Φοιτητές: Λάδι στη φωτιά οι βίαιες αστυνομικές επεμβάσεις στα Πανεπιστήμια- Αποφάσεις για κλιμάκωση

 Φοιτητές: Λάδι στη φωτιά οι βίαιες αστυνομικές επεμβάσεις στα Πανεπιστήμια- Αποφάσεις για κλιμάκωση

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, εμφανίζεται ο φοιτητικός κόσμος παρά τις διαρκείς επεμβάσεις της αστυνομίας σε σχολές. Σήμερα Τρίτη, θα διεξαχθούν οι συνελεύσεις στις σχολές, για τις μορφές συνέχισης του αγώνα τους, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη σειρά έχουν οι «καθιερωμένες» πλέον εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας. Χαρακτηριστικό ήταν το σύνθημα που ήχησε δυνατά στο συλλαλητήριο που έγινε στα Προπύλαια: «Απ’ την Κομοτηνή μέχρι τα Χανιά, η τρομοκρατία δεν μας σταματά».

Αστυνομικές δυνάμεις τη Δευτέρα κατέφυγαν σε χρήση υπέρμετρης βίας απέναντι σε φοιτητές αυτή τη φορά στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) στην Κομοτηνή, σπρώχνοντας και ακινητοποιώντας τους φοιτητές, προσπαθώντας παράλληλα να τους πετάξουν έξω από το κτίριο που ήταν υπό κατάληψη.

Η αστυνομική καταστολή έχει καταγραφεί σε σχετικά βίντεο που ανέβηκαν στο διαδίκτυο και στα μέσα ενημέρωσης. 

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ εισήλθαν στον χώρο έπειτα από αίτημα των πρυτανικών αρχών, ωστόσο ο κοσμήτορας της Σχολής Μιχάλης Χρυσομάλλης υποστήριξε ότι η πρυτανεία δεν ζήτησε την επέμβαση της αστυνομίας, αλλά ο Σύλλογος φοιτητών.

Αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι φοιτητές

Αργά το βράδυ της Δευτέρας αφέθηκαν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι δώδεκα φοιτητές που προσήχθησαν το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής μετά πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

  • Οπως αναφέρει ο 902.gr oι 12 φοιτητές, στους οποίους ασκήθηκαν κατηγορίες για «διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας», κατά την έξοδό τους από το κτήριο της αστυνομίας έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα από εκατοντάδες συγκεντρωμένους που από την πρώτη στιγμή απαίτησαν την απελευθέρωσή τους.

Σύμφωνα με τον Παρατηρητή για τις προσαγωγές φέρεται να είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία ο βουλευτής Επικρατείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή, ενάντια σε φοιτητές που υλοποιούσαν τη συλλογική απόφαση του Φοιτητικού τους Συλλόγου για συμμετοχή στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, με κλειστή σχολή, ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, προσήχθησαν συνολικά 18 φοιτητές.

Τι είχε ανακοινώσει η αστυνομία

“Μεσημβρινές ώρες σήμερα, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για την απομάκρυνση ομάδας ατόμων που εισέβαλε σε αυτό τις πρωινές ώρες σήμερα. Ειδικότερα, ομάδα νεαρών ατόμων επιχείρησε να καταλάβει το κτήριο της Νομικής Σχολής παρεμποδίζοντας τους υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και περίπου 400 φοιτητές να προσέλθουν για γραπτή εξέταση, με αποτέλεσμα οι πρυτανικές Αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας. Με άμεση και συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απομάκρυνση των ατόμων. Στη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 18 προσαγωγές και ο χώρος αποδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές. Προανάκριση διενεργεί το Τ.Α Κομοτηνής”.

Άμεση αντίδραση

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των φοιτητών αλλά και πολιτών, απέναντι στη νέα αστυνομική καταστολή. Στην Κομοτηνή, πλήθος κόσμου μαζεύτηκε έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο, όπου έγινε συγκέντρωση συμπαράστασης στους προσαχθέντες φοιτητές. 

Από την πλευρά του, ο φοιτητικός σύλλογος του ΔΠΘ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για χυδαία στάση και προσπάθεια τρομοκράτησης των φοιτητών από την κυβέρνηση που «αφού πρώτα προσπάθησε με απειλές για εισαγγελικές παρεμβάσεις, με τηλε-εξεταστικές και στοχοποιήσεις στις διοικήσεις των σχολών, τώρα επιτίθεται ευθέως στους Φ.Σ.».

