Γάζα/Εξελίξεις: Αλλαγή στάσης από ΗΠΑ σε ΟΗΕ-Προτείνει ψήφισμα για κατάπαυση πυρός -Τελεσίγραφο Ισραήλ για Ράφα

 Γάζα/Εξελίξεις: Αλλαγή στάσης από ΗΠΑ σε ΟΗΕ-Προτείνει ψήφισμα για κατάπαυση πυρός -Τελεσίγραφο Ισραήλ για Ράφα

Εξελίξεις παρατηρούνται στο μέτωπο πολέμου στη Γάζα καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προχωρούν σε αλλαγή στάσης απέναντι στο Ισραήλ, προτείνοντας για πρώτη φορά ψήφισμα στον ΟΗΕ για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενώ μέχρι σήμερα μπλόκαραν αντίστοιχα ψηφίσματα. Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ τονίζουν πως οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα πρέπει να αποφευχθεί. Στον αντίποδα, το Ισραήλ έστειλε τελεσίγραφο στην Χαμάς, προειδοποιώντας πως θα επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, Ράφα, εάν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς δεν επιστραφούν μέχρι την έναρξη του Ραμαζανιού.

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει, και οι ηγέτες της Χαμάς πρέπει να γνωρίζουν – εάν μέχρι το Ραμαζάνι οι όμηροι μας δεν είναι σπίτι, οι μάχες θα συνεχιστούν στην περιοχή της Ράφα», είπε ο Γκαντς σε συγκέντρωση Αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή.

«Θα το κάνουμε με συντονισμένο τρόπο, διευκολύνοντας την εκκένωση αμάχων σε διάλογο με τους Αμερικανούς και Αιγύπτιους εταίρους μας για να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες αμάχων», πρόσθεσε ο Ισραηλινός υπουργός.

Ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων θα ξεκινήσει στις 10 Μαρτίου.

Το Ισραήλ πιστεύει ότι 130 όμηροι παραμένουν στη Γάζα – από αυτούς οι 101 ζωντανοί και 29 νεκροί – μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, που σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ.

Τα σχόλια του Γκαντς φαίνεται να είναι η σαφέστερη ένδειξη μέχρι στιγμής για το χρονοδιάγραμμα γύρω από μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη νότια πόλη της Γάζας, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρήκαν καταφύγιο κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα.

«Σε όσους λένε ότι το τίμημα είναι πολύ υψηλό, το λέω πολύ ξεκάθαρα: η Χαμάς έχει μια επιλογή — μπορούν να παραδοθούν, να απελευθερώσουν τους ομήρους και οι πολίτες της Γάζας θα μπορούν να γιορτάσουν την ιερή γιορτή του Ραμαζανιού», είπε ο Γκαντζ.

Στην τελευταία της πρόταση, η Χαμάς ζήτησε τη σταδιακή απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον θύλακα και τελικά τον οριστικό τερματισμό του πολέμου, καθώς και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτίουν ισόβια – ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας ομήρων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε την πρόταση της Χαμάς ως «παραληρηματική».

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Ράφα ως μέρος του στόχου του να καταστρέψει τη Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία ότι οι περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που βρίσκονται δεν θα έχουν πού να πάνε.

Σχετικά Άρθρα