H πιθανή εκλογή Τραμπ και οι ελληνοαμερικανικές και αμερικανοτουρκικές σχέσεις

 H πιθανή εκλογή Τραμπ και οι ελληνοαμερικανικές και αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Η επιρροή των εκλογών στην Αμερική στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Αμερικής  και Τουρκίας αποτελεί ένα επίμαχο ζήτημα και  αντικείμενο προβληματισμού για την Ελλάδα, αλλά  και για πολλές άλλες χώρες. Η πολιτική του Τραμπ έχει χαρακτηριστεί από αμφισβήτηση πολυμερών συμφωνιών, απροβλεπτότητα και αμφισβήτηση των παραδοσιακών συμμάχων και συμμαχιών.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης*

Για τη χώρα μας, μείζον πρόβλημα αποτελεί η σχέση της με την Τουρκία, η οποία επίσης επηρεάζεται από την πολιτική του Τράμπ. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν υψηλό βαθμό, ιδίως σε θέματα όπως οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας στο Αιγαίο, η αναζήτηση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος, και γενικότερα ο επικίνδυνος αναθεωρητισμός της Τουρκίας.

Η σχέση μας με την Αμερική μπορεί να έχει περάσει από διάφορες φάσεις, αλλά έχει εδραιωθεί πλέον  ως μια στρατηγική συμμαχία, ειδικά στο πλαίσιο των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια επανεκλογή του Τράμπ  λοιπόν ,   θα μπορούσε να σημαίνει από τη μια πλευρά, συνέχιση της απροβλέπτου και συχνά αντικειμενικής προσέγγισής του, που μπορεί να επιφέρει αναταραχές στην περιοχή και  από την άλλη,  η εκλογή ενός νέου προέδρου θα μπορούσε να φέρει και νέα δυναμική στις Αμερικανοτουρκικές και Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Συνολικά, η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να απασχολεί την Ελλάδα και να την καθιστά πιο προσεκτική στη διαχείριση των σχέσεων της με τις γειτονικές της χώρες και τις διεθνείς σχέσεις γενικότερα.

Το πως όμως θα επηρεαστούν  οι  Ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε μια πιθανή εκλογή του Τράμπ , θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της συγκεκριμένης πολιτικής που θα υιοθετήσει κατά τη διάρκεια της νέας του θητείας . Τα δεδομένα είναι διαφορετικά και οι εξελίξεις έντονα ανησυχητικές.

Εάν επανεκλεγεί, ο Τραμπ μπορεί να συνεχίσει την πολιτική που υιοθέτησε κατά την προηγούμενη θητεία του, η οποία μπορεί να έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ανάλογα με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται και ερμηνεύονται από τις δύο χώρες. Επομένως δεν είναι απόλυτα καθοριστική για το μέλλον των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά θα συμβάλει στο να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο για την εξέλιξή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ANATROPINEWS

Σχετικά Άρθρα