Τι είναι το “πείραμα Μπελαβίλα”- Πώς μπορείς να πάρεις “άριστα” σε μαθήματα Αρχιτεκτονικής μέσω ChatGPT

 Τι είναι το “πείραμα Μπελαβίλα”- Πώς μπορείς να πάρεις “άριστα” σε μαθήματα Αρχιτεκτονικής μέσω ChatGPT

Δύο εικονικές διαδικτυακές εξετάσεις με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο ChatGPT έκανε ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ με σκοπό, μεταξύ άλλων, να καταδείξει ότι οι διαδικτυακές εξετάσεις είναι διαβλητές.

Ο Νίκος Μπελαβίλας αναφέρει ότι έδωσε στο ChatGPT «θέματα» για δύο μαθήματα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και το ChatGPT απάντησε σε σχεδόν μηδενικό χρόνο και μάλιστα πήρε «Άριστα».

«Σε ερωτήσεις κρίσεως, το ChatGPT γράφει σίγουρα «Άριστα». Πέτυχε επίσης η δοκιμή σε ερώτηση σύγκρισης αρχιτεκτονικών ρευμάτων του 20ου αιώνα. Φαίνεται ότι γραπτές δικτυακές εξετάσεις σε θεωρητικά μαθήματα είναι αδύνατον να υπάρξουν. Η άγνοια του Υπουργείου Παιδείας είναι πρωτοφανής», σημειώνει ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Ο Νίκος Μπελαβίλας σημειώνει ότι ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για το αν οι φοιτητικές καταλήψεις είναι νόμιμες ή παράνομες, «κάποιος πρέπει να ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας ότι οι δικτυακές εξετάσεις πλέον είναι διαβλητές».

Δείτε τα θέματα που έδωσε ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής στο GhatGPT και πως απάντησε η “τεχνητή νοημοσύνη”:

Σχετικό είναι και το άρθρο του Αντρέα Παναγόπουλου:

Σχετικά Άρθρα