Σαχινίδης στο libre: Η αποχή στις ευρωεκλογές θα είναι ήττα των κομμάτων- Προπομπός το αποτέλεσμα

 Σαχινίδης στο libre: Η αποχή στις ευρωεκλογές θα είναι ήττα των κομμάτων- Προπομπός το αποτέλεσμα

«Ήττα της πολιτικής και των κομμάτων», θεωρεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης την αποχή των πολιτών από την κάλπη των Ευρωεκλογών. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για τον στόχο του κόμματός του που δεν είναι άλλος παρά η «μεγάλη ανατροπή που θα το επαναφέρει ως πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή της χώρας».

Όπως λέει οι ευρωεκλογές «να λειτουργήσουν ως προπομπός για τις εθνικές εκλογές». 

Μιλά επίσης για την οικονομία και όπως εξηγεί «η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης είναι η κατανάλωση, η οποία τροφοδοτείται σε σημαντικό βαθμό και από την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης τα τελευταία έτη, με τις καθαρές εξαγωγές να έχουν μηδενική συνεισφορά -αρνητική το 2022 – παρά το ρεκόρ στον τουρισμό, εξαιτίας της διόγκωσης των εισαγωγών αγαθών».

Συνέντευξη

Υποψήφιος ευρωβουλευτής λοιπόν κ. Σαχινίδη; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας εκτός προφανώς από την εκλογή σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Θα σας απαντήσω θεσμικά: οι αρμόδιοι για τις σχετικές ανακοινώσεις της λίστας των υποψηφίων είναι ο Πρόεδρος και τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Από εκεί και πέρα, η καθημερινότητα των πολιτών της Ευρώπης καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από όσα αποφασίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συνιστά ήττα της πολιτικής και των κομμάτων αν οι πολίτες πιστεύουν ότι δεν έχει σημασία αν θα ψηφίσει κανείς στις ευρωεκλογές ή είναι αδιάφορο ποια πρόσωπα θα ψηφίσει για να εκπροσωπήσουν το κόμμα τους αλλά και τη χώρα.

Η νέα ομάδα Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θα πρέπει να εργαστεί και να συνεργαστεί εντός του Ευρωκοινοβουλίου ώστε σε συνέχεια της προσπάθειας του Προέδρου Ν. Ανδρουλάκη που πέτυχε τη δημιουργία ενός μηχανισμού αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών όταν συμβαίνουν φυσικές καταστροφές, να διασφαλιστεί η δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου προκειμένου να στηρίζονται οι χώρες σε συνθήκες κρίσης.  

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θέτει ως στόχο στις ευρωεκλογές τη μεγάλη ανατροπή που θα το επαναφέρει ως πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή της χώρας. Να λειτουργήσουν αυτές ως προπομπός για τις εθνικές εκλογές

Να θέσει ως στόχο να δώσουμε εντονότερο κοινωνικό πρόσημο στην προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την στρατηγική αυτονομία, τη διατροφική ασφάλεια και την προστασία από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Να ενισχυθούν τα προγράμματα που διασφαλίζουν αξιοπρεπή στέγαση σε νέους και νέα ζευγάρια. Οι εργαζόμενοι στις ψηφιακές πλατφόρμες να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Ποια είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην πολιτική ατζέντα ενόψει των εκλογών και με ποιο κριτήριο πιστεύετε θα ψηφίσουν οι πολίτες; Η ακρίβεια φαίνεται ότι είναι ένα ζήτημα που κυριαρχεί. Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης θα διεξαχθεί;

Αν και πρόκειται για ευρωεκλογές και πρέπει να επιδιώξουμε να μιλήσουμε για ποια Ευρώπη διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών, η ΝΔ θα επιδιώξει να επικρατήσει η αντιπαράθεση στα εγχώρια θέματα γιατί εκτιμά ότι έτσι θα συγκρατήσει τους ψηφοφόρους των εθνικών εκλογών.

