Μυστική συνάντηση στο Ριάντ για την “επόμενη μέρα” στην Γάζα- Ποιές χώρες συμμετείχαν, πώς αντιδρά το Ισραήλ

 Μυστική συνάντηση στο Ριάντ για την “επόμενη μέρα” στην Γάζα- Ποιές χώρες συμμετείχαν, πώς αντιδρά το Ισραήλ

Ανώτεροι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας από τη Σαουδική Αραβία , την Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή συναντήθηκαν κρυφά στο Ριάντ πριν από 10 ημέρες, όπως αποκαλύπτουν δυτικά μέσα ενημέρωσης, για να συντονίσουν τα σχέδια για την επόμενη ημέρα του πολέμου στη Γάζα και να συζητήσουν τρόπους συμμετοχής μιας αναζωογονημένης Παλαιστινιακής Αρχής στη διακυβέρνηση εκεί, σύμφωνα με τρεις πηγές της συνάντησης είπε στον Αξιό.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά το axios.com, η συνάντηση είναι άλλο ένα σημάδι του αυξημένου συντονισμού μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Παλαιστινιακής Αρχής τους τελευταίους μήνες, ειδικά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή και οι Άραβες σύμμαχοί της συζητούν ολοένα και περισσότερο σχέδια για την επομένη μέρα της λήξης της σύγκρουσης, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει το σχέδιό της για το πώς βλέπει να κυβερνάται η Γάζα εάν πετύχει τον στόχο της να νικήσει τη Χαμάς, καθώς αρκετοί φοβούνται πως σκοπεύει να προχωρήσει σε νέο ευρύ πρόγραμμα εποικισμού, με εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να έχουν εγκαταλλείψει τα εδάφη τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει επισημάνει τον κίνδυνο γενοκτονίας.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιτίθεται στο να επιτραπεί στην Παλαιστινιακή Αρχή να έχει ρόλο στη Γάζα, αλλά δεν έχει προτείνει εναλλακτική. Ο αρχηγός του επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων στρατηγός Χέρζι Χαλέβι προειδοποίησε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ότι τα στρατιωτικά κέρδη στη Γάζα θα μπορούσαν να πάνε χαμένα χωρίς ισραηλινό διπλωματικό σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Το παρασκήνιο της μυστικής συνάντησης

Η συνάντηση στο Ριάντ φιλοξενήθηκε από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας, Musaed bin Mohammed al-Aiban. Οι άλλοι συμμετέχοντες ήταν ο διευθυντής της παλαιστινιακής γενικής υπηρεσίας πληροφοριών Majed Faraj και οι ομόλογοί του από την Αίγυπτο και την Ιορδανία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του axios.

  • Δύο πηγές ανέφεραν ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ ενημερώθηκαν για τη συνάντηση και το περιεχόμενό της από ορισμένους από τους συμμετέχοντες.
  • Οι αρχηγοί ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας είπαν στον Faraj ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να πραγματοποιήσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να αναζωογονήσει την πολιτική της ηγεσία, ανέφεραν οι πηγές.
  • Ένα από τα αιτήματα που έκαναν ήταν ότι εάν σχηματιστεί μια νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, ο νέος πρωθυπουργός θα λάβει μέρος της εξουσίας που τα τελευταία χρόνια ήταν συγκεντρωμένη υπό τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς.
  • Οι Σαουδάραβες, οι Αιγύπτιοι και οι Ιορδανοί τόνισαν ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να επιστρέψει η Παλαιστινιακή Αρχή στη διακυβέρνηση της Γάζας μετά από μια μεταπολεμική μεταβατική περίοδο, είπε μια πηγή.
  • Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στη συνάντηση ότι το βασίλειο εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να προχωρήσει στην εξομάλυνση με το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για πρακτικά και αμετάκλητα βήματα από το Ισραήλ που θα δημιουργούσαν μια πορεία προς ένα παλαιστινιακό κράτος, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί άμεσα.
  • Οι πρεσβείες της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας στην Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Παλαιστίνιοι και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό, του axios.

Με πληροφορίες από το axios.com

Σχετικά Άρθρα