Αγρότες: Πίσω στα μπλόκα για αποφάσεις μετά το ηχηρό μήνυμα στο Σύνταγμα- Μέτρα της τροχαίας
Το μήνυμά που εστάλη στην κυβέρνηση με την παρουσία περισσότερων από 10.000 αγροτών, μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ήταν ηχηρό. Το συλλαλητήριο είχε παλμό, πανό και συνθήματα για την επιβίωση τους, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια».
Οι αγρότες που διανυκτέρευσαν στην πλατεία Συντάγματος παρά τις περί του αντιθέτου φωνές που ακούστηκαν μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, θα αποχωρήσουν τελικά σταδιακά με τα τρακτέρ λίγο μετά τις 11 το πρωί, δίνοντας ραντεβού στα μπλόκα, όπου θα αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Στα μπλόκα, οι Έλληνες αγρότες (αύριο Πέμπτη), θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τους αποκλεισμούς δρόμων, ή θα υπάρξουν άλλες μορφές κινητοποίησης.
Υπολογίζεται ότι στο συλλαλητήριο συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα και πάνω από 200 τρακτέρ
«Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο.
«Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» ανέφερε μεταξύ άλλων και σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ.Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».
Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε. Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος».«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.
Μέτρα της τροχαίας
Λόγω της αναχώρησης των αγροτών από το Σύνταγμα ισχύει και σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας και στην οδό Όθωνος.
Από τις 11 το πρωί και μετά θα αναχωρήσουν σταδιακά τα τρακτέρ και θα ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή με αυτή της άφιξής τους. Θα αναχωρήσουν δηλαδή από:
- Πανεπιστημίου
- Αγ. Κωνσταντίνου
- πλ. Καραϊσκάκη
- Αχιλλέως
- Αθηνών
- Κηφισός
- Εθνική Αθηνών – Λαμίας
Τα αιτήματα των αγροτών
Οι αγρότες ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του ΕΦΚ που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί καθώς η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.
Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα, θέλουν, όπως είπαν, η τιμή κιλοβατώρας να πέσει στα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.
Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».
Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες.
Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα «δεν έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».