Το ζήτημα της ακρίβειας κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα. Οι πολίτες βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημα τους να μειώνεται, ενώ το στεγαστικό λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο αγροτικός τομέας έχει φτάσει στα όρια του, απαιτώντας λύσεις στα χρόνια προβλήματα του που πλέον έχουν διογκωθεί.

Συνιστά ήττα της πολιτικής και των κομμάτων αν οι πολίτες πιστεύουν ότι δεν έχει σημασία αν θα ψηφίσει κανείς στις ευρωεκλογές ή είναι αδιάφορο ποια πρόσωπα θα ψηφίσει για να εκπροσωπήσουν το κόμμα τους αλλά και τη χώρα

Πολλά από αυτά τα ζητήματα αποτελούν προκλήσεις που ξεπερνούν τα όρια της Ελλάδας και τις αντιμετωπίζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι σαφές, λοιπόν, πως δεν αρκεί η εθνική αντιμετώπιση και ιδίως από μια κυβέρνηση που δυσκολεύεται να αισθανθεί τις συνέπειες που έχουν αυτά τα ζητήματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Απαιτούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο από ένα ισχυρό σοσιαλιστικό/σοσιαλδημοκρατικό μέτωπο. Στη βάση αυτών, είναι κρίσιμο και αναγκαίο να συζητήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς από αυτό θα κριθεί και το μέλλον των λαών της.

Η Ελλάδα θεωρείτε ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση στην οικονομία; Ακούμε συνεχώς για επενδύσεις. Γίνονται όμως ουσιαστικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και πραγματική ανάπτυξη;

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μέσω των μεγάλων δημοσιονομικών παρεμβάσεων παρουσίασε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, οι οποίοι όμως επιβραδύνθηκαν σημαντικά το 2023. Ενώ η οικονομία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ανοδική φάση, παρατηρούμε να επαναλαμβάνονται τα ίδια φαινόμενα, όσο αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη της μεγέθυνσης, που μας οδήγησαν στην κρίση του 2008. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να φοβόμαστε, αλλά να μην εφησυχάζουμε και να μην κομπάζει η κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας.

Απαιτούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο από ένα ισχυρό σοσιαλιστικό/σοσιαλδημοκρατικό μέτωπο

Η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης είναι η κατανάλωση, η οποία τροφοδοτείται σε σημαντικό βαθμό και από την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης τα τελευταία έτη, με τις καθαρές εξαγωγές να έχουν μηδενική συνεισφορά -αρνητική το 2022 – παρά το ρεκόρ στον τουρισμό, εξαιτίας της διόγκωσης των εισαγωγών αγαθών.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, που εξανεμίστηκαν στην περίοδο της κρίσης, με την Ελλάδα να είναι ουραγός σε επίπεδο Ε.Ε., καλούμαστε να καλύψουμε ένα επενδυτικό κενό ύψους 100 δις. Τα εγχώρια κεφάλαια δεν επαρκούν, ενώ τα ξένα που εισρέουν τα τελευταία έτη από τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις κατευθύνονται σε μη-παραγωγικές επενδύσεις, όπως τα ακίνητα και οι μεγάλες τουριστικές μονάδες. Ακόμα και η αύξηση των επενδύσεων τα τελευταία έτη οδηγείται επίσης από μη-παραγωγικές επενδύσεις, όπως οι κατασκευές και δη τα οικιστικά ακίνητα, ενώ η αύξηση των επενδύσεων σε παραγωγικό κεφάλαιο όπως ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι εξαιρετικά μικρή.

Με τα δεδομένα αυτά είναι σαφές ότι το παραγωγικό μοντέλο δεν αλλάζει, καθώς χωρίς παραγωγικές επενδύσεις δεν γίνεται να υποστηριχθούν καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας. Ακόμα χειρότερα, εάν το καράβι της ελληνικής οικονομίας δεν αλλάξει πορεία πλεύσης άμεσα, θα χαθεί και η μοναδική ευκαιρία αξιοποίησης των πόρων από τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια, όπου οι πόροι του ΤΑΑ μαζί με το ΕΣΠΑ ξεπερνούν τα 70 δις. 

