Politico/ Ούρσουλα, ξανά;- Έντονο παρασκήνιο για νέα θητεία στην Κομισιόν παρά τις αντιδράσεις

 Politico/ Ούρσουλα, ξανά;- Έντονο παρασκήνιο για νέα θητεία στην Κομισιόν παρά τις αντιδράσεις

EU Commissioner Margaritis Schinas at the start of a meeting of weekly European Commission College meeting in Brussels, Belgium on September 18, 2022.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πιθανότατα θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 19 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τα σχέδια της γερμανίδας πολιτικού, όπως αναφέρει το Politico.

Η φιλοδοξία της γερμανίδας πολιτικού είναι γνωστή, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί σε βάρος της ως προς την διαχείριση της πανδημίας, τις προμήθειες εμβολίων και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα που την έφεραν σε σύγκρουση με τον αποχωρούντα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές). Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αν και συρρικνούμενο, παραμενει η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην ΕΕ και έχει την επιρροή να επανεκλέξει την Φον ντερ Λάϊεν. Μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα σε αυτή την οικογένεια, αυτή την περίοδο, είναι η Ν.Δ, κάτι που συνδέεται με την προσπάθεια της γερμανίδας πολιτικού και εκμαιεύσει την υποστήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκείνη την ημέρα, όπως επισημαίνει το Politico, το προεδρείο του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της φον ντερ Λάιεν συνεδριάζει στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου αναμένεται να εγκρίνει επίσημα την υποψηφιότητά της ως κεντροδεξιάς επικεφαλής υποψήφιας για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους πολίτες. στους οποίους παραχωρήθηκε η ανωνυμία για να συζητήσουν εμπιστευτικά σχέδια.

Η πανευρωπαϊκή κομματική οικογένεια του CDU, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), θα χρειαστεί να επιβεβαιώσει την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν σε συνέδριο του κόμματος στο Βουκουρέστι στις 6-7 Μαρτίου, αν και αυτό θεωρείται τυπικό δεδομένου του πολιτικού βάρους του CDU και την απουσία άλλων υποψηφίων του ΕΛΚ.

Ως επικεφαλής υποψήφια, ή «Spitzenkandidat», η φον ντερ Λάιεν θα πρωτοστατούσε στην προεκλογική εκστρατεία του ΕΛΚ, παρόλο που δεν διεκδικεί μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αντίθετα, η φον ντερ Λάιεν θα θέσει υποψηφιότητα για να διοριστεί εκ νέου ως επικεφαλής της Επιτροπής από το 2024-2029 — μια απόφαση που λαμβάνεται από τους ηγέτες της ΕΕ, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθεί με ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Ένας εκπρόσωπος του CDU είπε: “Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι προγραμματίζεται συνεδρίαση της προεδρίας του κόμματος για τις 19 Φεβρουαρίου”, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της φον ντερ Λάιεν για ένα σχόλιο.

Ο αρχηγός του κόμματος CDU Φρίντριχ Μερτς είχε ήδη δηλώσει πέρυσι ότι θέλει η φον ντερ Λάιεν να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής.

Σχετικά Άρθρα