Επίσης, δυναμικό συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες φοιτητές και συλλογικότητες εργαζομένων έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας, στην Αθήνα

Συγκεντρώσεις και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μέλη φοιτητικών παρατάξεων και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η μία πορεία ξεκίνησε από το ΥΜΑΘ και μέσω κεντρικών οδών κατέληξε στην συμβολή Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας, ενώ η δεύτερη ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Καμάρας και κατέληξε στο campus του ΑΠΘ.

Επέμβαση και στο ΑΠΘ

Εν τω μεταξύ δυνάμεις των ΜΑΤ πραγματοποίησαν νέα επέμβαση στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ το βράδυ τηςΔευτέρας, όπου κατέληξε η πορεία διαμαρτυρίας για την προκλητική εισβολή, νωρίτερα των αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική Κομοτηνής, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του thesstoday.gr, οι αστυνομικοί επικαλέστηκαν φθορές στο κτίριο της Πρυτανείας ως αφορμή για την επέμβασή τους.

Παράλληλα επίσης όπως αναφέρει το Thestival συγκεντρωμένοι, στη θέα των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ, σήκωσαν πανό με το σύνθημα «έξω οι μπάτσοι από τις σχολές».

Πολιτικές και νομικές αντιδράσεις

Ηχηρή ήταν και η αντίδραση στην οποία προέβη ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός. 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να αντιμετωπίζει με αυταρχισμό και καταστολή τους φοιτητές που αγωνίζονται, προκειμένου με την βία να επιβάλει τους όρους της για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.  

Καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή Κομοτηνής, την απρόκλητη επίθεση και τον ξυλοδαρμό των νεαρών φοιτητών, τις  προσαγωγές. Αυτά είναι τα προσφιλή «εργαλεία» της κυβέρνησης. Σήμερα, απέναντι στον φοιτητικό κόσμο. Αύριο απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα διεκδικήσει το δίκιο της. 

Δεν ξεχνάμε: Η κυβέρνηση ξεκίνησε με υποτιμητικές δηλώσεις για τον εκπαιδευτικό κόσμο που δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της. Ενθάρρυνε την Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις. Πίεσε για την απόφαση των ψηφιακών εξετάσεων, που αμφισβητούνται έντονα ως προς το αδιάβλητο, πλήττοντας και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Μείωσε βίαια τους εισακτέους στα πανεπιστήμια με την ΕΒΕ, για να δημιουργήσει πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια, τώρα δρομολογεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, αρνούμενη να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες των δημόσιων πανεπιστημίων. Κι όποιος διαφωνεί έξω από τα όρια της αρεσκείας της, τον δέρνει, του ρίχνει χημικά και τον συλλαμβάνει».​

ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

«Τα σημερινά γεγονότα στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου είναι απολύτως καταδικαστέα και ανοίγουν επικίνδυνες ατραπούς κοινωνικού αυτοματισμού» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο Στέφανος Παραστατίδης, Βουλευτής Κιλκίς & υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με τη σημερινή επέμβαση των ΜΑΤ στο υπό κατάληψη κτήριο της Νομικής.

«Εν αρχή, η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μη διεξαχθεί ο οφειλόμενος διάλογος για την επικείμενη νομοθετική παρέμβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους φοιτητές. Θεωρεί ότι μπορεί να γράφει μόνη της -στα υπόγεια του υπουργείου Παιδείας- τον νόμο για τα πανεπιστήμια χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα» συνεχίζει ο κ. Παραστατίδης και προσθέτει:

«Εν συνεχεία, η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από την περαιτέρω όξυνση να μεταφέρει τη συζήτηση από την ουσία των ζητημάτων της επιχειρούμενης «μεταρρύθμισης» και των σοβαρών προβλημάτων συστηματικής υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου, στο πεδίο της αντιπαράθεσης γύρω από το θέμα των καταλήψεων. Η λύση, όμως, δεν βρίσκεται στην καταστολή, ούτε στα κλειστά πανεπιστήμια και σε επιλογές που ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβερνητικής προπαγάνδας. Επιβάλλεται ο ουσιαστικός διάλογος με τους φοιτητές, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία και την διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων στο πλαίσιο των συνταγματικών προβλέψεων» καταλήγει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Τη (νέα) αστυνομική πρόκληση καταδίκασαν όλα τα κόμματα της Αριστεράς.

Σε ανάρτησή της η Οργάνωση για μια Νέα Κομμουνιστική Αριστερά (ΟΝΚΑ) διαμηνύει: «Δηλώνουμε πως δεν τρομοκρατούμαστε, πως δεν θα επιτρέψουμε καμία εκκένωση κατάληψης, καμιά επέμβαση των δυνάμεων της αστυνομίας στον χώρο του ασύλου». Η ΟΝΚΑ καταγγέλλει πως τα ΜΑΤ έφτασαν έπειτα από κλήση του πρύτανη.

