Μπάιντεν:Κυρώσεις σε Ισραηλινούς της Δυτικής Όχθης για βία κατά Παλαιστινίων

 Μπάιντεν:Κυρώσεις σε Ισραηλινούς της Δυτικής Όχθης για βία κατά Παλαιστινίων

Διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει στόχο την τιμωρία των Ισραηλινών εποίκων που άσκησαν βία κατά Παλαιστινίων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το Προεδρικό διάταγμα καθιερώνει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και περιορισμών στην έκδοση βίζας κατά ατόμων που επιτέθηκαν ή εκφόβισαν Παλαιστίνιους ή άρπαξαν τις περιουσίες τους, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Το διάταγμα έχει στόχο να επιβάλλει κυρώσεις σε πρόσωπα που κατηγορούνται για επιθέσεις ή «τρομοκρατικές ενέργειες» ή «που υπονομεύουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια» στο έδαφος αυτό, διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι.

Πρώτος σύμμαχος του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σταματούν να καταδικάζουν τις βιαιότητες Εβραίων εποίκων κατά Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και προτρέπουν τις ισραηλινές αρχές να φροντίσουν να μπει τέλος σε αυτές και να οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις στοχεύουν αρχικά τέσσερα πρόσωπα, στα οποία θα απαγορευτεί η παραμονή στις ΗΠΑ και θα δεσμευτούν τυχόν περιουσιακά τους στοιχεία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι αυτοί που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη ανακοινώσει περιορισμούς στην έκδοση βίζας κατά Ισραηλινών εξτρεμιστών εποίκων αλλά εδώ πρόκειται για τις πρώτες οικονομικές κυρώσεις.

Η ισραηλινή κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ένθερμους υπέρμαχους της εποικιστικής δραστηριότητας, εκ των οποίων ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη.

Η Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967 από το Ισραήλ, συγκλονίζεται από την αναζωπύρωση της βίας από τότε που άρχισε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος ξέσπασε μετά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.

Σχετικά Άρθρα