Ιστορική μέρα για τα δικαιώματα-Πώς υποδέχτηκαν οι ΛΟΑΤΚΙ+ την ψήφιση του ν/σ-Διεθνής Τύπος
Στο άκουσμα της είδησης πως το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο ψηφίστηκε από την Ολομέλεια έξω από τη Βουλή στην πλατεία Συντάγματος επικράτησε πανηγυρικός τόνος από συγκεντρωμένους. Πολύχρωμες σημαίες, κλάματα, αγκαλιές. Θετικές είναι οι αντιδράσεις και του Δειθνούς Τύπου αναφγέροντας πως η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοπποιεί τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.
Από νωρίς το απόγευμα οργανώσεις για την ισότητα στον γάμο, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και αλληλέγγυοι περίμεναν υπομονετικά μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία. Ανάλογες εικόνες και εντός Βουλής με συγκεντρωμένους στα θεωρεία να αγκαλιάζονται και να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.
Έστω και με αυτόν τον τρόπο, μετά από πολλές πολιτικές παραφωνίες και αρκετά κυβερνητικά μικροπολιτικά παιχνίδια η σημερινή ημέρα αποτελεί μια νίκη για το κίνημα μετά από επίπονους και πολυετείς αγώνες.
Δηλώσεις ικανοποίησης αλλά και επισημάνσεις
Αντιδρώντας στη σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου που αναγνωρίζει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να τεκνοθετούν, η Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη, υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:
«Αυτός ο νόμος αποτελεί σημαντικό ορόσημο στον αγώνα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας και μια νίκη που κερδήθηκε με τον μόχθο όσων έδιναν αυτόν τον αγώνα εδώ και χρόνια. Δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια και στα παιδιά τους την ορατότητα και τα δικαιώματα που τους στερούνταν επί μακρόν».
«Η Ελλάδα γίνεται η 21η ευρωπαϊκή χώρα που εισάγει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ενώ ο νόμος φέρνει πολύ σημαντικές αλλαγές, ωστόσο δεν προχωρά στην παροχή πλήρους ισότητας για τους μη βιολογικούς γονείς και δεν αναγνωρίζει μη δυαδικές έμφυλες ταυτότητες. Αποτυγχάνει να παρέχει πρόσβαση στις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τα ομόφυλα ζευγάρια, τους ανύπαντρους άντρες, τα τρανς και τα ίντερσεξ άτομα. Επιπλέον, δεν τροποποιεί τη διάταξη που εμποδίζει την αλλαγή του ονόματος και του φύλου των τρανς γονέων στο πιστοποιητικό γέννησης των παιδιών τους».
«Οι ελληνικές αρχές πρέπει όχι μόνο να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, αλλά και να εισαγάγουν περαιτέρω νομοθετικές αλλαγές ώστε να κατοχυρωθεί η πλήρης ισότητα για τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα», τονίζει ακόμα η Διεθνής Αμνηστία.
Δήλωση έκανε και ο επικεφαλής του «ΚΟΣΜΟΣ» Πέτρος Κόκκαλης.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η σημερινή υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί νίκη μόνο για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα η οποία έδωσε και δίνει σπουδαίους αγώνες ενάντια στις διακρίσεις σε βάρος της. Δεν είναι μόνο νίκη για όλα εκείνα τα παιδιά που μέχρι τώρα δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άλλα παιδιά, καθώς και για τους γονείς τους που δεν χρειάζεται να φοβούνται για το μέλλον. Η σημερινή νίκη ανήκει σε όλη την ελληνική κοινωνία. Γιατί είναι νίκη της συμπερίληψης, της δικαιοσύνης, της ισότητας. Νίκη της προόδου. Οι φωνές του μίσους, της δυσανεξίας και της οπισθοδρόμησης ηττήθηκαν. Θα επιχειρήσουν όμως να πάρουν τη ρεβάνς. Δεν πρέπει να τις αφήσουμε να το κάνουν! Με τη δύναμη της σημερινής νίκης μας πρέπει να συνεχίσουμε πιο δυναμικά τον αγώνα ενάντια στη συντήρηση, για μια δημοκρατία άξια του ονόματός της, για μια κοινωνία πραγματικά ανοιχτή και ανθρώπινη».
Οι αντιδράσεις του Διεθνούς Τύπου
Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα με χριστιανική ορθόδοξη πλειοψηφία που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, γράφουν διεθνή ΜΜΕ μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Τα ζευγάρια του ιδίου φύλου θα μπορούν πλέον να υιοθετούν νόμιμα παιδιά μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης στο κοινοβούλιο με ψήφους 176-76, σημειώνει το βρετανικό BBC. Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο νέος νόμος θα καταργήσει «με τόλμη μια σοβαρή ανισότητα».
«Αλλά έχει διχάσει τη χώρα, με τη σθεναρή αντίσταση να καθοδηγείται από την ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι υποστηρικτές της πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα. Πολλοί ανάρτησαν πανό, κράτησαν σταυρούς, διάβασαν προσευχές και τραγούδησαν αποσπάσματα από τη Βίβλο στην πλατεία Συντάγματος της πρωτεύουσας. Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δήλωσε ότι το μέτρο θα “αλλοιώσει την κοινωνική συνοχή της πατρίδας”.
Το νομοσχέδιο χρειαζόταν απλή πλειοψηφία για να περάσει από το 300μελές κοινοβούλιο.
Greece legalises same-sex marriage, becoming the first Orthodox Christian country to do so https://t.co/JmRyPdGZdx
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) February 15, 2024
Ο κ. Μητσοτάκης είχε υπερασπιστεί το νομοσχέδιο, αλλά χρειαζόταν τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να το περάσει από τη γραμμή, με δεκάδες βουλευτές του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματός του να αντιτίθενται», τονίζει το BBC.
To πρακτορείο Associated Press κάνει λόγο για πρωτοφανή εξέλιξη στα χρονικά ορθόδοξης χριστιανικής χώρας: «Το ελληνικό κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει την Πέμπτη για τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων, για πρώτη φορά σε ορθόδοξη χριστιανική χώρα και παρά την αντίθεση της ισχυρής ελληνικής Εκκλησίας», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
BREAKING: Greece becomes first Orthodox Christian country to legalize same-sex civil marriage https://t.co/XXRvVgtCS7
— The Associated Press (@AP) February 15, 2024
Η γαλλική εφημερίδα Libération μιλά για «ένα βήμα προς τα εμπρός που έγινε από το συντηρητικό κόμμα το οποίο βρίσκεται στην εξουσία».
«Ο πρωθυπουργός είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου», σημειώνεται στο άρθρο.
Οι New York Times έχουν δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χώρα που θα επιτρέψει τον γάμο μεταξύ ομοφύλων».
«Αν και η Ελλάδα έγινε η 16η χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, είναι η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που ψηφίζει έναν τέτοιο νόμο», αναφέρεται.
«Η χώρα επέκτεινε το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια το 2015, αλλά τότε σταμάτησε να επεκτείνει τα ίσα γονικά δικαιώματα», συμπληρώνει.