Π. Κόκκαλης στο libre:Αναζητούμε τη δημιουργική ψήφο όσων πιστεύουν πως υπάρχει εναλλακτική, πως μπορούμε καλύτερα

 Π. Κόκκαλης στο libre:Αναζητούμε τη δημιουργική ψήφο όσων πιστεύουν πως υπάρχει εναλλακτική, πως μπορούμε καλύτερα

«Δεν αναζητούμε την ψήφο διαμαρτυρίας. Αναζητούμε τη δημιουργική ψήφο όσων πιστεύουν πως υπάρχει εναλλακτική, πως μπορούμε καλύτερα. Το σύνθημα των Ευρωπαίων Πρασίνων είναι Choose Courage – Δείξε Θάρρος! Αυτό προτείνουμε», τονίζει στη συνέντευξή του στο libre ο Πέτρος Κόκκαλης, εκπροσωπώντας τον νέο πολιτικό φορέα, που ονομάζεται Κόσμος.

Ο Πέτρος Κόκκαλης μιλά για την ανάγκη εφαρμογής μιας πράσινης πολιτικής σε όλη την Ευρώπη και την ανάγκη αυτονομίας στο πλαίσιο των ευρωεκλογών «δίχως αυτό να σημαίνει πως υποχωρούμε από την συζήτηση της επόμενης μέρας για την δημοκρατική αντιπολίτευση συνολικά».

Συνέντευξη

Κύριε Κόκκαλη, ας ξεκινήσουμε από ένα επίκαιρο θέμα. Καλέσατε με επιστολή την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα να συναντηθεί με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, για να συζητήσει μαζί τους τις ανησυχίες που μπορεί να υπάρχουν σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την ποιότητα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Θέλετε να μας μιλήσετε για την τύχη του αιτήματός σας;

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν βρέθηκε στην Ελλάδα σε ιδιωτική ή κομματική, προεκλογική επίσκεψη. Λίγες μέρες πριν πατήσει στην Αθήνα, προήδρευσε και άκουσε τις ανησυχίες των συναδέλφων για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Στο δικό μου μυαλό ήταν αυτονόητη η συμπερίληψη του σχετικού ψηφίσματος στις τοποθετήσεις της, ήταν αυτονόητη η συνάντηση με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, όπως ήταν αυτονόητη η ευκαιρία των συναδέλφων σας να κάνουν σχετικές ερωτήσεις αν το επιθυμούσαν.

Φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε το σημείο σύνδεσης της χώρας με το Πράσινο κίνημα στην Ευρώπη και διεθνώς, ένα κίνημα που έχει ως στόχο την ανθρώπινη ασφάλεια και ευημερία, δίχως να βάζουμε φωτιά στο σπίτι μας, στον πλανήτη. Γίνεται!

Το γεγονός πως η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέλεξε να μην κάνει τίποτα από όλα αυτά, αλλά περιορίστηκε, κατόπιν πίεσης, σε μία γρήγορη συνάντηση άνευ δημοσιότητας στο περιθώριο της ομιλίας της στη Βουλή, το θεωρώ μείζον ζήτημα και είναι κάτι που θα το θέσω με την πρώτη ευκαιρία σαν ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

Να σημειωθεί τέλος, γιατί όλα έχουν τη σημασία τους, πως η επίσκεψη της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα προετοιμάστηκε εκτός δημοσιότητας, ενώ ακόμα και οι ευρωβουλευτές την πληροφορηθήκαμε λίγα εικοσιτετράωρα πριν την πραγματοποίηση της από τα ΜΜΕ.

Πάμε στον νέο πολιτικό φορέα που ιδρύσατε. Τι νέο φέρνει ο «ΚΟΣΜΟΣ» στην πολιτική;

Όσοι και όσες από εμάς πήραμε την απόφαση να συγκροτήσουμε τον «ΚΟΣΜΟ», εν μέσω κλιματικής και κοινωνικής κατάρρευσης, αρνούμαστε πλέον την ιδέα της πράσινης κουκίδας στα άλλα κόμματα. Του greenwashing πολιτικών και αποφάσεων που επιδεινώνουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, εκτοξεύοντας τις κοινωνικές ανισότητες σε νέα ύψη μετά από κάθε νέα καταστροφή – από τις πλημμύρες και τους καύσωνες μέχρι την πανδημία. 

  • Η κλιματική κρίση είναι απότοκη ενός συστήματος που απέτυχε και παράγει μόνο κρίσεις, φτώχεια και δυστυχία. Οι λύσεις στην ακρίβεια, την ανασφάλεια, την στέγη, τη δικαιοσύνη, την παιδεία και την υγεία, δεν θα έρθουν από όσους δημιούργησαν το πρόβλημα, από όσους θεωρούν την ανισότητα και την περιβαλλοντική καταστροφή “φυσικά φαινόμενα”.

Είναι ψευδές πως δεν υπάρχουν περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες λύσεις, ή πως δεν υπάρχουν οι πόροι για την εφαρμογή τους. Είδαμε στην πανδημία τι μπορεί να καταφέρει η ΕΕ όταν λειτουργεί ως πραγματική ένωση, αναλαμβάνοντας και το κόστος σε ευρωπαϊκό αντί εθνικό επίπεδο. Αυτή είναι η δύναμη της ΕΕ και ο μοναδικός λόγος ύπαρξης της. Δίχως αυτή την κοινωνική ισχύ εν τι ενώσει, δεν έχει λόγο.

