Ανάλυση: Το crash test των ευρωεκλογών για το μοντέλο ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ

 Ανάλυση: Το crash test των ευρωεκλογών για το μοντέλο ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης τραβάει το δρόμο του και ο ΣΥΡΙΖΑ τον δικό του; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό καθώς φαίνεται να είναι σε πλήρη εξέλιξη μια διαμάχη για το αν τελικά ο πρόεδρος θα επιβάλει το δικό του “όνειρο” ή το κόμμα -που απέμεινε- θα τον φέρει στα μέτρα του. Γιατί μετά από μια περίοδο νηνεμίας στα εσωκομματικά δρώμενα λόγω της εποικοδομητικής συνεδρίασης της ΚΟ στις Σπέτσες τα σύννεφα της εσωστρέφειας μαζεύτηκαν και πάλι στον ουρανό της Κουμουνδούρου με αφορμή τις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών που αμφισβητούν το μοντέλο ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη  με ότι συνεπάγεται αυτό ενόψει Συνεδρίου και Ευρωεκλογών.

Ειδικότερα δύο 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Νίκος Παππάς μιλώντας στην Naftempotriki Tv τόνισε “χρειαζόμαστε και οργανωμένη εξωστρέφεια και πρωτοβουλίες με αρχή, μέση και τέλος και να δείξουμε -κακά τα ψέματα, βγαίνουμε από μια δύσκολη περίοδο- ότι έχουμε τον τρόπο συστηματικά με τα προβλήματα του κόσμου” και κληθείς να σχολιάσει τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις παρατήρησε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φθορά ωστόσο “θα είχε ακόμη περισσότερο αν υπήρχε μια εναλλακτική που να μπορέσει ο κόσμος να την προβάλει στο μέλλον ως δυνατότητα πολιτικής αλλαγής, κι αυτό δεν το ‘χουμε καταφέρει. Δεν το έχουμε καταφέρει, δεν θα κοροϊδευόμαστε”.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά ο ΣΥΡΙΖΑ “χρειάζεται η αξιοποίηση όλων των στελεχών, χρειάζεται η οργανωμένη εξωστρέφεια, χρειάζεται η ιεράρχηση στα μέτωπα τα οποία ανοίγουμε και νομίζω ότι εάν αυτά τα πετύχουμε, θα μπορέσει μετά τις ευρωεκλογές να ανοίξει και το πολιτικό παιχνίδι” , για να επισημάνει με νόημα “όλοι μας κρινόμαστε. αλίμονο, είναι μια πολιτική μάχη”.

  • Με την παρέμβαση του Ν. Παππά πως στις ευρωεκλογές θα κριθούν όλοι και η ηγεσία, συμφώνησε ουσιαστικά η βουλευτής και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, η οποία μιλώντας στο Action24 και στον Σεραφείμ Κοτρώτσο δήλωσε “Δεν είπε τίποτε άλλο από την πραγματικότητα”!

Η ίδια μάλιστα επιβεβαίωσε το “επεισόδιο” Κασσελάκη- Πολάκη στη συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς συμμετέχει στο όργανο ως αντιπρόεδρος της Βουλής και παρά τις διαψεύσεις και των δυο πλευρών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

  • “Ο Κασσελάκης και ο Πολάκης θα διαφωνήσουν, θα ζυμωθούν, θα τα βρούνε. Η διαφωνία Πολάκη-Κασσελάκη είναι το πρόβλημα της χώρας;” Και την παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο συνιστά πρόβλημα, παραδέχθηκε “Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ναι, είναι θέμα, αλλά είναι μια συνήθης διαδικασία και στο τέλος με πλειοψηφικές διαδικασίες προχωρούν τα ζητήματα, έτσι είναι τα κόμματα”.