«Απαιτούμε εδώ και τώρα οι αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από τον χώρο του ασύλου και να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες« σημειώνει η οργάνωση.

ΚΝΕ

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καταγγέλλει «την πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ και την βίαιη προσαγωγή δεκάδων φοιτητών στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή, μεταξύ των οποίων αρκετά μέλη της ΚΝΕ, σήμερα, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει δηκτικά πως «το «έγκλημα» των φοιτητών ήταν ότι υλοποιούσαν τη συλλογική απόφαση του Φοιτητικού τους Συλλόγου για συμμετοχή στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, με κλειστή σχολή, ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που κάνει την αδικία νόμο και διαλύει τα πτυχία και το μέλλον τους».

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την απαράδεκτη ενέργεια. Οι απειλές, ο αυταρχισμός, η καταστολή της κυβέρνησης, με στόχο να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει τη νέα γενιά, θα πέσει στο κενό! Αντί να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και να αποσύρει το απαράδεκτο πολυνομοσχέδιο, απαντά με ΜΑΤ, καταστολή και βία. 

Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού μπορούν να φοβίσουν τους φοιτητές, να τους αποτρέψουν από τη συλλογική διεκδίκηση και δράση. 

Η μαζική συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών στο μεγάλο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στις 12:00 στα Προπύλαια θα είναι η καλύτερη απάντηση! Η πλειοψηφία δε φιμώνεται! Το δίκιο θα νικήσει! Εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι φοιτητές χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία!» τονίζει.

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

«Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι με πρακτικές που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές, με τρομοκρατία, απειλές, ΜΑΤ και προσαγωγές θα κάμψει τον αγώνα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, τον συμβουλεύουμε να το ξανασκεφτεί», τονίζει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωση της.

Αναφέρει ότι «μετά την απόπειρα ποινικοποίησης της υπεράσπισης του Δημόσιου Πανεπιστημίου και τις εισαγγελικές εντολές η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει στον δρόμο του αυταρχισμού», καθώς το μεσημέρι «δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στο κτίριο της Νομικής Κομοτηνής, χτύπησαν φοιτητές και φοιτήτριες και προχώρησαν σε 15 προσαγωγές», ενώ «είχε προηγηθεί η έφοδος των ΕΚΑΜ στο ΑΠΘ την περασμένη Πέμπτη».

«Να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες. Έξω η αστυνομία από τα Πανεπιστήμια. Παράνομη είναι η καταπάτηση του Συντάγματος, όχι οι αγώνες των φοιτητών», σημειώνει η Νέα Αριστερά. Παράλληλα σχολιάζει ότι «πρέπει όμως και τα κόμματα που τοποθετούνται στην προοδευτική αντιπολίτευση να τοποθετηθούν καθαρά». Καλεί δε «κάθε αριστερό και προοδευτικό πολίτη να δώσουμε μαζί τη μάχη απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Καλεί επίσης σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης.

ΜεΡΑ25

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Νεολαία του ΜέΡΑ25 τονίζοντας: «Καταγγέλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις την θρασύδειλη επίθεση της Ελληνικής Αστυνομίας σε αγωνιζόμενες/ους/α φοιτήτριες/τές/τά στην Κατάληψη της Νομικής Κομοτηνής».

«Οι απελπισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης, του κράτους και της αυταρχικής πρυτανείας του ΔΠΘ δείχνουν τον φόβο που νιώθει το Υπουργείο Παιδείας και η ελληνική αστική τάξη από τον μαζικό αγώνα του φοιτητικού κινήματος για Δημόσια Δωρεάν Ποιοτική Παιδεία.

Στην καταστολή τους απαντάμε με περαιτέρω μαζικοποίηση του αγώνα μας» προσθέτει η Νεολαία του ΜέΡΑ25 και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης.

Η σχολή βρισκόταν σε κατάληψη από σήμερα το πρωί έπειτα από σχετική απόφαση που έλαβε την Παρασκευή η μαζική Γενική Συνέλευση. Όπως μεταδίδει η τοπική εφημερίδα «Χρόνος» σύμφωνα με επείγουσα ανακοίνωση του κοσμήτορα της Νομικής Σχολής καθηγητή Μιχάλη Χρυσομάλλη η εξεταστική περίοδος Φεβρουαρίου αναστέλλεται για το υπόλοιπό της. Από εδώ και στο εξής «θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μετάβαση σε καθεστώς εξετάσεων εξ αποστάσεως για τα υπολειπόμενα μαθήματα προς εξέταση», όπως αναφέρεται.

Σχετικά Άρθρα