Γεωργιάδης: Οι ΣΟΧ κάποτε τελειώνουν – Παρανομεί όποιος τους υπόσχεται μονιμότητα
Απάντηση έδωσε, στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους Συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) στην καθαριότητα, στο Νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε, σχετικά με τους Συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) στην καθαριότητα, στο Νοσοκομείο “Άγιος Σάββας” ότι όπως το λέει και η σύμβασή τους προσελήφθησαν για ορισμένου χρόνου εργασία και σύμφωνα με το νόμο, όταν ολοκληρώνεται σε κάποιο νοσοκομείο η διαγωνιστική διαδικασία του ιδιωτικού εργολάβου που αναλαμβάνει την Χ υπηρεσία, αυτοδίκαια λύνεται η σύμβασή τους. Με βάση αυτό το επιχείρημα, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν πρέπει «να τους υπόσχεται κανείς μονιμότητα από το παράθυρο. Δεν θα γίνουν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ούτε αορίστου χρόνου διότι αυτό το απαγορεύει το σύνταγμα της χώρας. Όποιος τους κρατήσει, θα έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα».
Βέβαια, όπως πολλές φορές έχουν υπενθυμίσει στον ίδιο και στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία, όταν την περίοδο της πανδημίας, οι ΣΟΧ εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, δούλευαν ασταμάτητα ‘υπερβάλλοντας εαυτόν’ μαζί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων βάζοντας πλάτη στην πανδημία χωρίς να σκέφτονται ότι είναι περαστικοί από μία δουλειά που σύντομα θα τελειώσει, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος (που παρανόμησε?) που τους υποσχέθηκε ότι θα παραμείνουν εργαζόμενοι στο Σύστημα Υγείας. Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που υπόσχεται αντίθετα με το σύνταγμα; Και πόσο άδικο και αντισυνταγματικό είναι τελικά να διατηρούν τη θέση τους εργαζόμενοι που στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, όταν πολλοί άλλοι είχαν κλειστεί στα σπίτια τους για να προστατευθούν; Δεν λαμβάνονται κατ’ εξαίρεση αποφάσεις προστασίας του δικαιώματος της εργασίας -με αντικειμενικά πάντα κριτήρια- σε μία ευνομούμενη πολιτεία;
Όμως, από την άλλη μεριά, προβληματισμό προκαλούν και τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Γεωργιάδης για τον αριθμό των ΣΟΧ που προσελήφθησαν και για τον αριθμό που καταλήγει να εργάζεται σε ένα συγκεκριμένο έργο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι προσελήφθησαν στην καθαριότητα στο Νοσοκομείο “Άγιος Σάββας” 90 άτομα. «Από αυτά τα 90 άτομα σήμερα εξακολουθούν να εργάζονται 56 άτομα. Από τα 56 άτομα τα 22 έχουν δηλώσει χρόνια προβλήματα υγείας και βρίσκονται σε μόνιμη αναρρωτική άδεια. Άρα, από τους αρχικούς 90 που είχαν προβλεφθεί ότι χρειάζονται για να καθαρίζουν το νοσοκομείο, τελικά για τον καθαρισμό του νοσοκομείου εργάζονται 34. Αν για ένα έργο που χρειάζεσαι 90 τελικά δουλεύουν οι 34, το έργο δεν εκτελείται». Το αν υπογράφονται συμβάσεις και δεν τις τηρεί από τη μεριά του ο εργαζόμενος είναι και αυτό ένα σημαντικό δεδομένο προς διερεύνηση.