Όσον αφορά πάντως τον Παύλο Πολάκη τα όσα είπε στη συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ βάζουν στο κάδρο της κριτικής  του και το πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αφού άσκησε κριτική στην ηγεσία για τα ζητήματα που αναδεικνύει σε προτεραιότητα, αλλά και για τη soft αντιπολιτευτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση για τους εξοπλισμούς. ). O αψύς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να διαψεύσει την αντιπαράθεση με τον πρόεδρο κάνοντας λόγο για “ιστορίες επιστημονικής φαντασίας” και “ανοησίες”  δημοσιογράφων ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Π.Γ. εγκάλεσε μέσω των… δημοσιογράφων την ηγεσία για τις αντιπολιτευτικές ιεραρχήσεις της και για τους εξοπλισμούς, όπου σημείωσε πως “με βάση την ενημέρωση του κύριου Δένδια ακόμα δεν ξέρουμε πόσο θα πάρουμε, τι κόστος θα έχουν, την οπλισμό θα έχουν, με τι θα τα πάρουμε και εδώ κάποιοι το παίζουν στρατηλάτες”, αφήνοντας αιχμές ενδεχομένως και κατά του τομεάρχη Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος εμφανίζεται να υποστηρίζει ακόμη και την παραχώρηση του Στρατηγείου της Λάρισας για την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ  στην Ερυθρά Θάλασσα.

Επίσης στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τόνισε πως πρέπει πλέον το κόμμα να δρα ως “κόμμα διακυβέρνησης” και “πρέπει να υπάρχει κοστολόγηση θέσεων μας και προτεραιοποιηση”, ενώ και ο Γιάννης Ραγκούσης επισήμανε σύμφωνα με πληροφορίες, πως αποτέλεσε λάθος η καταψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την απουσία των δυνάμεων του κόμματος από τις κινηματικές πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη, αλλά και για την πορεία του προσυνεδριακού διαλόγου και φέρεται να είπε πως:

  • Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, ότι χρειαζόμαστε αλλαγή στρατηγικής: Απαιτείται άμεση κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής, εξωστρεφής δράση εκτός των κομματικών οργανώσεων με ανοιχτές εκδηλώσεις σε συνεργασία με πρωτοβουλίες πολιτών, ανάκτηση της αξιοπιστίας που δεν εξασφαλίζεται με αμφίσημες θέσεις (νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, θέση για τα εξοπλιστικά, νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιστολική ψήφος) και αξιοποίηση όλων των στελεχών με διάθεση συμπερίληψης. Είναι ζωτικής σημασίας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι τουλάχιστον δεύτερος στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές. Στόχος αντικειμενικός είναι η διατήρηση της κυβερνητικής προοπτικής, έστω και από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  • Το κόμμα φαίνεται να χάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην εμφανίζει εικόνα συντεταγμένου πολιτικού φορέα.
  • Απουσιάζουμε από την έστω ήπιαν κοινωνική κινητικότητα (φοιτητές-αγρότες-πλειστηριασμοί). Η απουσία των οργανωμένων δυνάμεων του κόμματος από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών και των αγροτών είναι εκκωφαντική και δίνουν την εικόνα ισχνής αντιπολίτευσης, που δεν μπορεί να παρέμβει στα μεγάλα ζητήματα.
  • Ο προσυνεδριακός διάλογος εξελίσσεται με πολύ χαμηλή συμμετοχή των μελών. Απουσιάζει η αρθρογραφία, οι εκδηλώσεις προβληματισμού, η συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και των υπολοίπων κομμάτων του προοδευτικού χώρου. Να επιδιώξουμε την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση του νέου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με άλλά λόγια ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε άμεσα ή εμμέσως στο στόχαστρο της ηγετικής ομάδας που στήριξε την εκλογή του, ωστόσο φαίνεται πως η δημοσκοπική καθίζηση και μάλιστα ενόψει ευρωεκλογών δημιουργεί έντονα ερωτηματικά για τη πορεία του κόμματος υπό την ηγεσία του. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όλα δείχνουν ότι θα είναι crash test για την παραμονή του Στ. Κασσελάκη  στην ηγεσια του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν κυριαρχήσει στο Συνέδριο!

Σχετικά Άρθρα