Ακρίβεια:Την ανηφόρα τραβάνε ξανά οι τιμές της βενζίνης
Την ανηφόρα τραβάνε ξανά οι τιμές της βενζίνης, έχοντας αυξηθεί κατά 4,8% μέσα σε μόλις έναν μήνα, περίπου 10 λεπτά το λίτρο. Με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, ο πανελλήνιος σταθμισμένος μέσος όρος των τιμών της απλής αμόλυβδης την περασμένη Κυριακή ήταν στο 1,898 ευρώ το λίτρο, από 1,811 στα μέσα Ιανουαρίου.
Στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες η βενζίνη έχει ξεπεράσει το φράγμα των 2 ευρώ, ενώ σε άλλους 24 νομούς πλησιάζει επικίνδυνα το δίευρο. Οι αμέσως επόμενες υψηλότερες τιμές μετά τα νησιά του Αιγαίου σημειώνονται στα νησιά του Ιονίου, στην Κρήτη και στους νομούς Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας. Ο σταθμισμένος μέσος όρος στον νομό Αττικής είναι στο 1,873 από 1,772 ευρώ το λίτρο, άνοδος σχεδόν 6%.
Με μεγαλύτερη ταχύτητα από τη βενζίνη αυξάνονται οι τιμές στο πετρέλαιο κίνησης, στο 1,741 από 1,640 ευρώ (6,1%), ενώ ανοδικά κινούνται και οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης (1,346 από 1,280 ευρώ). Η άνοδος στις τιμές λιανικής ακολουθεί, με σχετική καθυστέρηση, τις τιμές διυλιστηρίου, που αυξήθηκαν σχεδόν κατά 7% σε έναν μήνα στη βενζίνη (στα 1.423 από 1.331 ευρώ το κυβικό μέτρο, προ ΦΠΑ) και σχεδόν 9% στο πετρέλαιο κίνησης (1.261 από 1.168 ευρώ).
Οι τσιμπημένες τιμές στα διυλιστήρια αντανακλούν με τη σειρά τους τις διακυμάνσεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές τιμές του πετρελαίου. Το μπρεντ έχει ξεπεράσει τα 83 δολάρια το βαρέλι, άνοδος πάνω από 4% σε έναν μήνα, και το αργό πετρέλαιο τα 79,5 δολάρια, άνοδος άνω του 6,2%. Την τελευταία εβδομάδα το brent ακρίβυνε κατά 1,6% και το αργό κατά 3,2%.
Το ράλι αποδίδεται στην κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς και στις προσπάθειες του Oργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC+) να περιορίσει την παραγωγή. Ωστόσο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο βαίνει μειούμενη, κυρίως λόγω της καθίζησης της ζήτησης από την αγορά της Κίνας, συγκρατώντας εν μέρει την άνοδο των τιμών. Επιφυλακτική στάση κρατάνε οι επενδυτές και στις ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι υψηλότερα από το αναμενόμενο, κάτι που αποδυναμώνει τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα, οδηγώντας σε αναδίπλωση τους επενδυτές, ενώ συνεχίζεται η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Πρατηριούχων Αττικής, Γιώργο Ασμάτογλου, η άνοδος των τιμών καυσίμων τον τελευταίο μήνα συνδέεται μεν με τα διεθνή χρηματιστηριακά παιχνίδια, όμως συγκρατείται από την πτώση στη ζήτηση, η οποία παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη και συνδέεται με τα σημάδια ύφεσης. Ειδικά στην Ελλάδα, εκτιμά ότι η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων κυμαίνεται στο -15% σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που σημαίνει μειωμένα έσοδα για τα κρατικά ταμεία, από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και ΦΠΑ.
Πηγή:efsyn.gr