Γάμος Ομοφύλων: Πήραν “φωτιά” τα τηλέφωνα σε γαλάζιους βουλευτές ενόψει ψηφοφορίας- Τα βλέμματα στον Σαμαρά

 Γάμος Ομοφύλων: Πήραν “φωτιά” τα τηλέφωνα σε γαλάζιους βουλευτές ενόψει ψηφοφορίας- Τα βλέμματα στον Σαμαρά

Πιέσεις μέχρι την ύστατη ώρα της ψηφοφορίας ασκεί το Μέγαρο Μαξίμου στους βουλευτές που είναι επίφοβοι να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Το κυβερνητικό επιτελείο έδωσε «μάχη» μέχρι αργά χθες το βράδυ, με προσωπικά τηλεφωνήματα στους αντιδρώντες βουλευτές προκειμένου να τους πείσει είτε να απέχουν από την κρίσιμη ψηφοφορία είτε να μη στηλιτεύσουν από το βήμα της Βουλής τις προωθούμενες ρυθμίσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να κάμψει τις αντιδράσεις της «συντηρητικής» πτέρυγας της ΝΔ τονίζοντας ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί «ταυτοτικό» ζήτημα για την ΝΔ  διότι με τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις προασπίζεται η έννοια της οικογένειας που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη της γαλάζιας παράταξης. Από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν «εκπλήξεις» πέρα από τις αναμενόμενες  κατά τη σημερινή συνεδρίαση καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν χαρτογραφήσει επαρκώς την κοινοβουλευτική ομάδα.  

  • Μέχρι την ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας που αναμένεται γύρω στις 22.00, το ενδιαφέρον στρέφεται στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και στους γαλάζιους ομιλητές. 

Στον κατάλογο των ομιλητών έχουν εγγραφεί μόλις 29 γαλάζιοι βουλευτές για να τοποθετηθούν επι του νομοσχεδίου. Ο αριθμός των ομιλητών είναι εξαιρετικά μικρός για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο και για διήμερη συνεδρίαση όπως επίσης και η παρουσία τους στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά την χθεσινή πρώτη συνεδρίαση.

Η απροθυμία των γαλάζιων βουλευτών να μιλήσουν για το υπο ψήφιση σχέδιο νόμου φανερώνει πως δεν υπάρχουν ούτε φανατικοί υπέρμαχοι αλλά ούτε και φανατικοί αρνητές. Ακόμα και όσοι δήλωσαν πως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, όπως ο Μίλτος Χρυσομάλλης, η Άννα Καραμανλή και ο Θάνος Πλεύρης  χρησιμοποίησαν ήπιους τόνους και δεν άσκησαν σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Θ. Πλεύρης είπε ότι η ένσταση του στο νομοσχέδιο δεν είναι ομοφοβική, αλλά αξιακή και υποστήριξε ότι με τη στάση του στη ψηφοφορία, – θα απέχει –  δεν θα δώσει το δικαίωμα μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, ενώ Μίλτος Χρυσομάλλης δήλωσε πως θα καταψηφίσει γιατί πιστεύει στην διατήρηση της πυρηνικής οικογένειας. 

Επίσης, από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των γαλάζιων βουλευτών που θα υπερψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταγράφεται το γεγονός ότι προσπαθούν να πείσουν τους «αρνητές» συναδέρφους τους να μην διαταράξουν την συνοχή της παράταξης. 

  • Υπο αυτά τα δεδομένα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται σήμερα το απόγευμα να ασκήσει κριτική για τις επίμαχες ρυθμίσεις που πλήττουν το πυρήνα της ΝΔ. 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής στη σημερινή συνεδρίαση υπεραμυνόμενων των προωθούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων κάνοντας λόγο για μια σημαντική μεταρρύθμιση που θεσμοθετεί η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί με ευρύτατη συναίνεση καθώς μπορεί να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 180 βουλευτών, παρά τις διακομματικές διαφοροποιήσεις. Ωστόσο, ο τελικός αριθμός αναμένεται να είναι σημαντικά πιο μικρός καθώς είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν πολλές απουσίες κυρίως από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. 

Σχετικά Άρθρα