Ένα Μαξίμου με “ειδικούς ρόλους”: Από τον Άκη Σκέρτσο στον Μάκη Βορίδη
Ο Σταύρος Παπαντωνίου γράφει στην “Καθημερινή” σχετικά με τα “απόνερα” του γάμου των ομοφύλων στη Νέα Δημοκρατία. Ως γνωστόν, η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έχει ήδη περάσει στην Ιστορία και με 175 ψήφους υπέρ αποτελεί νόμο του κράτους.
Η κυβέρνηση, αναφέρει, κάνει ήδη τον απολογισμό της νομοθετικής πρωτοβουλίας, έχοντας προσθέσει το νομοσχέδιο στην «προοδευτική φαρέτρα» της, κάτι που θα το χρησιμοποιήσει στον δρόμο προς τις κάλπες. Δεν είναι τυχαίο πως μετά την ψήφιση κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. υπερψήφισε το νομοσχέδιο σε ποσοστό 68% έναντι 66% του ΠΑΣΟΚ, που θέλει να εμφανίζεται ως προοδευτικό κόμμα. Είναι σαφές ότι στον δρόμο προς τις κάλπες το νομοσχέδιο για την ισότητα του γάμου θα αποτελέσει –μαζί με άλλα– όχημα για τη συσπείρωση του κεντρώου κοινού, που αποτελεί τη δύναμη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι γίνεται όμως στα δεξιά;
Το νομοσχέδιο άνοιξε τρία μέτωπα. Το πρώτο με τον Αντώνη Σαμαρά και ό,τι εκφράζει σε επίπεδο Κ.Ο. και εκλογικής βάσης. Το δεύτερο με ένα διόλου αμελητέο κομμάτι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς 52 βουλευτές επέλεξαν να απόσχουν ή να καταψηφίσουν. Και το τρίτο μέτωπο, στο οποίο δεν έχει δοθεί η βαρύτητα που θα έπρεπε, έχει να κάνει με την Εκκλησία. Ολα τα παραπάνω έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα που φαίνεται πως ευνοεί τον Κυριάκο Βελόπουλο, με την Ελληνική Λύση σε όλες τις δημοσκοπήσεις να έχει ιδιαίτερα ανοδικές τάσεις.
Όλα αυτά τα κριθούν πιθανότατα στις ευρωεκλογές. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί βουλευτές, εξ όσων απείχαν ή καταψήφισαν, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυξημένη αποχή από νεοδημοκράτες ψηφοφόρους αλλά ακόμα και διαρροές προς την Ελληνική Λύση που συνοδεύονται από την οργή συγκεκριμένων μητροπολιτών. Κάποιες δημοσκοπήσεις, μάλιστα, δείχνουν ότι οι απώλειες θα κυμανθούν από τις 3 έως τις 5 μονάδες!
Από την άλλη, όμως, ο χειρισμός του θέματος αναδεικνύει και την πολιτική και επικοινωνιακή δεξιοτεχνία του πρωθυπουργικού επιτελείου του Μαξίμου.
Δύο είναι τα πρόσωπα που αναδείχθηκαν περισσότερο. Αφενός, ο Μάκης Βορίδης που παρότι απείχε αποτέλεσε τον δεξιό συνοριοφύλακα. Γι αυτό και του αναγνωρίστηκε η “ιδιαιτερότητα” αν και είναι υπουργός Επικρατείας. Θεωρείται ότι κρατά τις σχέσεις με τους υπερδεξιούς ψηφοφόρους και δρα ως ανάχωμα στον Αντώνη Σαμαρά.
Από την άλλη, το πρόσωπο που πρωταγωνίστησε ήταν ο εισηγητής του νομοσχεδίου, υπουργός Επικρατείας, επίσης, Άκης Σκέρτσος. Πρόσωπο όχι ιδιαίτερα συμπαθές στους λαϊκοδεξιούς και δεξιούς της Ν.Δ, ωστόσο ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει πως είναι “doer”, άνθρωπος, δηλαδή, που μεθοδικά φέρνει σε πέρας τις αποστολές που αναλαμβάνει. Το γεγονός, δε, ότι προέρχεται από το ευρύτερο ΠΑΣΟΚ λειτούργησε ως “πολιορκητικός κριός” προς τον χώρο που εκτείνεται από το παλιό “Ποτάμι” και το ΠΑΣΟΚ μέχρι τις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι, βεβαίως, τον κατηγόρησαν για το γλέντι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στο wine bar ByTheGass, μαζί με τον Αλεξ Πατέλη και την Κατερίνα Σακελαροπούλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι, όμως, πολύ ικανοποιημένος από την “δουλειά” του Άκη Σκέρτσου και αυτό τον αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο στην ιεραρχία του Μεγάρου Μαξίμου.
Και Σκέρτσος, λοιπόν, αλλά και Βορίδης…