Τα βασικά σημεία από την απάντηση του υπουργού Υγείας στις δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις:
• «Μπορείς να απολύσεις έναν Συμβασιούχο Ορισμένου Χρόνου του οποίου έχει λήξει η σύμβαση που έχει; Γιατί εδώ με όλους εσάς θα ξεχάσουμε ό,τι γνωρίζουμε για την ελληνική γλώσσα, για το σύνταγμα της χώρας και για τη νομιμότητα. Οι άνθρωποι αυτοί για τους οποίους συζητάμε προσελήφθησαν ως Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου. Αυτή ήταν η συμφωνία με το ελληνικό κράτος. Λόγω της Covid-19 υπήρξαν εκτάκτως παρατάσεις στις συμβάσεις τους και ψηφίστηκαν δυο ενδιάμεσοι νόμοι που λένε ότι όταν ολοκληρώνεται σε κάποιο νοσοκομείο η διαγωνιστική διαδικασία του ιδιωτικού εργολάβου που αναλαμβάνει την Χ υπηρεσία, αυτοδίκαια λύνεται η σύμβασή τους. Αυτό λέει ο νόμος. Αυτή είναι η περίπτωση του Αγίου Σάββα».
• «Δώσαμε μια παράταση μέχρι 30 Ιουνίου, αλλά όπως εξήγησα στην ΠΟΕΔΗΝ, οι ΣΟΧ κάποτε τελειώνουν. Άρα, να μην τους υπόσχεται κανείς μονιμότητα από το παράθυρο. Δεν θα γίνουν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ούτε αορίστου χρόνου διότι αυτό το απαγορεύει το σύνταγμα της χώρας, στο οποίο και εσείς και εγώ έχουμε ορκιστεί πίστη. Όποιος τους κρατήσει, θα έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα».
• «Στον Άγιο Σάββα, είχαν προσληφθεί, το 2019, με σύμβαση ορισμένου χρόνου ΣΟΧ για τον καθαρισμό του νοσοκομείου, 90 άτομα. Από αυτά τα 90 άτομα σήμερα εξακολουθούν να εργάζονται 56 άτομα. Από τα 56 άτομα τα 22 έχουν δηλώσει χρόνια προβλήματα υγείας και βρίσκονται σε μόνιμη αναρρωτική άδεια. Άρα, από τους αρχικούς 90 που είχαν προβλεφθεί ότι χρειάζονται για να καθαρίζουν το νοσοκομείο, τελικά για τον καθαρισμό του νοσοκομείου εργάζονται 34. Αν για ένα έργο που χρειάζεσαι 90 τελικά δουλεύουν οι 34, το έργο δεν εκτελείται».
• «Έχουμε βάλει ως όρο στην όποια εταιρεία αναλάβει π.χ. την καθαριότητα, ότι πρέπει υποχρεωτικά να προτείνει πρόσληψη πρώτα σε αυτούς τους ανθρώπους, εφόσον και αν θέλουν να εργαστούν».
• «Να κάνουμε προσλήψεις στην υγεία, προφανώς να κάνουμε. Φέτος έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσλήψεων στην υγεία, 10.000 προσλήψεις. Εσείς πιστεύετε ότι το μόνιμο προσωπικό που μας λείπει στα νοσοκομεία είναι γιατροί και νοσηλευτές ή είναι καθαριστές; Ποια είναι η πρώτη ανάγκη στα νοσοκομεία; Η ιεράρχηση είναι προφανώς πρωτίστως να πάρουμε γιατρούς και δευτερευόντως νοσηλευτές. Ούτε μπορούμε να τους πάρουμε όλους, ούτε μπορούμε να είμαστε όλοι στην Ελλάδα δημόσιοι υπάλληλοι».
• «Όσον αφορά ειδικά τον Άγιο Σάββα, η άξια Διοικήτριά του έχει τηρήσει απολύτως τη νομιμότητα. Οι πράξεις έχουν ελεγχθεί από τρία διαφορετικά επίπεδα ελέγχου της Διοικήσεως και έχουν κριθεί ορθές, νόμιμες και συμφέρουσες για το ελληνικό κράτος. Έχω ζητήσει από τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ να δει πού υπάρχουν ανάγκες για να μην χάσουν οι εργαζόμενοι με ΣΟΧ αυτόματα τη δουλειά τους και να τους δώσουμε μία παράταση μέχρι 30 Ιουνίου για να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και να έχουν μια ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα στη ζωή τους. Ψέματα, όμως, δεν θα τους πω ότι δηλαδή θα γίνουν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι από το παράθυρο. Μόνιμοι στο δημόσιο μπαίνουν μόνο μέσω ΑΣΕΠ και με κανέναν άλλον τρόπο».