Γάμος Ομοφύλων: “Τρικυμία” στην κεντροαριστερά- Ποια κόμματα και ποιοι βουλευτές διαφωνούν

 Γάμος Ομοφύλων: “Τρικυμία” στην κεντροαριστερά- Ποια κόμματα και ποιοι βουλευτές διαφωνούν

Λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια η τρικυμία εκτός από τη ΝΔ έχει ανακατέψει παραδόξως και τα κόμματα που τοποθετούνται στην Αριστερά και το κέντρο τα οποία παραδοσιακά είναι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη και ήδη στο κυβερνών κόμμα μεγάλος αριθμός βουλευτών έχει ανακοινώσει πως είτε θα απέχει μετά και την προτροπή του πρωθυπουργού είτε θα καταψηφίσει.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη ο οποίος θα απέχει από την ψηφοφορία με την αναοχή ποπυ δείχνει το Μαξίμου να προκαλκεί αντιδράσεις στην ΚΟ της ΝΔ. Όπως και να χει πάντως το νομοσχέδιο δεν κινδυνεύει να μην ψηφιστεί.

Παρά ταύτα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια είναι η εικόνα στα… προοδευτικά κόμματα.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στον ΣΥΡΙΖΑ το μεγαλύτερο πρόβλημα ακούει στο όνομα Παύλος Πολάκης. Ο «υπερσυντονιστής» των ΕΠΕΚΕ ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει στην προσεχή ψηφοφορία με τις τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απουσιάζει από την Βουλή το επίμαχο διάστημα, ώστε να μην βρεθεί στη θέση να εξηγήσει -όπως είχε πει ο ίδιος παλιότερα στην Π.Γ.- την θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε χωρία της Κρήτης σε υψόμετρο άνω των 300 μέτρων.

Σε περίπτωση που τελικά καταψηφίσει δεν προκρίνεται το σενάριο της διαγραφής από την ΚΟ αλλά πιθανώς να απομακρυνθεί από την σημαντική θέση του συντονιστή των ΕΠΕΚΕ.

Επίσης η Αθηνά Λινού θα επιμείνει στη διαφωνία της για την παρένθετη μητέρα, κάτι βέβαια που δεν περιλαμβάνετι στο νομοσχέδιο και άρα δεν αμανένεται περαιτέρω πρόβλημα στην ψηφοφορία.

Άγνωστο αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήσει νονομαστική ψηφοφορία με τις πληροφορίες να συγκλίνουν πάντως προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα καταθέσει σίγουρα τουλάχιστον δύο τροπολογίες. Η μία θα αφορά τεχνικά θέματα και η άλλη την επέκταση της παρένθετης μητρότητας και σε ζευγάρια ανδρών, αυστηροποιώντας τις προϋποθέσεις ώστε να αποφεύγεται η εμπορευματοποίησή της.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

  • Στο ΠΑΣΟΚ, δέκα βουλευτές του σε σύνολο 32 κατέθεσαν έντονες ενστάσεις για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, καθώς και για τους Παναγιώτη Παρασκευαϊδη, Σταύρο Μιχαηλίδη, Χριστίνα Σταρακά, Μπουρχάν Μπουράν, Ιλχάν Αχμέτ, Μανόλης Χνάρη και Τάσος Νικολαϊδης.

Οι βουλευτές Ελένη Βατσινά, Κατερίνα Καζάνη, Γιώργος Νικητιάδης και Φραγκίσκος Παρασύρης φέρονται να άλλαξαν γνώμη μετά την πολύωρη συζήτηση στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη και αναμένεται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αναμένεται να λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον όσων διαφωνήσουν, καθώς έχει ψέξει την κυβέρνηση για το ότι φέρνει το νομοσχέδιο χωρίς να έχει προετοιμαστεί η κοινωνία, ενώ δεν θαν θέσει κομματική πειθαρχία.

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ τάσσεται κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ωστόσο η τοποθέτησή του εξέπληξε πολλούς. Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε η Κεντρική του Επιτροπή στις 29 Ιανουαρίου, ο ΚΚΕ εμφανίζει δύο λόγους για τους οποίους θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο: Η «εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας» και το γεγονός ότι «παρακάμπτεται το κοινωνικό δικαίωμα του παιδιού στη σχέση μητρότητας – πατρότητας, ως μια εξελισσόμενη βιοκοινωνική σχέση».

Το κείμενο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις αν και υπογράμμιζε ότι «η άρνηση του ΚΚΕ στην επέκταση του πολιτικού γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια δεν σχετίζεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του καθενός και της καθεμιάς, με τη στάση του απέναντι στην ομοφυλοφιλία ή αμφιφυλοφιλία ως έκφραση της σεξουαλικότητας», καθώς και ότι «χωρίζει άβυσσος την τοποθέτηση του ΚΚΕ από “ομοφοβικές” αντιλήψεις και αντίστοιχες πρακτικές, από τη μεσαιωνική εκκλησιαστική αντίληψη της εκτός γάμου σεξουαλικότητας – ειδικά για τη γυναίκα – καθώς και της ομοφυλοφιλίας».

Νέα Αριστερά

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς (σήμερα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις) διάκειται θετικά στο νομοσχέδιο για την επέκταση του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, επισημαίνοντας ωστόσο ότι επιθυμεί από θέση αρχής την διεύρυνση των δικαιωμάτων σε όλους και όλες. Οι βουλευτές της αναμένεται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ τα κορυφαία τους στελέχη σχεδιάζουν να ασκήσουν σφοδρή κριτική και στο ΚΚΕ για τις θέσεις του ενάντια στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Ερωτήματα τίθενται για τους βουλευτές Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ, που προέρχονται από τη μειονότητα, με αφορμή την αρνητική στάση των μειονοτικών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Πλεύση Ελευθερίας

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει διαμηνύσει ότι και οι έξι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που προβλέπει γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σχετικά Άρθρα