστικό άγχος που διακατέχει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους αρμόδιους της κυβέρνησης για την εφαρμογή των απογευματινών πληρωμένων χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Ζητά, μάλιστα, σε κάποια (πολιτικά) ζητήματα που επισημαίνει να πάρει θέση ο πρωθυπουργός αλλά και οι Αυτοδιοικητικοί Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, καθώς αφορούν όσα γίνονται στα νοσοκομεία της περιφέρειάς τους και σχετίζονται με την περίθαλψη των πολιτών της περιφέρειάς τους.
Τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτούνται από την τσέπη των ασφαλισμένων!
«Ο ΕΟΠΥΥ υποτίθεται ότι πληρώνει το 100% το κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου για την νοσηλεία των ασφαλισμένων του. Όμως, στην πραγματικότητα, δεν το πληρώνει ποτέ! Συσσωρεύει χρέη δισεκατομμυρίων προς τα νοσοκομεία για τα νοσήλια των ασφαλισμένων του, αυτά δεν πληρώνονται πότε και, κάποια στιγμή, η εκάστοτε κυβέρνηση -με μία μεταμεσονύχτια διάταξη στη βουλή- τα διαγράφει…
· Η πρώτη διαγραφή έγινε το 2016, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και αφορούσε την τριετία 2012-2013-2014 (πρώτη 3ετία λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ). Η ρύθμιση έγινε το 2016 και διαγράφτηκαν χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία 4,5% δισεκατομμύρια ευρώ.
· Η δεύτερη διαγραφή έγινε για τη δεύτερη τριετία λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή για τα χρόνια 2015-2016-2017. Το ποσό του συσσωρευμένου χρέους ήταν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και διαγράφτηκε με διάταξη της Νέας Δημοκρατίας το Δεκέμβριο του 2019.
· Τώρα, επίκειται η διαγραφή των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία της 3ης τριετίας λειτουργίας του Οργανισμού (δηλαδή για τα έτη 2018-2019-2020) για ποσό το οποίο θα είναι πολύ μεγαλύτερο των προηγούμενων διαγραφών, επειδή έχουν αυξηθεί οι τιμές των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων από την 1η Νοεμβρίου 2018.
Άρα, λοιπόν, αυτό που έλεγε μέχρι πρόσφατα ο κύριος Γεωργιάδης (για το κόστος ενός απογευματινού χειρουργείου) ότι ο ασθενής θα πληρώνει το 30% του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου (τώρα πλέον αναφέρει κόστος από 300 έως 2000 ευρώ) και το 70% θα το πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ είναι ψέμα. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει ποσοστό 0%. Έτσι, θα πληρώνει μόνο ο ασθενής. Τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτούνται από την τσέπη των ασφαλισμένων!
Αποδεικνύονται αυτά που λέω με μία ματιά στον κρατικό προϋπολογισμό: κάθε χρόνο, από το 2012 μέχρι σήμερα, τα κονδύλια λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων στον κεντρικό προϋπολογισμό επιγράφονται “έναντι νοσηλίων”. Ότι δήθεν αυτά τα δίνει το κράτος μέχρι να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ αυτά που χρωστάει. Τα χρέη αυτά ο ΕΟΠΥΥ δεν τα πληρώνει ποτέ!».
Ένας από τους στόχους του μέτρου, όπως επισημαίνει ο Γεν. Γραμ. της ΟΕΝΓΕ, είναι να πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους “κρατικό φακελάκι” έτσι ώστε να χρηματοδοτούν οι ίδιοι (ασθενείς) τα νοσοκομεία και να εξοικονομεί η πολιτεία, η κυβέρνηση χρήματα από τα λειτουργικά κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού.
Πού πηγαίνουν οι ασφαλιστικές εισφορές περίθαλψης;
Ένα άλλο ερώτημα που θέτει και ζητά απάντηση από την κυβέρνηση ο κ. Π. Παπανικολάου αφορά το πού πηγαίνουν οι ασφαλιστικές εισφορές περίθαλψης, οι οποίες είναι ιδιαίτερα υψηλές (και οι εργατικές για τους εργαζόμενους αλλά και οι εργοδοτικές), και εξηγεί: «Ένας ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει τις δικές του αιματηρές εισφορές, αλλά αν έχει και έναν υπάλληλο πληρώνει και εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά, που είναι ιδιαίτερα τσουχτερή. Πρέπει να μας πουν αυτά τα λεφτά πού πηγαίνουν… Στα νοσοκομεία δεν φτάνουν.. Και τώρα ζητούν από τους ασφαλισμένους να πληρώνουν από την τσέπη τους πανωτόκι…
Είναι σημαντικό το ζήτημα πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα! Όσον αφορά στο χώρο της υγείας, αυτά τα χρήματα πηγαίνουν σε σκανδαλώδεις συμβάσεις με κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης, οι οποίοι καρπώνονται ζεστό κρατικό χρήμα, το οποίο για να τους το δώσει το κράτος χρησιμοποιεί προσχηματικά τις ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, τις οποίες το ίδιο το κράτος δημιουργεί…
Αναφέρω παραδείγματα:
· Ασθενείς που έχουν ορθοπεδικά προβλήματα, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (που μαστίζεται από έλλειψη Αναισθησιολόγων), χειρουργούνται -με τις πλάτες του κράτους και με λεφτά του δημοσίου- σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης από γιατρός του δημοσίου!
