“Ένα πτώμα στον Δούναβη και μια φωνή από τον τάφο”-Γιατί γιγαντώνεται η ευρωπαϊκή ακροδεξιά

 “Ένα πτώμα στον Δούναβη και μια φωνή από τον τάφο”-Γιατί γιγαντώνεται η ευρωπαϊκή ακροδεξιά

“ΕΝΑ ΠΤΩΜΑ ΣΤΟΝ ΔΟΥΝΑΒΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ μπορεί να ακούγονται περισσότερο σαν στοιχεία από φιλμ νουάρ παρά σαν εξήγηση του τι συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα. Αλλά για να κατανοήσουμε την τωρινή κατάσταση στη γηραιά Ήπειρο, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε”. Με αυτόν τον τρόπο αρχίζει το εντυπωσιακό άρθρο του Politico με τίτλο “Η παγίδα της διαφθοράς: Πώς το κατεστημένο της Ευρώπης έκανε την ακροδεξιά ξανά μεγάλη” με το οποίο επιχειρεί να εξηγήσει την πολιτική στροφή στην Ευρώπη προς την άκρα δεξιά και προσθέτει: “Τον Οκτώβριο, το σώμα του Christian Pilnacek, κάποτε του πιο ισχυρού άνδρα του αυστριακού υπουργείου Δικαιοσύνης, βρέθηκε να επιπλέει στον ποταμό κοντά στην πόλη Krems, νεκρός από μια προφανή αυτοκτονία λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του σε DUI μετά από οδήγηση σε λάθος κατεύθυνση στον αυτοκινητόδρομο”.

«Του αφαιρέθηκε η ζωή», είπε η χήρα του δημοσίου υπαλλήλου, μια ανώτατη εισαγγελέας, σε μια τελετή μνήμης τον Νοέμβριο, σε μια πικρή κίνηση προς τις πολιτικές ελίτ της χώρας.

  • Ο Pilnacek, ένας βαρετός δημόσιος υπάλληλος που θεωρείτο ως ένα από τα καλύτερα νομικά μυαλά της χώρας του, είχε περάσει τα προηγούμενα χρόνια πολεμώντας μια σειρά από ισχυρισμούς ότι είχε διαρρεύσει προνομιακές πληροφορίες στους πολιτικούς του φίλους και στον Τύπο και είχε προσπαθήσει να ακυρώσει μια σαρωτική έρευνα διαφθοράς γύρω από Αγορά μαχητικών αεροσκαφών από τη Βιέννη.

Στον απόηχο του θανάτου του, ωστόσο, φαινόταν ότι δεν ήταν η ένοχη συνείδησή του που τον έσπρωξε στο χείλος του γκρεμού, αλλά η άρνηση να κάμψει τις αρχές του στη θέληση του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), ενός προπύργιου της χώρας που αποτελεί μέρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης χωρίς διακοπή από το 1987. Ένα μήνα μετά την εύρεση του πτώματός του, εμφανίστηκε μια κρυφή ηχογράφηση του Pilnacek, στην οποία ακουγόταν να περιγράφει πώς ανώτεροι πολιτικοί στο ÖVP, το κόμμα του πρώην καγκελαρίου Sebastian Kurz, τον πίεσαν να “θάψει” έρευνες για πολιτική διαφθορά.

«Οι υπουργοί του ÖVP ήρθαν σε μένα ακόμα και μετά από έρευνα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος και με ρώτησαν γιατί δεν θα το κλείσω», ακούγεται να λέει στην ηχογράφηση ο Πίλνατσεκ, ένας κοσμικός άνθρωπος που του άρεσε ένα καλό κουτσομπολιό. «Πάντα τους έλεγα: Δεν μπορώ να το κάνω, δεν θα το κάνω, δεν θέλω να το κάνω». Αντιμετωπίζοντας τα δικά του νομικά προβλήματα και νιώθοντας άδικα κατηγορούμενος, είχε στραφεί σε αυτούς τους ίδιους πολιτικούς για βοήθεια – μόνο για να τον απορρίψουν επειδή ο αναστατωμένος δημόσιος υπάλληλος δεν ήταν αποτελεσματικός στο να σταματήσει τις άλλες έρευνες. Όταν ρώτησα αν θα έκαναν κάτι για να με στηρίξουν, η απάντηση ήταν: «Ποτέ δεν ήσουν πραγματικά μαζί μας», λέει ο Πιλνάτσεκ στην κασέτα, η οποία ηχογραφήθηκε εν αγνοία του σε ένα εστιατόριο της Βιέννης λίγους μήνες πριν από το θάνατό του.

