POLITICO: Οδεύουμε προς μία “ακροδεξιά Ευρώπη”;- Πώς η απειλή μπορεί να γίνει εφιάλτης στις ευρωεκλογές

 POLITICO: Οδεύουμε προς μία “ακροδεξιά Ευρώπη”;- Πώς η απειλή μπορεί να γίνει εφιάλτης στις ευρωεκλογές

Αυτή την φορά η ακροδεξιά απειλή στην Ευρώπη είναι υπαρκτή και ζοφερή, επισημαίνει σε εκτενές άρθρο του το POLITICO, στον απόηχο των μεγάλων διαδηλώσεων στην Γερμανία για την άνοδο του εθνικιστικού AfD που έχει εδραιωθεί στην δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων. Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα αποτελέσουν μία μεγάλη δοκιμασία για την συνοχή της ΕΕ, καθώς οι δυνάμεις της ακροδεξιάς θα κατορθώσουν να εκλέξουν πολλούς περισσότερους ευρωβουλευτές και ίσως (αθροιστικά) οι διάφορες πολιτικές ομάδες που την εκπροσωπούν ελέγξουν το 25% του Ευρωκοινοβουλίου και να επηρεάσουν σημαντικά τις κεντρικές πολιτικές της Ένωσης.

Κάθε πέντε χρόνια, όπως και το ρολόι, οι κυρίαρχοι πολιτικοί “φρικάρουν” για την άνοδο των ριζοσπαστών και των λαϊκιστών ενόψει των ευρωεκλογών, αναφέρει το POLITICO. Και συνεχίζει:

Στη συνέχεια, όμως, ο κίνδυνος φαίνεται ξαφνικά να εξαφανίζεται καθώς οι παραδοσιακές κεντροαριστερές και κεντροδεξιές δυνάμεις που έχτισαν την Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρηλατούν συνασπισμούς που κρατούν τα πιο ριζοσπαστικά κόμματα σε απόσταση ασφαλείας.

Το 2024, το κύμα της δεξιάς στις δημοσκοπήσεις φαίνεται μεγαλύτερο και πιο τολμηρό, μετις προβλέψεις να αναφέρουν ότι η εθνικιστική δεξιά και η ακροδεξιά θα μπορούσαν να κερδίσουν σχεδόν το ένα τέταρτο των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Ακόμα κι αν η κεντροδεξιά -προς το παρόν αναμένεται να έρθει πρώτη στις εκλογές- αρνηθεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με ολοένα πιο ισχυρά περιθωριακά κόμματα, υπάρχει ακόμα μια σημαντική πιθανότητα η ακροδεξιά, για πρώτη φορά, να μπορέσει να επηρεάσει πολιτική ατζέντα της Ευρώπης. Αυτό θα της επιτρέψει να απειλήσει τις ιερές αξίες της ΕΕ για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να μπλοκάρει ή ακόμα και να ανατρέψει σημαντικούς νόμους για το πράσινο και το κλίμα.

«Θα δούμε μια πραγματικά σημαντική στροφή προς τα δεξιά», δήλωσε ο Simon Hix, καθηγητής συγκριτικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, αναφερόμενος στις εκλογές του Ιουνίου, όταν 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δικαίωμα ψήφου για να στείλουν 720 εκπρόσωποι στις Βρυξέλλες.

Ο Hix προβλέπει ότι η ακροδεξιά ομάδα Identity & Democracy (ID) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η έκτη μεγαλύτερη από τις επτά, θα κερδίσει 40 έδρες τον Ιούνιο, πράγμα που σημαίνει ότι η ομάδα θα μπορούσε να έχει 98 νομοθέτες, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση που καταλαμβάνουν επί του παρόντος οι Φιλελεύθεροι. Είναι ήδη το σπίτι του γερμανικού ακροδεξιού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Ράλι (RN).

Στη συνέχεια, η πέμπτη μεγαλύτερη ομάδα, η 67-μελής δεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) — η έδρα του Πολωνικού Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) και των κυβερνώντων στην Ιταλία Brothers of Italy — επίσης αυξάνεται κατά περίπου 18 έδρες, καθώς ο Χιξ προβλέπει ότι θα μπορούσε να γίνει η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, ξεπερνώντας τόσο τους Πράσινους όσο και τους Φιλελεύθερους.

