Μητσοτάκης για Golden Visa: Θα αυξηθεί το όριο αγοράς ακινήτων σε αστικά κέντρα, νησιά

 Μητσοτάκης για Golden Visa: Θα αυξηθεί το όριο αγοράς ακινήτων σε αστικά κέντρα, νησιά

Αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης της Golden Visa προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» Νίκου Ανδρουλάκη με θέμα: «Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;», στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η συζήτηση στη Βουλή αποτελεί μια ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό τόπο για ένα σημαντικό ζήτημα αυτός της στέγης. «Σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ στη διάγνωση του προβλήματος», τόνισε και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της στέγασης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

«Πράγματι σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στέγασης που αναγκάζει ειδικά τους νέους να συγκατοικούν με τους γονείς τους ως τα 35 τους δημιουργώντας πολλά δευτερογενή προβλήματα. Το πρόβλημα εκδηλώνεται και σε άλλα επίπεδα, ειδικά σε περιοχές με πίεση λόγω τουριστικής ανάπτυξης, όπου δημόσιοι λειτουργοί δεν βρίσκουν σπίτι να στεγαστούν, σημείωσε.

Ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είπε ότι ενίσχυσαν την οικονομία, ενώ τα μισθώματα έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 2018, είπε ακόμα και πρόσθεσε πως πράγματι, τα τελευταία χρόνια οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, περιορίζει και τον διαθέσιμο των ακινήτων και διαμερισμάτων για μακροχρόνια μίσθωση.

Η αύξηση της τιμής των ακινήτων έχουν αυξηθεί σημαντικά, είπε και σημείωσε ότι αποτελεί από την άλλη μια επιβεβαίωση ότι η οικονομία πάει καλά. Οι τιμές ακινήτων δεν έφτασε τα επίπεδα του 2008 – 2009, παρατήρησε.

Επίσης, επτά στα 10 νοικοκυριά μένουν στο δικό τους σπίτι, δηλαδή έχουμε υψηλά επίπεδα ιδιοκατοίκησης, συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε πως 700.000 κτίρια και διαμερίσματα υπολογίζονται ότι είναι κλειστά σήμερα και μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία των παλαιών κτισμάτων που δεν έχουν ανακαινιστεί.

Πολλά μεσαία και χαμηλά εισοδήματα στράφηκαν στη βραχυχρόνια μίσθωση. Δεν είναι όφελος μόνο για τους μεγάλους αλλά και για τους μικρούς. Αλήθεια είναι ότι η Golden Visa είναι μέτρο που έχει φέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ σε κεφάλαια και όταν εφαρμόστηκε ήταν για να δώσει ώθηση στη στεγαστική αγορά. «Δεν προκαλεί αυτή την αύξηση στις τιμές των ακινήτων», τόνισε.

Καλό είναι να μην προτείνουμε λύσεις copy-paste αλλά να συνδιαμορφώσουμε λύσεις που να είναι εφαρμόσιμες και σωστά κοστολογημένες εντός των δυνατοτήτων του κρατικού προϋπολογισμού, είπε.

«Νομίζω ότι αδικείται όταν λέτε πως η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τα ακίνητα», σημείωσε προς τον κ. Ανδρουλάκη και αναφέρθηκε επιγραμματικά στα μέτρα που έλαβε για τη στήριξη των πολιτών, καθώς και στα προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί πρόσφατα, όπως το «εξοικονομώ – ενοικιάζω»

Η κυβέρνηση το 2019 μείωσε τον ΕΝΦΙΑ αθροιστικά κατά 35%, διευκολύναμε την κινητικότητα στην αγορά μέσω της κατάργησης του φόρου γονικών παροχών με αποτέλεσμα σε 2 χρόνια να έχουν γίνει πάνω από 140.000 τέτοιες μεταβιβάσεις. Και βέβαια δεν υπάρχει ΦΠΑ σε νεόδμητες οικοδομές ένα μέτρο που παρατείνουμε, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα τελευταία δύο χρόνια το 7% των αγοροπωλησιών ακινήτων έγινε μέσω της Golden Visa και έφερε έσοδα. Όμως, συνέχισε, πρέπει να πάμε σε επιπλέον μέτρα και γνωστοποίησε πως συζητούμε με τον ΥΠΟΙΚ είναι περαιτέρω αύξηση του ορίου του.

«Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε περαιτέρω αύξηση του ορίου επένδυσης στα αστικά κέντρα που δέχονται οικιστική πίεση και στα νησιά», είπε, λέγοντας πως μπορεί να πάει στα 800.000 ευρώ. Επίσης, υπογράμμισε, θα διατηρήσουμε το όριο των 250.000 σε περιοχές που δεν υπάρχει οικιστική πίεση, όπως στην Πέλλα ή στην Κοζάνη.

Σήμερα το όριο επένδυσης είναι 250.000 στις περισσότερες περιοχές της χώρας με εξαίρεση τον κεντρικό, βόρειο και νότιο τομέα της Αττικής το δήμο Θεσσαλονίκης, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, όπου είναι 500.000 ευρώ, υπενθύμισε.

«Και η πρόταση να μπαίνουν σε μακροχρόνια μίσθωση τα ακίνητα που έχουν αγοραστεί με Golden Visa είναι ενδιαφέρουσα και ναι γιατί όχι να την συζητήσουμε», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», είπε ότι εγκρίθηκαν 9.826 φάκελοι ύψους ενός δισ ευρώ. 

Πάνω από 350.000 συμπολίτες μας ωφελούνται από τα προγράμματα, σημείωσε και υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν «αόρατοι πολίτες» για την κυβέρνηση.

Το πλαφόν στα ενοίκια ανήκει στα μέτρα που δεν φέρνουν αποτέλεσμα, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σημαντικό εργαλείο αλλά δεν υπάρχει ταμείο – pass για να αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα της χώρας, διευκρίνισε.

Ας διαθέσει τα κλειστά σπίτια του δήμου ο δήμαρχος Αθηναίων στα ευάλωτα νοικοκυριά και όχι σε συλλογικότητες, διαμήνυσε κατά την ομιλίας του ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε στο υπό εξέταση σχεδιασμό για αντιπαροχή δημοσίων ακινήτων, τα οποία θα κτίζονται και εν συνεχεία θα αγοράζονται από τους πολίτες, λέγοντας ότι χρειάζεται σοβαρή μελέτη και συντονισμό. 

Θα δημιουργηθεί ομάδα Εργασίας για να προτείνει λύσει για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ανακοίνωσε. Στα 2,3 δισ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια που δόθηκαν για οικιστικές πολιτικές, συμπλήρωσε.

Για το μικρό αριθμό των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, είπε ότι θα πρέπει να είναι πιο τολμηρές και βέβαια πρέπει να ανοίξει η αγορά των στεγαστικών δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα.

Στη δευτερολογία του, απευθυνόμενος προς τον κ. Ανδρουλάκη  είπε πως επειδή η κυβέρνηση ασχολείται με κοινωνικά ζητήματα έχει υποστεί «πολιτικό βραχυκύκλωμα» και αναφέρθηκε ότι κεντρικός άξονας της πολιτικής του είναι η δημιουργία κινήτρων για την ενίσχυση των διαθέσιμων ακινήτων, καθώς και παρεμβάσεις σε τομείς, ενώ εμφανίστηκε ξανά θετικός στην υιοθέτηση της πρότασης το ακίνητο που αγοράστηκα και χορηγήθηκε η Golden Visa να μην χρησιμοποιείται για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Σχετικά Άρθρα