Γάμος ομοφύλων/ Η Χιλή, οι 28 πρεσβείες και η διεθνής “επένδυση” του Μαξίμου
Τον Δεκέμβριο του 2021, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας το κοινοβούλιο της Χιλής νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, επικυρώνοντας ένα νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί το 2017 και για το οποίο έδινε μάχη για πολλά χρόνια η ομοφυλοφιλική κοινότητα της χώρας. Παραδόξως ο συντηρητικός απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα επανέφερε προς ψήφιση το νομοσχέδιο που είχε προταθεί επί προεδρίας της κεντροαριστερής προκατόχου του, Μιτσέλ Μπατσελέτ αλλά είχε τότε απορριφθεί από την άνω βουλή της Χιλής. Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της χώρας, σε πείσμα των συντηρητικών παραδόσεων και την αντίδραση της εκεί Εκκλησίας, ξέσπασε με ενθουσιασμό σε μεγάλες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα και η Χιλή προστέθηκε στις λατινοαμερικανικές χώρες που έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο και την υιοθεσία.
Ακούγεται, ίσως παράδοξο, ωστόσο στην Λατινική Αμερική οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι νόμιμοι στην Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό, την Κολομβία, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή και σε 14 από τις 32 Πολιτείες του Μεξικού.
Λίγες ώρες μετά την ψήφιση στην Βουλή του νομοσχεδίου που υποστήριξε ως εισηγητής ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος με 175 θετικές ψήφους, είκοσι οκτώ διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Αθήνα χαιρέτισαν το βήμα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έκανε η Ελλάδα.
Η κοινή δήλωση των 28 πρεσβειών καταλήγει: «Γιορτάζουμε αυτή την ιστορική στιγμή με τον λαό, το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ελλάδος».
Οι 28 πρεσβείες που υπογράφουν την κοινή δήλωση είναι το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Νότια Αφρική, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ισλανδία, η Πορτογαλία, η Δανία, η Γαλλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ουρουγουάη, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Κολομβία, η Αυστραλία, η Φινλανδία, η Μάλτα, η Αυστρία, η Χιλή, το Μεξικό, η Ελβετία και η Εσθονία.
Εντυπωσιακό από μόνο του το γεγονός ότι 28 διπλωματικές αντιπροσωπείες κατορθώνουν να συντονιστούν κατά την …διάρκεια μιας νύχτας για να εκδώσουν κοινή δήλωση υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου! Ή μήπως πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα της συντονισμένης και καλά οργανωμένης προσπάθειας του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου -οι πληροφορίες φέρουν την Αριστοτελία Πελώνη να είχε τον σχετικό συντονισμό μαζί με την διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού – που ετοιμαζόταν από καιρό γι’ αυτό. Εάν, ωστόσο, προσθέσει κανείς τα σχεδόν διθυραμβικά δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ, από τους New York Times μέχρι το BBC, αντιλαμβάνεται πόσο είχε επενδύσει η κυβέρνηση στον θετικό διεθνή αντίκτυπο αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Μπορεί η εσωτερική επικαιρότητα να εστίασε στην πολιτική πλατφόρμα του Αντώνη Σαμαρά και τις 52 αποχές και αρνητικές ψήφους βουλευτών της Ν.Δ, ή στο νέο “κατόρθωμα” του Παύλου Πολάκη που έκανε τα εύκολα δύσκολα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ή ακόμα στο γεγονός ότι το 1/3 των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ απείχαν, για το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, η διεθνής “επένδυση” σχετικά με το μεταρρυθμιστικό βήμα της Ελλάδας φαίνεται πως πέτυχε. Αφενός να αναβαθμίσει το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη (σε συνδυασμό με τα κατά την κυβέρνηση επιτεύγματα στην κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ή στην βελτίωση της θέσης της χώρας στο Index περί Δημοκρατίας του Economist), αφετέρου να εξισορροπήσει -όπως εμφατικά ανέφεραν τόσο ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Σωκράτη Φάμελο, όσο και ο κ. Σκέρτσος- το πρόσφατο ψήφισμα του ΕΚ.
Παρότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει διαψεύσει όσα έχουν κυκλοφορήσει για πιθανό ενδιαφέρον του να μετακινηθεί αργότερα σε σημαντική ευρωπαϊκή θέση (π.χ αυτή του Σαρλ Μισέλ), η διεθνής εικόνα που αποκτά με αφορμή τον νόμο, πλέον, για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη εάν αλλάξει γνώμη.