Συνάντηση Γεραπετρίτη-Μπλίνκεν: Η Ελλάδα στο πρόγραμμα Artemis- Δηλώσεις για τον 5ο Στρατηγικό Διάλογο
Με την τελετή υπογραφής από τον Γιώργο Γεραπετρίτη της πράξης προσχώρησης της Ελλάδας στις συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis», που εντάσσεται στο πλαίσιο του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο υπουργοί κήρυξαν την έναρξη του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, στον οποίο συμμετείχαν η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.
Η θεματολογία του Στρατηγικού Διαλόγου είναι εξαιρετικά πλούσια και ανάμεσα στα θέματα φέρεται να είναι και η απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μάλιστα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega, ξεκαθάριζαν πως οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως όλον τον σχεδιασμό που καταβάλλεται για να εκσυγχρονιστούν οι δυνατότητες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, λίγο πριν από την τελετή υπογραφών, τόνισε τη σημασία που έχει η παρουσία της Ελλάδας στο πρόγραμμα, αλλά και τους ισχυρούς δεσμούς των δύο κρατών.
«Είμαι ευγνώμων για τη συνεργασία μας στο πρόγραμμα Αρτεμις, στο πλαίσιο του 5ου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας και ΗΠΑ. Η εταιρική σχέση μας είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Πριν ένα χρόνο επισκέφθηκα την Αθήνα και ενισχύσαμε τον διάλογό μας. Συνεργαζόμαστε για την ειρήνη και την ασφάλεια, στηρίζουμε την Ουκρανία, προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια, ανταποκρινόμαστε στις φυσικές καταστροφές και υπερασπιζόμαστε τη διατλαντική συμμαχία. Στο πλαίσιο αυτό, προσφέρουμε τα F-35 στην Ελλάδα» είπε αρχικά ο Μπλίνκεν.
«Μαζί θα καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή. Πάμε σε νέα σύνορα μαζί. Η Ελλάδα γίνεται μέλος μιας ομάδας κρατών που έχει στόχο την πιο ασφαλή εξερεύνηση του Διαστήματος, προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Μέσω της συμφωνίας αυτής θα βασιστούμε στη συνεισφορά της Ελλάδας και των εμπειρογνωμόνων της. Οπως είπε ένας αρχαίος Ελληνας, ”η αστρονομία συγκινεί την ψυχή”» πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών ακολούθησε κοινή συνέντευξη τύπου:
«Σας ευχαριστώ όλους και εσένα, Γιώργο. Αισθάνομαι ευγνώμων για τη συνεργασία των δύο χωρών. Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ άλλοτε. Αυτός είναι ο 5ος στρατηγικός διάλογος, είχα επισκεφθεί πρόσφατα την Ελλάδα . Οι χώρες εργάζονται μαζί για σταθερότητα και ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Με την πώληση των F–35, χτίζουμε περισσότερες ευκαιρίες για τους δύο λαούς. Συνεργαζόμαστε και για την κλιματική αλλαγή και τώρα, πάμε ένα βήμα παρακάτω με τη συμφωνία διαστημικής συνεργασίας. Όπως είπε ο Πλάτωνας, “η αστρονομία αναγκάζει την ψυχή να κοιτάξει ψηλά, και μας οδηγεί από αυτόν τον κόσμο σε έναν άλλον”. Χτίζουμε περισσότερες δυνατότητες για όλον τον κόσμο. Η Ελλάδα μοιράζεται το ίδιο όραμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα 33 κράτη για ασφάλεια, ειρήνη και αξιοπιστία», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν.
«Αρχικά, επιτρέψτε μου να μεταφέρω τα θερμά μου συλλυπητήρια στα πέντε μέλη που “έχασαν” τη ζωή τους, εχθές (09/02) έπειτα από πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν, στη νότια Καλιφόρνια. Η σημερινή (09/02) συνάντηση και η υπογραφή της συμφωνίας “Artemis” σηματοδοτεί την έναρξη του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας. Αυτός αποτελεί το μέσο, ώστε να ορίσουμε το όραμα και να ενισχύσουμε την πολιτική που βασίζεται σε κοινές αξίες.
Ο στρατηγικός διάλογος βασίζεται στις κοινές αξίες. Σήμερα, είναι σημαντική η υπογραφή Συμφωνίας Διαστημικής Συνεργασίας, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στη γη, αλλά επεκτείνεται και στο διάστημα. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχουμε μαζί μας ένα από τα σημαντικότερα μέλη του ΝΑΤΟ, σε αυτήν συνύπαρξη, δεδομένων των διεθνών προκλήσεων.
Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, με σκοπό τη λύση του Κυπριακού. Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, επιθυμούμε να περιορίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Τον Απρίλιο, φιλοξενούμε το συνέδριο Ocean στην Αθήνα. Θα στηρίξουμε την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η συμφωνία για τα F–35 αντανακλούν τις σχέσεις μας, επιζητούμε και συμβάλλουμε στη σταθερότητα στην περιοχή. Η ελληνοαμερικανική διασπορά είναι η σύνδεση των δύο λαών. Η συνάντηση με τον Τζον Κέρι ανέδειξε πολλά κοινά σημεία και απόψεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ελλάδα συμβάλλουν στην παγκόσμια σταθερότητα», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, μεταξύ άλλων.
Οι θεματικές που καλύπτει ο 5ος Στρατηγικός Διάλογος:
- Οι περιφερειακές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
- Η άμυνα και ασφάλεια.
- Οι ανθρωπιστικές προκλήσεις και η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών.
- Η ενέργεια και το περιβάλλον.
- Η εφαρμογή του νόμου και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
- Το εμπόριο και οι επενδύσεις.
- Οι δεσμοί μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών.