Economist: Η Ρωσία ετοιμάζει τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης στη Γαλλία – Αποκαλύφθηκε ρωσικό δίκτυο 193 ιστοτόπων

 Economist: Η Ρωσία ετοιμάζει τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης στη Γαλλία – Αποκαλύφθηκε ρωσικό δίκτυο 193 ιστοτόπων

Σε δημοσίευμα του ο Economist αναφέρει πως, τουλάχιστον από το 2014, η Ρωσία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των τεχνικών παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο. Προ 8ετίας, η χώρα πρωτοστάτησε στη χρήση των bot farms για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με την εισβολή στην Κριμαία. Οι γαλλικές Αρχές ισχυρίζονται ότι, το Κρεμλίνο, ακολουθεί ξανά τις ίδιες τακτικές. Συγκεκριμένα, η γαλλική υπηρεσία παρακολούθησης της ξένης παραπληροφόρησης, Viginum, ανακοίνωσε στις 12 Φεβρουαρίου ότι εντόπισε προετοιμασίες για μια μεγάλη εκστρατεία παραπληροφόρησης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η εν λόγω εκστρατεία, εν μέρει, συνδέεται με τη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και τις ευρωεκλογές τον ερχόμενο Ιούνιο.

  • Σύμφωνα με δηλώσεις της Viginum, αποκαλύφθηκε ένα ρωσικό δίκτυο 193 ιστοτόπων, το οποίο κατονομάζει «Portal Kombat». Από αυτές τις ιστοσελίδες (όπως η topnews.uz.ua), οι περισσότερες δημιουργήθηκαν πριν από χρόνια και παρέμειναν αδρανείς. Από αυτές, πάνω από 50, όπως οι news-odessa.ru και pravda-en.com, δημιουργήθηκαν από το 2022. Σε αυτές τις ιστοσελίδες, οι οποίες υπάρχουν σε διάφορες γλώσσες, μεταξύ των οποίων τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα πολωνικά και τα αγγλικά, η επισκεψιμότητα είναι χαμηλή. Οι γαλλικές Αρχές, μέσω αξιωματούχου τους αποκαλούν τις εν λόγω ιστοσελίδες «μαζικό» κύμα ρωσικής προπαγάνδας, απέναντι στην οποία θεωρούν ότι είναι έτοιμες να ενεργοποιηθούν επιθετικά.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Viginum, τους εν λόγω ιστοτόπους παρακολουθούσε μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2023. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι ότι αυτοί δεν παράγουν ειδήσεις, έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για τη διάδοση, σε άλλους ιστοτόπους και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «παραπλανητικού ή ψευδούς» περιεχομένου σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υποκείμενος στόχος δεν είναι άλλος από την υπονόμευσης της στήριξης της Ευρώπης προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές, το δίκτυο της παραπληροφόρησης ελέγχεται από μία μόνο ρωσική οργάνωση.

Ο εντοπισμός της προσπάθειας αποσταθεροποίησης από μέρους της Ρωσίας ακολουθεί, για τη Γαλλία, σειρά εκστρατειών που έχει αποδώσει στη Μόσχα. Το γαλλικό ΥΠΕΞ, τον περασμένο Νοέμβριο, κατήγγειλε τη «ρωσική επιχείρηση ψηφιακής παρέμβασης», όταν κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με αστέρια του Δαβίδ χαραγμένα σε τοίχους σε μια γειτονιά του Παρισιού, με σκοπό την πρόκληση εσωτερικών εντάσεων στη Γαλλία, μετά την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ.

  • Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη Viginum εντοπίστηκε ένα δίκτυο 1.095 bots (σ.σ. αυτοματοποιημένους χρήστες-ρομπότ) στο Χ (πρώην Twitter). Από τα bots είχαν δημοσιευτεί 2.589 αναρτήσεις. Η γαλλική υπηρεσία συνέδεσε τους λογαριασμούς με ένα ρωσικό διαδικτυακό σύμπλεγμα, ονόματι Recent Reliable News, που είναι γνωστό για την διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσω κλωνοποίησης ιστοσελίδων δυτικών μέσων ενημέρωσης. Το σύμπλεγμα αυτό, η ΕΕ έχει ονομάσει «Doppelganger».

Το ίδιο δίκτυο κρίθηκε υπεύθυνο, από τη Γαλλία, για την κλωνοποίηση διαφόρων ιστοτόπων γαλλικών μέσων ενημέρωσης, αλλά και του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, τον Ιούνιο του 2023. Οι χάκερ δημοσίευσαν, στον «κλωνοποιημένο» ιστότοπο του υπουργείου, μία δήλωση η οποία ψευδώς υπονοούσε την εισαγωγή ενός «φόρου ασφαλείας» 1,5%, από μέρους του γαλλικού κράτους, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα