Ο Μαρουσάκης αναλύει τον καιρό των επόμενων ημερών και το φαινόμενο του “Ωμέγα Εμποδιστή”

 Ο Μαρουσάκης αναλύει τον καιρό των επόμενων ημερών και το φαινόμενο του “Ωμέγα Εμποδιστή”

Ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του υπογραμμίζει πως οι επόμενες ημέρες θα χαρακτηρίζονται γενικά από ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, ωστόσο ορισμένες περιοχές θα… απασχοληθούν από πρόσκαιρο χειμωνιάτικο σκηνικό.

Παράλληλα ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρεται στο φαινόμενο του «Ωμέγα Εμποδιστή» που θα επηρεάσει τη χώρα μας και εξηγεί από πού παίρνει το όνομά του. Αναλυτικότερα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει στην ανάρτησή του:

1.Τι καιρικές συνθήκες θα συναντήσουμε τις επόμενες ημέρες
Αν εξαιρέσουμε μια χειμωνιάτικη παρένθεση του καιρού αύριο Σάββατο, οι επόμενες ημέρες και μέχρι τα μέσα περίπου της άλλης εβδομάδας θα χαρακτηρίζονται γενικά από ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες.

2. ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΑΙΡΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Όπως μπορούμε να δούμε και στον πρώτο χάρτη μας με τις μπλε αποχρώσεις, η σύντομη αυτή μεταβολή του καιρού θα απασχολήσει τα ανατολικά τμήματα της χώρας μας καθώς και τη βόρεια Κρήτη, με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα ορεινά και προς τα βορειοανατολικά και λίγο πιο χαμηλά, μικρή πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και ισχυρούς βοριάδες. Τα φαινόμενα θα είναι γενικά σύντομα ως προς τη διάρκειά τους.

3.Πού οφείλεται η ανοιξιάτικη συνέχεια
Στον δεύτερο χάρτη μας απεικονίζεται το αίτιο του ανοιξιάτικου καιρού που θα ακολουθήσει από τις αρχές της νέας εβδομάδας.

Με την μπλε καμπύλη παριστάνεται αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό που θα κινηθεί πιο ανατολικά και θα απλωθεί σαν ομπρέλα προστασίας πάνω από τη χώρα μας εμποδίζοντας τις κακοκαιρίες να περάσουν μέσα από αυτό.

Στην Μετεωρολογία αυτό τον τύπο εμποδισμού τον συναντάμε και σαν ΩΜΕΓΑ εμποδισμός – εμποδιστής.

4.Γιατί ονομάζεται Ωμέγα Εμποδιστής
Η ονομασία οφείλεται από τη μορφή που λαμβάνει αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό στους χάρτες καιρού. Οπως μπορούμε να δούμε και στον τρίτο χάρτη μας σχηματίζεται το κεφαλαίο γράμμα Ωμέγα της ελληνικής αλφάβητου.

«Ωμέγα Εμποδιστής»«Ωμέγα Εμποδιστής»

5.Τι είναι οι Εμποδιστές
Οι εμποδιστές είναι συστήματα υψηλής βαρομετρικής πίεσης ή αλλιώς αντικυκλώνες που στο εσωτερικό τους επικρατεί καλοκαιρία, με ήπιους ανέμους και ανεβασμένες θερμοκρασίες.

Κατά τους χειμερινούς μήνες πολλές φορές συναντάμε και ομίχλες, ενώ όσο κινούμαστε προς την περιφέρεια αυτών των συστημάτων πίεσης ο καιρός αρχίζει και μεταβάλλεται προς το χειρότερο.

6.Τι θα συναντήσουμε από Δευτέρα

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας. Μάλιστα επειδή από τα βορειότερα τμήματα της χώρας μας θα περάσουν κάποιες κακοκαιρίες, αυτό θα έχει σαν συνέπεια την επικράτηση ανέμων δυτικής συνιστώσας που καθώς θα κατέρχονται από την οροσειρά της Πίνδου, θα λειτουργούν σαν καταβάτες ανεβάζοντας περισσότερο τη θερμοκρασία για τα ανατολικά ηπειρωτικά.

Στον τελευταίο χάρτη μας σημειώνεται η εκτίμηση του μετεωρολογικού μας μοντέλου σχετικά με τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένουμε καθώς και τη ροή των ανέμου που θα συνεισφέρουν στην περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου προς τα ανατολικά ηπειρωτικά.

«Ωμέγα Εμποδιστής»«Ωμέγα Εμποδιστής»

Βροχές δεν αναμένονται μέχρι και τα μέσα περίπου της εβδομάδας με τις μετεωρολογικές συνθήκες να ευνοούν τον σχηματισμό ομιχλών τη νύχτα και το πρωί αλλά και το μεγάλο ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος. Εκεί όπου οι ομίχλες λάβουν χώρα η θερμοκρασία θα δυσκολευτεί να ανέβει αρκετά.

7. Είναι φυσιολογική αυτή η εξέλιξη για την εποχή;
Μπορεί να μην χαρακτηρίζεται σαν φυσιολογική, παρόλα αυτά δεν είναι κάτι που το συναντάμε πρώτη φορά. Γι’ αυτό κι ο λαός μας λέει ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει. Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!

Σχετικά Άρθρα