  • Ακόμη και για μια κοινωνία που καλύπτεται από δεκαετίες πολιτικού σκανδάλου και διαφθοράς, το επεισόδιο ήταν συγκλονιστικό, προκαλώντας ηχηρές εκκλήσεις για λογαριασμό. Θα πρέπει να περιμένει. Για πολλούς Αυστριακούς ψηφοφόρους, το μεγαλύτερο σοκ γύρω από την υπόθεση ήταν η αντίδραση του ÖVP στις αποκαλύψεις. Αντί να διαλύσουν την κυβέρνηση και να προκαλέσουν νέες εκλογές, οι ηγέτες του κεντροδεξιού κόμματος πέρασαν στην επίθεση, κατηγορώντας τους πολιτικούς τους εχθρούς για ίντριγκα και χρησιμοποιώντας «μεθόδους KGB» για να υπονομεύσουν το κόμμα. «Δεν είναι αποδεκτό για τη χώρα μας να μετατραπεί σε κράτος τσιφλίκι», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ÖVP, Christian Stocker.

Στην πραγματικότητα, ήταν μια παραχώρηση στους αντιπάλους του, ειδικά στην ακροδεξιά. Στην προσπάθειά του να ποδηγετήσει τους Αυστριακούς στη κατεύθυνση της συνωμοσίας, ο Στόκερ κατέφευγε στις πολύ λαϊκιστικές τακτικές που το κόμμα του επέμενε για χρόνια ότι ήταν κάτω από αυτό.

  • ΚΑΘΩΣ Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ, βρίσκεται σε έναν ακόμη γύρο ψυχολογικής αναζήτησης σχετικά με τους λόγους πίσω από την άνοδο της ακροδεξιάς και άλλων δυνάμεων κατά του κατεστημένου.

Υπάρχουν βέβαια διάφοροι παράγοντες. Ανάλογα με το κόμμα και τη χώρα, κυμαίνονται από μια απότομη αύξηση της μετανάστευσης έως τη δυσαρέσκεια για το πώς τα κατεστημένα κόμματα διαχειρίστηκαν την πανδημία μέχρι την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία και τις ανησυχίες για τον πόλεμο στη Γάζα.

Αλλά υπάρχει ένας άλλος ισχυρός οδηγός που συζητείται πολύ λιγότερο συχνά: ένα κύμα σκανδάλων διαφθοράς που έχει κατακλύσει το πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, παρέχοντας άφθονο ίχνος στα ακροδεξιά κόμματα που θεωρούν «το σύστημα» ως απελπιστικά στραβό και σχεδιασμένο για να βλάψει το «κανονικό».

  • Ενώ τα περισσότερα ακροδεξιά κόμματα έχουν τα δικά τους προβλήματα με τη διαφθορά και τη δωροδοκία, οι ψηφοφόροι τείνουν να είναι πιο επιεικής για τα εγκλήματά τους, συχνά επειδή θεωρούν ολόκληρη την πολιτική τάξη αναξιόπιστη και έλκονται από τις συχνά ριζοσπαστικές (αν και μη ρεαλιστικές) συνταγές των κομμάτων. για την επίλυση πολιτικών προβλημάτων.

Η Αυστρία — η έδρα του Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ), μιας ομάδας που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950 από έναν πρώην στρατηγό των SS — είναι έτοιμη να δει την πιο δραματική στροφή προς τα δεξιά. Η υπόθεση Pilnacek σηματοδοτεί μόλις το τελευταίο σε μια σειρά σκανδάλων που αποκάλυψαν τη συστημική διαφθορά στο κυβερνών ÖVP, ενισχύοντας το FPÖ, το οποίο απολαμβάνει ένα άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για περισσότερο από ένα χρόνο.

Με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο και μια εθνική δημοσκόπηση που αναμένεται το φθινόπωρο, η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην πολιτική της Ευρώπης. Η Αυστρία, λόγω της ιστορίας της και της θέσης της στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, έχει χρησιμεύσει συχνά ως έδαφος αποδείξεων για πολιτικά κινήματα. Εδώ, για παράδειγμα, γεννήθηκαν τόσο ο πολιτικός αντισημιτισμός που ενέπνευσε τον Αδόλφο Χίτλερ όσο και το σιωνιστικό κίνημα του Theodor Herzl. Πιο πρόσφατα, λειτούργησε ως εργαστήριο για την αντιμεταναστευτική ακροδεξιά, η οποία υπό το FPÖ είναι έτοιμη να καταγράψει μία από τις μεγαλύτερες νίκες της μέχρι σήμερα.

Ο ηγέτης του κόμματος Χέρμπερτ Κικλ — ένας ακροδεξιός ιδεολόγος που έχει ορκιστεί να σταματήσει τόσο την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ όσο και τις κυρώσεις που έχει επιβάλει το μπλοκ στη Ρωσία— ενδέχεται σύντομα να συμμετάσχει στο Συμβούλιο μαζί με τον bête noire της ΕΕ, τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν, τον οποίο περιέγραψε ο Κικλ ως πρότυπο. Σε μια κατάμεστη συγκέντρωση κοντά στην πόλη Γκρατς της νότιας Αυστρίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Kickl κάλεσε για μια «ΕΕ των πατρίδων», δεσμευόμενος να «υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Αυστρίας» μαζί με συμμάχους όπως ο Ούγγρος ηγέτης.

«Ο τεχνικός όρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι «βέτο», είπε ο Kickl στο ενθουσιώδες πλήθος, το οποίο καθόταν σε μεγάλα τραπέζια της μπυραρίας πίνοντας κούπες lager. Ο Kickl ανέβηκε στη σκηνή μέσα σε μια καταιγίδα πυροτεχνημάτων καθώς στο βάθος έπαιζε η θεματική μουσική από την ταινία «Hercules». Καθ’ όλη τη διάρκεια της ωριαίας ομιλίας του, τα μέλη του κοινού, πολλά από τα οποία φορούσαν lederhosen και άλλες παραδοσιακές αλπικές ενδυμασίες, διέκοψαν τις παρατηρήσεις του με δυνατές ψαλμωδίες “Herbert, Herbert!” «Δεν μπορούν να μας σταματήσουν», είπε ο Kickl κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εκπομπής, απορρίπτοντας τον Karl Nehammer, τον σημερινό καγκελάριο του ÖVP, ως «νεκρό που περπατά».

Το ÖVP του Nehammer βρίσκεται επί του παρόντος στην τρίτη θέση πίσω από το FPÖ και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) και η προσωπική του βαθμολογία είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ για καγκελάριο, με περισσότερο από το 60 τοις εκατό των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση να δηλώνουν ότι δεν τον εμπιστεύονται.

  • Για να είμαστε δίκαιοι, είναι ο δεύτερος άνθρωπος που κληρονόμησε τη θέση μετά την παραίτηση του Kurz το 2021 και είχε περιορισμένη πολιτική εμπειρία. Οι πρόσφατες εκστρατείες από τους δημιουργούς της εικόνας του για να τονώσουν τη θέση του, όπως μια για τις αρετές της κατανάλωσης σνίτσελ, έχουν πέσει στο έδαφος. Η φήμη του υπονομεύτηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο από μια μικρή συγκέντρωση πάρτι στο Σάλτσμπουργκ, όπου πρότεινε στους φτωχούς ανθρώπους να πάνε στα McDonald’s αν θέλουν ένα ζεστό γεύμα για τα παιδιά τους.

Η δυναμική του Kickl έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη ανησυχία για την Ευρώπη:

Μια μεγάλη νίκη του FPÖ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη στήριξη για το γερμανικό αδελφό του κόμμα, την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που βρίσκεται ήδη στη δεύτερη θέση, με ποσοστό άνω του 20%.