· Ασθενείς στη Θεσσαλία, στα νοσοκομεία της Λάρισας και του Βόλου, χειρουργούνται σε γνωστό ιδιωτικό νοσοκομείο της Λάρισας από γιατρούς του δημοσίου με λεφτά του δημοσίου.
· Σε πάρα πολλά νοσοκομεία, λόγω έλλειψης γιατρών ακτινοδιαγνωστών, έχουν γίνει συμβάσεις με κάποιες εταιρείες ιντερνετικής διάγνωσης(!), οι οποίες δεν έχουν καν γιατρό(!), και χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό του δημοσίου, παίρνουν την εικόνα μέσω internet και στέλνω τη γνωμάτευση με mail…
· Επίσης, υπάρχει και η σκανδαλώδης υπερτιμολόγηση ιατρικών υλικών και φαρμάκων, που εξακολουθεί απτόητη για περισσότερα από 12 χρόνια … παρά τα μνημόνια. Τα ίδια ιατρικά υλικά, της ίδιας κατασκευάστριας εταιρείας, ακριβώς της ίδιας μάρκας τα ελληνικά νοσοκομεία τα αγοράζουν 50%, 100%, 150% παραπάνω από ό,τι τα αγοράζουν οι άλλες χώρες της Ευρώπης.
Εκεί πάνε τα λεφτά…».
Να πάρει θέση ο πρωθυπουργός απέναντι στο αφήγημα Γεωργιάδη
Ο Γεν. Γραμ. της ΟΕΝΓΕ θέτει και ένα άλλο θέμα για το οποίο τονίζει πως πρέπει να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, αν συμφωνεί με όσα ισχυρίζεται ο κύριος Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα:
«Ο κύριος Μητσοτάκης υποστήριζε, μέχρι πρόσφατα, στο αφήγημά του, ότι έχει δώσει αυξήσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς, και μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κύριος Μαρινάκης, μας παρουσίαζε κάτι απίστευτα ποσά… ότι τάχα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων παίρνουν διπλάσιους μισθούς από αυτούς που στην πραγματικότητα λαμβάνουν. Παρουσίαζε τις μικτές αμοιβές για καθαρές!
Από την άλλη μεριά, ο κύριος Γεωργιάδης, στα κανάλια που περιδιαβαίνει, παραδέχεται πως το κράτος δεν έχει λεφτά για να δώσει αξιοπρεπείς μισθούς στους γιατρούς και στους νοσηλευτές, ένα αφήγημα αντίθετο με το αφήγημα του πρωθυπουργού (όπως ανέφερα πριν, βέβαια, το κράτος εκεί που θέλει να δώσει λεφτά, τα βρίσκει). Λέει, λοιπόν, ο κύριος Γεωργιάδης αφού δεν έχουμε λεφτά για να δώσουμε μισθούς, θα βάλουμε τους ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους “νόμιμο κρατικό φακελάκι,” ένα μέρος από το οποίο θα πηγαίνει στους γιατρούς και τους νοσηλευτές για να συμπληρώνουν το μισθό που δεν μπορούμε να τους δώσουμε. Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πολιτικό θέμα, για το οποίο πρέπει να πάρει θέση άμεσα ο κύριος Μητσοτάκης προσωπικά, αν συμφωνεί με το αφήγημα και την επιχειρηματολογία του κυρίου Γεωργιάδη».
Τι σημαίνει η άμεση πιλοτική εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων
Είναι αστείο να υποστηρίζουν οι αρμόδιοι ότι θα τα εφαρμόσουν άμεσα το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων, υποστηρίζει ο κ. Παπανικολάου και ερμηνεύει τι πιθανότατα κρύβεται πίσω από την πρόθεση του υπουργείου και της κυβέρνησης για πιλοτική έναρξη εφαρμογής του μέτρου:
«Λένε: θα το ξεκινήσουμε πιλοτικά μόνο σε εκείνα τα νοσοκομεία που θα διορίσουμε νοσηλευτικό προσωπικό! Στην πραγματικότητα, αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή την ανακοίνωση είναι ότι θα διορίσουν λίγα άτομα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μόνο στα νοσοκομεία που θα έχουν ιδιωτικο-οικονομική λειτουργία! Και δεν θα διορίσουν στα υπόλοιπα… Θα χρησιμοποιούν την πιλοτική εφαρμογή σαν εκβιασμό για τα νοσοκομεία: Θέλετε να σας δώσω 5-10 νοσηλευτές (εκεί που σας λείπουν 200…); Να οργανώσετε απογευματινά πληρωτικά χειρουργεία για να σας διορίσω έναν αριθμό νοσηλευτών! Εσείς που δεν έχετε οργανώσει απογευματινά χειρουργεία, δεν θα πάρετε νοσηλευτές!
Και για αυτό πρέπει να πάρει θέση αν συμφωνεί ο κύριος Μητσοτάκης! Και επίσης πρέπει να πάρουν θέση και όλοι οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης! Να μην κάνουν το κορόιδο ούτε οι Αυτοδιοικητικοί Δήμαρχοι, ούτε οι Αυτοδιοικητικοί Περιφερειάρχες. Πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με το τι γίνεται στα νοσοκομεία της περιφέρειάς τους και το τι γίνεται για την περίθαλψη του πληθυσμού της περιφέρειάς τους»._