Μητσοτάκης: Το βλέμμα στις αποφάσεις των αγροτών, χωρίς να αποκλείει συνάντηση-Δυσαρέσκεια βουλευτών για Αυγενάκη

 Μητσοτάκης: Το βλέμμα στις αποφάσεις των αγροτών, χωρίς να αποκλείει συνάντηση-Δυσαρέσκεια βουλευτών για Αυγενάκη

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις απειλούν το Μέγαρο Μαξίμου και προκαλούν γκρίνια και δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης. Σήμερα «κληρώνει» η συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια Λάρισας που θα καθορίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων τους. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός έστειλε νέα μηνύματα από την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα χθες βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής.

Αποχωρώντας από την παρουσίαση για πρώτη φορά άφησε ανοικτό παράθυρο συνάντησης με εκπροσώπους των αγροτών.

Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν θα συναντήσει τις επόμενες μέρες αγρότες από τα μπλόκα, ακολούθησε ο εξής διάλογος:

  • Μητσοτάκης: Καθίστε πρώτα να πάρουν αποφάσεις.
  • Δημοσιογράφοι: Δεν αποκλείεται όμως μια συνάντηση μαζί τους;
  • Μητσοτάκης: Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα.

Ορισμένοι αγρότες δηλώνουν πρόθυμοι να σταματήσουν τις κινητοποιήσουν αν πάρουν κάτι παραπάνω από όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και ορισμένοι άλλοι δηλώνουν ανυποχώρητοι αν δεν ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματα τους. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δηλώνουν πως είναι πρόθυμοι να συζητήσουν με τους αγρότες αλλά ξεκαθαρίζουν πως… λεφτά δεν υπάρχουν. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα λάβουν σήμερα οι αγρότες. Όπως σημειώνουν, ποτέ δεν έταξαν περισσότερα από όσα μπορούσαν να δώσουν και τονίζουν ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί και όσο βελτιώνεται η οικονομία της χώρας δεν θα υπάρχει στασιμότητα, το αντίθετο.

  • Το αγροτικό ζήτημα ίσως και το μοναδικό θέμα όπου η κυβέρνηση απεύχεται «η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη». Δηλαδή, απεύχεται να δημιουργηθούν μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις, να κλείσουν οι δρόμου κ.α όπως συνέβη πρόσφατα στις Βρυξέλλες και το Παρίσι.

Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση δίνει ευρωπαϊκή διάσταση στα προβλήματα των Ελλήνων αγροτών συνδέοντας τα με τα αντίστοιχα των ευρωπαίων και την ΚΑΠ. Έτσι, αφήνει ένα παράθυρο ανοικτό για περαιτέρω παροχές καθώς υποστηρίζει πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της ΚΑΠ καθώς έχει ήδη ξεκινήσει σχετική συζήτηση σε ευρωπαικό επίπεδο ύστερα από τις μαζικές κινητοποιήσεις στην Γερμανία και την Γαλλία. 

  • Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αυτή την στιγμή είναι να μην «εξαπλωθούν» τα αγροτικά προβλήματα στην κοινωνία, δηλαδή να μην κλείσουν οι δρόμοι και να μην υπάρξουν ελλείψεις τροφίμων, κτλ. 

Στο «επίκεντρο» της δυσαρέσκειας των αγροτών αλλά και αρκετών γαλάζιων βουλευτών, βρίσκεται η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.  Στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς των αγροτικών ζητημάτων από το αρμόδιο υπουργείο.  

Γαλάζιοι βουλευτές που προέρχονται από αγροτικές περιοχές και έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα των αγροτών μιλούν για καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και για έλλειψη στρατηγικής. Χθες η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Σερρών, Φωτεινή Αραμπατζή έκανε λόγο για «παλινωδίες» όσον αφορά τις πληρωμές των αγροτών.

Σαφής αιχμές προς τον Λευτέρη Αυγενάκη άφησε λέγοντας ότι «θα ήθελα οι επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να έχουν τεταμένα τα αντανακλαστικά τους, να επιδείξουν τα αντανακλαστικά που δείχνει γενικά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα και να μην παρατηρούνται οι παλινωδίες που  παρατηρήθηκαν στις πληρωμές του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου του 2023» και πρόσθεσε ότι «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατήγγειλε τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ από τον Οκτώβριο. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί ενώ παραιτήθηκε ο πρόεδρος, δεν αντικαταστάθηκε την ίδια στιγμή. Όλα αυτά είναι καθυστερήσεις».

Αν και από το κυβερνητικό επιτελείο διαψεύδουν πως υπάρχει δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ανάλογα με την στάση που θα κρατήσουν οι αγρότες δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις.  

Σχετικά Άρθρα