Η Διαφθορά

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΑΝΤΑ, αλλά το θέμα έχει αποκτήσει νέα επικαιρότητα καθώς σκάνδαλα συγκλόνισαν πολλά από τα κάποτε κυρίαρχα κεντρώα κόμματα της Ευρώπης από τη Γαλλία μέχρι την Ιταλία και την Ελλάδα, ωθώντας ορισμένα στο χείλος της εξαφάνισης. Μετά από χρόνια ερευνών και διώξεων για τη διαφθορά που εμπλέκουν τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και άλλες ηγετικές προσωπικότητες, για παράδειγμα, η κάποτε κυρίαρχη κεντροδεξιά της Γαλλίας τελείωσε με λιγότερο από 5 τοις εκατό των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2022.

Στην Ισπανία, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) εξακολουθεί να υποφέρει από μια σαρωτική υπόθεση διαφθοράς που οδήγησε στην καταδίκη 29 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ανώτερα στελέχη του κόμματος, το 2018. Το πρόβλημα είναι ακόμη χειρότερο στην Κεντρική Ευρώπη, όπου μια κουλτούρα διαφθοράς μεταξύ του πολιτικού ρεύματος σε χώρες όπως η Τσεχική Δημοκρατία έχει τροφοδοτήσει την άνοδο λαϊκιστών όπως ο Andrej Babiš, ο οποίος κέρδισε την εξουσία με μια υπόσχεση να καθαρίσει το σύστημα μόνο το 2017 να αντιμετωπίσει ο ίδιος έρευνα για καταγγελίες απάτης.

Και στις Βρυξέλλες, η υπόθεση του Qatargate cash-for-influence έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εδώ και δεκαετίες. Σε αντίθεση με τα ακροδεξιά κόμματα, τα οποία συχνά αναπηδούν από το σκάνδαλο υπό τη νέα ηγεσία με τη δύναμη της ριζοσπαστικής ρητορικής τους, τα κυρίαρχα κόμματα περνούν πιο δύσκολα – σε μεγάλο βαθμό επειδή συχνά δεν είναι σαφές τι πρεσβεύουν.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά μπλοκ της Ευρώπης εξυπηρετούσαν ξεχωριστές πελατεία: την επαγγελματική και την εργατική τάξη, συνήθως με ισχυρούς δεσμούς με άλλες ομάδες συμφερόντων, όπως αγρότες και εκκλησίες. Αυτές τις μέρες, ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των μπλοκ είναι συχνά δύσκολο να διακριθούν. Καθώς η προτίμηση των ψηφοφόρων συχνά επηρεάζεται περισσότερο από την προσωπικότητα παρά από την ουσία, η πίστη στα κόμματα έχει ξεφτίσει. Όσον αφορά τη διαφθορά, η Αυστρία – μια χώρα σχεδόν 9 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται στο κέντρο της ηπείρου – ξεχωρίζει: Τα σκάνδαλά της είναι κυριολεκτικά το υλικό των σειρών του Netflix. Τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα της χώρας (ÖVP και SPÖ) κυριαρχούν στην πολιτική της χώρας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, αυτή η επιτυχία δημιούργησε ένα σύστημα πελατείας και πατρωνίας, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνθεσης μετά από μια σειρά από έρευνες και δικαστικές δίκες.

Στη δεκαετία του 1970, η υπόθεση Lucona περιελάμβανε ένα σχέδιο που σχεδιάστηκε από έναν πολιτικά συνδεδεμένο ιδιοκτήτη καφέ, ονόματι Udo Proksch. Το σχέδιό του περιελάμβανε την ανατίναξη ενός τάνκερ που είχε αγοράσει για να εισπράξει την ασφάλεια. Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη κοντά στις Μαλδίβες το 1977 βυθίζοντας το δεξαμενόπλοιο. Μεταγενέστερες έρευνες για τους πολιτικούς δεσμούς του Proksch οδήγησαν στην παραίτηση 16 αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του αυστριακού κοινοβουλίου, το οποίο σύμφωνα με το σύνταγμα θεωρείται ως το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα, και του υπουργού Εσωτερικών. Το επεισόδιο αργότερα έγινε ταινία.

