Αγρότες/Πρώτες εντάσεις:Αστυνομικά μπλόκα και “κρυφτό” με τα τρακτέρ στα χωράφια-Απαγορευτικά νέα μέτρα, λέει η κυβέρνηση

 Αγρότες/Πρώτες εντάσεις:Αστυνομικά μπλόκα και “κρυφτό” με τα τρακτέρ στα χωράφια-Απαγορευτικά νέα μέτρα, λέει η κυβέρνηση

Εμμένει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων ενισχύσεων στους αγρότες, ενώ όλα δείχνουν πως θα κλιμακωθούν οι κιητοποιήσεις. Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η ένταση στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανιών μετά το μπλόκο της αστυνομίας στους αγρότες που κατευθύνονταν στη Θεσσαλονίκη για να καταθέσουν ψήφισμα στο Υπ. Μακεδονίας και Θράκης. Μετά τον αποκλεισμό τους στο Λάκκωμα, επιχειρούν να παρακάμψουν το μπλόκο μέσα από τα χωράφια. Στόχος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να ανακόψει την πορεία των 40 περίπου τρακτέρ και να μην φτάσουν αυτά στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν προγραμματίσει ειρηνική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Σκοπός των αγροτών είναι να αποκλείσουν όλους τους παράδρομους της Εθνικής Οδού μετά τον φραγμό της ΕΛ.ΑΣ. Οι αγρότες αρχικώς ζήτησαν από τους επικεφαλής της αστυνομίας να τους αφήσουν να περάσουν για να κινηθούν προς το ΥΜΑΘ ώστε να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματά τους.

  • Η αστυνομία επεσήμανε ότι τα τρακτέρ δεν θα περάσουν, παρά μόνο αν θέλουν οι αγρότες να περάσουν κάποια αγροτικά, κάτι που τους βρήκε αντίθετους.

Μερικοί αγρότες, στην προσπάθειά τους να παρακάμψουν το μπλόκο της Αστυνομίας, μπήκαν με τα τρακτέρ τους από τα χωράφια για να βγουν σε παρακειμένους δρόμους καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις δεν τους αφήνουν να περάσουν τη Μουδανιών. Όπως λένε, έχουν σκοπό να αποκλείσουν όλους τους παράδρομους της Εθνικής Οδού.

Σημειώνεται, σύμφωνα με το voria.gr, πως η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Μουδανιών είναι κλειστή στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, ενώ αποκλεισμένος είναι και ένας παράδρομος της Εθνικής Οδού. Μάλιστα, κάποια οχήματα έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο.

Την ιδια ώρα η κυβέρνηση αποκλείει επιπλέον μέτρα υπέρ των αγροτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υπογράμμισε ότι ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα είναι απαγορευτικά για τον προϋπολογισμό.

Για το εάν υπάρχει περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συναντηθεί με τους αγρότες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως τέτοιες πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται.

  • Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή ότι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024, με σκοπό, φυσικά, να «σπάσει» τα μπλόκα που… πολιορκούν την κυβέρνηση.

Το κόστος της συγκεκριμένης εξαγγελίας ανέρχεται στα 82 εκατ. ευρώ και πραγματοποιείται, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία μας πηγαίνει καλά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει παράλληλα ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, που είναι μήνες υψηλής ζήτησης.

Ακόμη ανακοίνωσε τη ρύθμιση χρεών ΤΟΕΒ και ΟΕΒ ύψους 87 εκατ. ευρώ. «Στη Θεσσαλία μάλιστα το κράτος θα αναλάβει το 75% αυτών των οφειλών ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι οφειλές αυτές θα ρυθμιστούν με δεκαετή άτοκη εξόφληση», τόνισε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  • Στους συνεταιρισμένους αγρότες και με συμβολαιακή γεωργία υποσχέθηκε μεσοπρόθεσμη μείωση της τάξης του 30% για επιδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ σε μεμονωμένους αγρότες, εξήγγειλε «για τους μεμονωμένους αγρότες το νέο πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ».

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε στους αγρότες των συνεταιρικών σχημάτων και σε αυτούς που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξεως τουλάχιστον του 30% για μια δεκαετία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να επιδοτήσουμε την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται με τη μορφή διμερών, μακροχρόνιων συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει.

Οι αντιδράσεις πάντψς στα μπλόκα είναι αρνητικές και οι κινητοποιήσεις των αγροτών, όπως φαίνεται θα ενταθούν με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται αύριο Τρίτη στη Νίκαια.

Σχετικά Άρθρα