“Ναι μεν αλλά” από Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό

 “Ναι μεν αλλά” από Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία από την ευρωζώνη δείχνουν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο, όπως είχε προβλεφθεί, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χρειάζεται ακόμα περισσότερα στοιχεία για να μπορέσει να είναι σίγουρη, δήλωσε η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και αναμένεται να μας φέρουν σταδιακά χαμηλότερα το 2024», είπε η Λαγκάρντ σε ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Η τρέχουσα διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει με βιώσιμο τρόπο στον στόχο του 2%», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε επίσης ότι η αύξηση των μισθών γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός παράγοντας καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αξιολογούν πότε μπορούν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

«Η αύξηση των μισθών συνεχίζει να είναι ισχυρή και αναμένεται να γίνει ολοένα και πιο σημαντική κινητήρια δύναμη της δυναμικής του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα», είπε.

Σχετικά Άρθρα