Αυτό γίνεται λοιπόν τώρα και με την Πράσινη Μετάβαση. Το δίλημμα είναι αν θα ανεβούμε και εμείς στο τρένο αυτή τη φορά αν θα επαναφέρουμε την έννοια του δημοσίου αγαθού στα σημαντικά, σε όσα μας κάνουν να αισθανόμαστε και να είμαστε ασφαλείς, αν θα φέρουμε νέες, καλύτερες και βιώσιμες θέσεις εργασίας, ή αν θα γίνουμε αυτόχειρες γιατί δειλιάσαμε. Γιατί “κρατηθήκαμε” πίσω.

Μία φράση μόνο για το νέο κόμμα. Φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε το σημείο σύνδεσης της χώρας με το Πράσινο κίνημα στην Ευρώπη και διεθνώς, ένα κίνημα που έχει ως στόχο την ανθρώπινη ασφάλεια και ευημερία, δίχως να βάζουμε φωτιά στο σπίτι μας, στον πλανήτη. Γίνεται!

Αυτόνομος στις ευρωεκλογές, αυτόνομος και στις εθνικές εκλογές όποτε αυτές γίνουν;

Ο καιρός της πράσινης κουκίδας έχει παρέλθει, και αυτό σημαίνει πρωτίστως δική μας οργάνωση ως χώρος, με επάρκεια και διασύνδεση με τα τεκταινόμενα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μόνο έτσι θα γίνουμε πραγματικά χρήσιμοι για τη χώρα.

Τα τελευταία χρόνια όποιος έκανε προβλέψεις γέλασε μαζί του ο Θεός, αλλά στόχος μας είναι το Πράσινο-Κοινωνικό κίνημα να υπάρξει, να δομηθεί, και ως τέτοιο να βρει τη θέση του στο πολιτικό σύστημα. Αυτό σημαίνει και την αυτόνομη καταγραφή δυνάμεων στην κάλπη των ευρωεκλογών, δίχως αυτό να σημαίνει πως υποχωρούμε από την συζήτηση της επόμενης μέρας για την δημοκρατική αντιπολίτευση συνολικά.

Ποιο είναι το «πολιτικό διακύβευμα» στις Ευρωεκλογές κατά τη γνώμη σας; Πού θα κριθούν; Θα είναι μια αφορμή να δείξουν οι πολίτες τη δυσαρέσκειά τους π.χ. για την ακρίβεια ή θα ψηφίσουν για το μέλλον της Ευρώπης;

Στην Ευρωβουλή λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις και δίνονται καθημερινά μάχες που καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το παρόν και το μέλλον μας. Διαμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο για τα μεγάλα, κρίσιμα ζητήματα της ζωής μας. Από την πράσινη μετάβαση και τα δικαιώματα των καταναλωτών, ως την εποπτεία της οικονομικής πολιτικής, τους κανόνες της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και το κράτος δικαίου στα κράτη-μέλη.

Είναι ψευδές πως δεν υπάρχουν περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες λύσεις, ή πως δεν υπάρχουν οι πόροι για την εφαρμογή τους

Στον ΚΟΣΜΟ πιστεύουμε ότι η κλιματική δικαιοσύνη είναι κοινωνική δικαιοσύνη. Η πράσινη μετάβαση είναι αλληλένδετη με την κοινωνική συνοχή που πάει χέρι-χέρι με την πρόσβαση όλων σε καθαρή και φθηνή ενέργεια, δωρεάν υγεία και παιδεία, δίκαια αμειβόμενη και ασφαλή εργασία, στέγη, και μετακινήσεις. Απευθυνόμαστε σε όσες και όσους πιστεύουν ότι η πολιτική σήμερα απαιτεί καινοτόμες λύσεις, με πρώτο στόχο τη συλλογική  ευημερία.

  • Για τους πολίτες, μαζί με τους πολίτες, θα κάνουμε το πρώτο βήμα στις Ευρωεκλογές, ώστε να φτάσει η φωνή μας στο Ευρωκοινοβούλιο και να προωθήσουμε τις μικρές και μεγάλες αλλαγές.

Δεν αναζητούμε την ψήφο διαμαρτυρίας. Αναζητούμε τη δημιουργική ψήφο όσων πιστεύουν πως υπάρχει εναλλακτική, πως μπορούμε καλύτερα. Το σύνθημα των Ευρωπαίων Πρασίνων είναι Choose Courage – Δείξε Θάρρος! Αυτό προτείνουμε. Θάρρος  για να μην δούμε ποτέ άλλη Θεσσαλία, άλλη Δαδιά, άλλη Εύβοια, Τέμπη, Ερημίτη, άλλη ακρίβεια, ανισότητες, παράνομες παρακολουθήσεις ή παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες αρχές.

Η απογοήτευση των πολιτών, θεριεύει την ακροδεξιά.

Οι λύσεις, από την άλλη, αποκαλύπτουν την γύμνια, αν όχι την σκοπιμότητά της ακροδεξιάς, αλλά και της συντήρησης. Όσων προσπαθούν να πείσουν πως μπορούμε να συνεχίσουμε ως έχει “κι όπου βγει”. Δεν θα βγει. Δείτε την επικαιρότητα. Κάθε μέρα τα κοινωνικά προβλήματα κλιμακώνονται, ενώ τα φαινόμενα δυστυχίας και πόνου συναγωνίζονται κάποιο νέο κλιματικό άκρο. Μπορούμε καλύτερα, και έχουμε βαλθεί να το αποδείξουμε.

*Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος

Σχετικά Άρθρα