Μαξίμου/Αγρότες: Διάλογος χωρίς νέες παροχές-Εκτιμήσεις ότι κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις με το σημερινό συλλαλητήριο

 Μαξίμου/Αγρότες: Διάλογος χωρίς νέες παροχές-Εκτιμήσεις ότι κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις με το σημερινό συλλαλητήριο

Το επιχείρημα της δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης προβάλλει η κυβέρνηση απέναντι στους αγρότες που σήμερα καταφθάνουν στο κέντρο της Αθήνας για το μεγάλο συλλαλητήριο. Από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν κατηγορηματικά πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για πρόσθετες παροχές προς τους αγρότες την δεδομένη χρονική στιγμή.

Το βασικό επιχείρημα των κυβερνητικών στελεχών είναι πως δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας που κατακτήθηκε με πολλές θυσίες προκειμένου να ικανοποιηθούν περισσότερα αγροτικά αιτήματα. Επιπλέον τονίζουν πως υπάρχουν κι άλλες κοινωνικές ομάδες που περιμένουν τη στήριξη της κυβέρνησης επισημαίνοντας πως «η κοινωνική δικαιοσύνη» αποτελεί βασική και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. 

  • Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό επιτελείο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιμένουν στο διάλογο σε δύο μέτωπα, αφενός με τους αγρότες για τα δομικά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και αφετέρου σε ευρωπαικό επίπεδο για διορθωτικές αλλαγές στην κοινή αγροτική πολιτική.

Όσον αφορά το φθηνότερο αγροτικό πετρέλαιο που αποτελεί ένα από τα βασικότερα αιτήματα όλων των αγροτών η κυβέρνηση δηλώνει πως είναι έτοιμη να ανοίξει την συζήτηση ώστε το 2025 να υπάρχει ένας μονιμότερος και δικαιότερος τρόπος επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης. 

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως με το σημερινό αγροτικό συλλαλητήριο κορυφώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις και πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες. «Νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας όμως πως θα συνεχιστεί ο διάλογος με τους αγρότες για την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

«Εμείς θέλουμε τους αγρότες πίσω στα χωράφια τους, τους κτηνοτρόφους να είναι μαζί με τα ζώα τους. Αλλά, δεν σταματάει αυτή η συζήτηση τώρα. Δεν σημαίνει επειδή οι αγρότες θα γυρίσουν πίσω ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο, θα εκπνεύσουμε με ανακούφιση έναν στεναγμό και μετά θα πάμε παραπέρα. Όχι, υπάρχουν δομικά ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν για πολύ καιρό ακόμα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

  • Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως οι αγροτικές κινητοποιήσεις αποτελούν για τον ίδιο ένα ισχυρό χαρτί διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες για βασικές αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. 

«Το να έχουμε αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα είναι και ένα μέσο πίεσης δικό μου προς τις Βρυξέλλες. Όταν θα πάω να διαπραγματευτώ, το θέμα θα φτάσει στο Συμβούλιο» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Σχετικά Άρθρα