“Ενέχουν κινδύνους οι ιδιωτικοποιήσεις;”- Η Αλεξανδρούπολη, ο Σαββίδης και η Cosco”
Οι πωλήσεις της κρατικής περιουσίας από την ελληνική κυβέρνηση απασχολούν για μία ακόμη φορά τα γερμανικά μέσα, με τον Μόριτς Πομπλ, ανταποκριτή στην Αθήνα, να γράφει στην tagesschau.de για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα που θα φτάσουν «σε επίπεδα ρεκόρ». Μήπως όμως οι ιδιωτικοποιήσεις ενέχουν και ορισμένους κινδύνους;
«Σε ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις η Ελλάδα έχει γίνει πιο προσεκτική – ιδίως στα βόρεια της χώρας», παρατηρεί ο Γερμανός δημοσιογράφος. «Ενώ μέχρι πρότινος τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης ήταν επίσης προς πώληση, την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση έκανε πίσω. Η εκτίμηση είναι πως αυτές οι τοποθεσίες έχουν μεγάλη γεωπολιτική σημασία: πρώτον ως στρατιωτικές βάσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και δεύτερον ως ενεργειακοί κόμβοι για τα μελλοντικά σχέδια της Ελλάδας να προμηθεύει “πράσινη” ενέργεια στη Βόρεια Ευρώπη.
Η Αθήνα προβληματίστηκε έντονα όταν δέχθηκε πρόταση για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από μία κοινοπραξία στην οποία περιλαμβάνεται και ένας Ρώσος επιχειρηματίας με ελληνικές ρίζες, ο οποίος συμμετέχει στην εκμετάλλευση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης από το 2017 και θεωρείται έμπιστος του Πούτιν».
Αντίστοιχοι προβληματισμοί εκφράζονται και για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, την εκμετάλλευση του οποίου διατηρεί η κινεζική COSCO. «Θεωρείται εκ των υστέρων πως ήταν λάθος η παραχώρηση του Πειραιά σε κινεζικά χέρια;», διερωτάται ο Γερμανός δημοσιογράφος στην tagesschau.de. «Έλληνες πολιτικοί από διαφορετικά μέρη του πολιτικού τόξου εκτιμούν πως η οικονομική επιτυχία του λιμανιού συνηγορεί υπέρ της Κίνας». Πλέον το λιμάνι του Πειραιά «έχει γίνει αποδοτικό και επικερδές και παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη: πριν την έλευση των Κινέζων ήταν σχετικά ασήμαντο, ενώ τώρα έχει εξελιχθεί στο τέταρτο μεγαλύτερο εμπορευματικό λιμάνι στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει επανειλημμένως ότι οι κινεζικές επενδύσεις στον Πειραιά είναι επωφελείς και για τις δύο χώρες, δίχως να θεωρεί πως υπάρχει κάποια εξάρτηση από την Κίνα. Πώς θα έπρεπε να αντιδράσει όμως η κυβέρνηση, εάν για παράδειγμα η Κίνα εισέβαλε στην Ταϊβάν; Κανείς δεν θέλει να φανταστεί αυτό το σενάριο».
Πάντως υπάρχουν και ορισμένοι που εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις ιδιωτικοποιήσεις. «Όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, η κυβέρνηση θυσιάζει τις προοπτικές των μελλοντικών γενεών, με στόχο να αποκομίσει άμεσα ένα συγκριτικά μικρό όφελος. Κατά τον ίδιο θα ήταν περισσότερο προς το συμφέρον του κράτους να διατηρήσει τα μερίδιά του. Ιδίως τώρα που τα πράγματα βελτιώνονται και πάλι: πέρυσι για παράδειγμα ήρθαν στην Ελλάδα περισσότεροι τουρίστες από ποτέ».
Πηγή: dw.com