Το ΠΑΣΟΚ / Κίνημα Αλλαγής μπορεί να βρεθεί στο μέλλον σε τροχιά ανάκαμψης; Γιατί δεν κέρδισε κάτι περισσότερο από τις τεράστιες απώλειες που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές του 2023;

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τα τελευταία χρόνια σταθερά αυξάνει τα εκλογικά ποσοστά του και ενισχύει την παρουσία του στην κοινωνία χωρίς να ισχυρίζομαι ότι αυτό αρκεί. Χτίζει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τα κοινωνικά στρώματα που το εγκατέλειψαν τα χρόνια της κρίσης. Ειδικά τώρα που αποκαλύφθηκε ότι οι αυταπάτες που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άντεξαν στο χρόνο. Οι μετακινήσεις όμως των ψηφοφόρων δεν είναι μια μηχανική διαδικασία όπως αυτή των συγκοινωνούντων δοχείων.

Για να επιστρέψει ισχυρό το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διεκδικήσουμε και την επιστροφή όσων στράφηκαν στη ΝΔ γιατί στις τελευταίες εκλογές φοβήθηκαν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα με μια καθυστέρηση προσχώρησε στην μεγα-τάση που κυριαρχεί στη πολιτική σκηνή της Ευρώπης όπου τα κόμματα της δεξιάς και της αντισυστημικής ακροδεξιάς κερδίζουν έδαφος σε βάρος της κεντροαριστεράς.

Στις εκλογές του 2023 για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση τρία ακροδεξιά κόμματα εκπροσωπούνται στη Βουλή με ένα ποσοστό της τάξης του 14-15%. Χρειάζεται πολύ δουλειά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των απογοητευμένων πολιτών.

Απευθυνόμαστε και στους πολίτες που τα τελευταία πολλά χρόνια αποφεύγουν συνειδητά να προσέλθουν στις κάλπες. Το μήνυμα μας είναι καθαρό, η αποχή δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων. Η πολιτική είναι το προνομιακό πεδίο επίλυσης τους και η συμμετοχή και στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Αν ισχύουν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων σημαίνει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάτι δεν κάνουν σωστά απέναντι στην ΝΔ που κυριαρχεί ενώ υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα. Αυτό πως το αντιμετωπίζετε στο ΠΑΣΟΚ; Σας προβληματίζει ή περιμένετε από τους πολίτες να στραφούν κάποια στιγμή κατά της ΝΔ;

Μια υγιής κοινοβουλευτική δημοκρατία προϋποθέτει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση με όραμα για τη χώρα και μια προγραμματική πρόταση με προοδευτικό πρόσημο ώστε οι πολίτες να έχουν μια εναλλακτική επιλογή απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ που οδηγούν σε μια άνιση κοινωνική και γεωγραφική κατανομή του νέου πλούτου και των νέων εισοδημάτων που δημιουργούνται.

  • Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θέτει ως στόχο στις ευρωεκλογές τη μεγάλη ανατροπή που θα το επαναφέρει ως πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή της χώρας. Να λειτουργήσουν αυτές ως προπομπός για τις εθνικές εκλογές.  

Στο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές και μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές οφείλουμε να εργαστούμε σκληρά, και να παρουσιάσουμε τις προγραμματικές μας θέσεις και δεσμεύσεις για το ποιες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις θα προωθήσουμε για να απελευθερωθούν οι υγιείς οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις που μένουν ακινητοποιημένες εξαιτίας των πελατειακών πολιτικών της ΝΔ που προικοδοτούν τους λίγους και ισχυρούς.

Σχετικά Άρθρα