Διελκυστίνδα με τα F-16- Αθήνα: Δεν θα χρησιμοποιηθούν στο Αιγαίο-Πανηγύρια στην Άγκυρα με αντίθετο αφήγημα

 Διελκυστίνδα με τα F-16- Αθήνα: Δεν θα χρησιμοποιηθούν στο Αιγαίο-Πανηγύρια στην Άγκυρα με αντίθετο αφήγημα

Η προθεσμία 15 ημερών για την υποβολή ενστάσεων στο Κογκρέσο στο επίσημο αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την πώληση στην Τουρκία 40 νέων μαχητικών και κιτ αναβαθμίσεων και εξοπλισμού για 79 αεροσκάφη του υφιστάμενου τουρκικού στόλου F-16 έληξε χωρίς εμπόδια. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η συζήτηση σε Ελλάδα και Τουρκία σχετικά με τη μυστική επιστολή του State Department προς τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου για την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Η ελληνική πλευρά διατείνεται ότι αυτά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις στο Αιγαίο, ωστόσο η Τουρκία αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος όρος.

«Δεν μπορούμε να καθορίσουμε τα εξοπλιστικά των ΗΠΑ. Εκείνο που μπορούμε να καθορίσουμε είναι ότι αυτοί οι εξοπλισμοί δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας», ανέφερε τις προάλλες ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ το ίδιο ανέφερε, σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Καθημερινή».

Η Τουρκία ωστόσο έχει αντίθετη άποψη, πως τέτοιος όρος δεν υπάρχει πουθενά.

«Είναι παράλογο να έρχεται στην επικαιρότητα κάτι τέτοιο. Η ελληνική πλευρά κάνει αυτό που κάνει πάντα. Είναι δυνατόν η Τουρκία να δεχτεί κάτι τέτοιο; Κανείς δεν μπορεί καν να προσφέρει κάτι τέτοιο στην τουρκική πλευρά, πόσο μάλλον να το αποδεχτεί. Η Τουρκία, ως ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις, θα χρησιμοποιήσει τα F-16 που θα αγοράσει όπου χρειαστεί, χωρίς να ρωτήσει κανέναν», ανέφεραν πηγές της τουρκικής ασφάλειας στην εφημερίδα Αksam.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν όροι κι ότι τα μαχητικά, όταν παραληφθούν, δεν θα μπορούν να πετάνε πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

Ειδικότερα, μέσω διαρροών το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι «αδιανόητο να δέχτηκε ο Ερντογάν έναν τέτοιον όρο, καθώς αν ίσχυε, τότε τίθεται θέμα «εθνικής κυριαρχίας».

«Η απόφαση του Κογκρέσου αυτή την εβδομάδα να εγκρίνει την απόκτηση 40 νέων και 79 αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Ο στόλος των F-16 της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για την ισχύ του ΝΑΤΟ, διασφαλίζοντας τη μελλοντική διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, μήνυμα το οποίο μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας ως επίσημη επιβεβαίωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας έγκρισης πώλησης των F-16 στην Τουρκία.

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΕΣΑ

  • HABERTURK: «Ολοκληρώθηκε το χρονικό διάστημα αναμονής στο Κογκρέσο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Σε αυτή την διαδικασία δεν υπήρξε κάποια αντίρρηση κι αυτό σημαίνει πως εγκρίθηκε η πώληση των μαχητικών. Άλλωστε δεν υπήρχε κάποια υποψία για αντιρρήσεις. Το ερώτημα φυσικά είναι πότε θα έρθουν αυτά τα αεροσκάφη και ποια θα είναι η συμβολή τους στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας».
  • ΧΟΥΣΕΪΝ ΜΠΑΓΤΖΙ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΝΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: «H πώληση των F-16 όπως και ο εκσυγχρονισμός τους σημαίνει πως η Τουρκία ενισχύει την αεροπορία της και διατηρεί τη θέση της στους αιθέρες. Η παραχώρηση των F-35 στην Ελλάδα και η μη παραχώρηση τους στην Τουρκία, δεν σημαίνει πως θα γίνει μια επίθεση στην Τουρκία καθώς και οι δυο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ παίρνουν όπλα από τις ΗΠΑ και η Τουρκία κάποια στιγμή θα επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35».
  • METEXAN NTEMIΡ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Για να ξεκινήσει το πρόγραμμα της παραλαβής των F-16 θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 3 χρόνια. Τα κιτ εκσυγχρονισμού θα μπορούν να παραχωρηθούν λίγο νωρίτερα και είναι σημαντικό να ενταχθούν στην Αεροπορία έστω λίγο νωρίτερα».
  • A HABER: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της πώλησης των F-16 στο Κογκρέσο δίχως να υπάρξει καμία αντίρρηση και ένσταση. Για το ζήτημα αυτό υπήρξε και ανάρτηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ.

Σχετικά Άρθρα