Μεταξύ αυτών των προβλέψεων και των 12 μελών του κόμματος Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, που είναι πολιτικά άστεγοι, το ECR και το ID θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν το 25% των εδρών στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που ανέθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Οι ευρωβουλευτές της Ουγγαρίας Fidesz θα ενταχθούν στη δεξιά ομάδα ECR του Meloni μετά τις εκλογές που δήλωσε ο Orbán την Πέμπτη, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης . Η κίνηση θα διογκώσει τις τάξεις του ECR και είναι κάτι στο οποίο είναι επίσης ανοιχτοί οι Πολωνοί εθνικιστές, που κυριαρχούν στην ομάδα από τότε που αποχώρησαν οι Βρετανοί συντηρητικοί . “Εάν υπάρξει αίτηση μετά τις εκλογές, θα χαρούμε να διαπραγματευτούμε και να δούμε”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας ECR Michael Strauss.

Μιλώντας για το ECR και το ID, ο υπουργός του Γραφείου Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Gergely Gulyás είπε αυτή την εβδομάδα: «Βλέπω μια ρεαλιστική ευκαιρία για αυτές τις δύο παρατάξεις να γίνουν μαζί η ισχυρότερη φατρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Αλλαγή συσχετισμών

Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική που θα προκύψει από τα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ανώτερος αξιωματούχος της μεγαλύτερης ομάδας στο Κοινοβούλιο, του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε: «Ακόμη και αν έχετε την τρέχουσα πλειοψηφία στο επόμενο Κοινοβούλιο, νομίζω ότι η δυναμική έχει αλλάξει δραματικά σε σχέση με όλο το κοινοβουλευτικό έργο που πρέπει να γίνει τελειώσει, αλλά και με τις κορυφαίες πολιτικές».

Για παράδειγμα, μια αύξηση της εκπροσώπησης της δεξιάς πτέρυγας θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη τη διαδικασία έγκρισης του κοινοβουλίου για άτομα όπως η κεντροδεξιά Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία διευθύνει το εκτελεστικό σκέλος του μπλοκ και φημολογείται ότι επιδιώκει άλλη θητεία, δύσκολη.

Τον Δεκέμβριο, το POLITICO ανέφερε ότι σε σχεδόν δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, σκληροπυρηνικά αντιμεταναστευτικά κόμματα, μερικά από αυτά πιο ακραία από τον Geert Wilders της Ολλανδίας, βρίσκονται επί του παρόντος στην κορυφή των δημοσκοπήσεων ή σε σχεδόν δεύτερη θέση.

Επί δεκαετίες, οι ψηφοφόροι έχουν εγκαταλείψει τα κυρίαρχα κόμματα σε όλη την Ευρώπη καθώς αγωνίζονται να περιορίσουν πολλαπλές κρίσεις κόστους ζωής, ένα μεγάλο οικονομικό κραχ, εκατομμύρια πρόσφυγες που περνούν τα ανατολικά και νότια σύνορά της, τρομοκρατικές επιθέσεις σε μεγάλες πρωτεύουσες και δραστικές εκρήξεις ενέργειας εν μέσω ενός στάσιμου πολέμου. Και παρόλα αυτά, ήταν σε θέση να αποκρούσουν την απειλή κάθε εκλογές.

Ο Hans Kundnani, συγγραφέας ενός βιβλίου με τίτλο Eurowhiteness , ο οποίος έχει γράψει για την πιθανότητα μιας ακροδεξιάς ΕΕ, είπε: «Η ακροδεξιά μπορεί να κερδίσει χωρίς να κερδίσει εάν αυτό που συμβαίνει είναι ότι η κεντροδεξιά αναλάβει όλη τη ρητορική και τις πολιτικές της , ειδικά σε αυτά τα ζητήματα σχετικά με τις πολιτικές τους, για την ταυτότητα, τη μετανάστευση και το Ισλάμ». Πρακτικά, δηλαδή, η κεντροδεξιά εξωθείται ακόμα δεξιότερα και υιοθετεί απόψεις και πρακτικές της ακροδεξιάς για να “επιβιώσει” πολιτικά σε διάφορες χώρες.

Ακόμα κι αν σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, όπως αυτή που διεξάγει ο Χιξ, οι τρεις κεντρώες ομάδες θα εξακολουθούσαν να έχουν την πλειοψηφία —αν και 30 έδρες μικρότερες— αυτό δεν σημαίνει ότι η ακροδεξιά επιρροή δεν θα αυξηθεί. Και απομένουν ακόμη τέσσερις μήνες μέχρι τις εκλογές.

Σχετικά Άρθρα