Η λεγόμενη υπόθεση Noricum στη δεκαετία του 1980 περιελάμβανε την παράνομη πώληση εκατοντάδων οβιδοβόλων από έναν αυστριακό κατασκευαστή όπλων τόσο στο Ιράν όσο και στο Ιράκ, τα οποία είχαν εμπλακεί σε πόλεμο το ένα εναντίον του άλλου εκείνη την εποχή. Επίσης, αποκάλυψε στενούς δεσμούς μεταξύ των πολιτικών και παράνομα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η εκκαθάριση ήταν πιο απλή, επειδή οι ίδιοι πολιτικοί στο επίκεντρο της υπόθεσης είχαν ήδη εμπλακεί στο σκάνδαλο Lucona. Πιο πρόσφατα, οι ερευνητές διερεύνησαν ισχυρισμούς ότι οι λομπίστες του Eurofighter πλήρωσαν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ σε Αυστριακούς πολιτικούς σε αντάλλαγμα για την παραγγελία μαχητικών αεροσκαφών ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ της χώρας το 2003.

Το 2019, ο Pilnacek είπε στους συναδέλφους του σε μια συνάντηση ότι θα «έκανε τα στραβά μάτια». αν έκλεισαν αθόρυβα την έρευνα, με το επιχείρημα ότι δεν ήταν κερδισμένη. Αυτό πυροδότησε μια έρευνα εναντίον του για εικαζόμενη κατάχρηση του αξιώματός του, η οποία αργότερα αναβλήθηκε. Μετά από έρευνα που διήρκεσε περισσότερο από μια δεκαετία, οι εισαγγελείς κατέθεσαν κατηγορίες τον Ιούνιο εναντίον δύο στελεχών που εμπλέκονται στη συμφωνία του Eurofighter, με την κατηγορία ξέπλυμα χρήματος.

Ωστόσο, οι πιθανότητες για καταδίκες είναι σκοτεινές. Παρά τα άφθονα στοιχεία ότι οι λομπίστες πλήρωναν δωροδοκίες, οι μόνες καταδίκες στην υπόθεση μέχρι στιγμής ήταν πέρα ​​από τα σύνορα στη Γερμανία.

Ανατροπή

ΕΙΝΑΙ ΕΙΡΩΝΙΚΟ, ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΟΥ KICKL ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ότι το αυστριακό σκάνδαλο για να νικήσει όλα τα σκάνδαλα (που ενέπνευσε τόσο μια μίνι σειρά όσο και ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ) δεν αφορούσε ένα από τα κεντρώα κόμματα του κατεστημένου αλλά το ίδιο το FPÖ. Πήρε το όνομά του από το ισπανικό νησί Ίμπιζα, ήταν το αποτέλεσμα μια έρευνας το 2017 από έναν ιδιωτικό ερευνητή και τη γυναίκα σύντροφό του, η οποία υποδυόταν την ανιψιά ενός Ρώσου ολιγάρχη.

Μαζί, παρέσυραν τον Heinz-Christian Strache, τότε αρχηγό του FPÖ, και έναν συνεργάτη του σε μια βίλα στο νησί. Είχαν εξοπλίσει το σπίτι με κρυφές κάμερες. Κατά τη διάρκεια μιας μακράς βραδιάς που τροφοδοτήθηκε από μια ατελείωτη προσφορά τσιγάρων και βότκας αναμεμειγμένης με Red Bull, ο Στράχε — που εκείνη την εποχή δεν ήταν στην κυβέρνηση — προσφέρθηκε να ανταλλάξει επιρροή για οικονομική υποστήριξη.

Μέχρι τη στιγμή που διέρρευσε το βίντεο της συνάντησης στα μέσα του 2019, ο Στράχε ήταν αντικαγκελάριος σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κουρτς του ÖVP. Η υπόθεση πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση, προκαλώντας την κατάρρευση της κυβέρνησης και νέες εκλογές που άφησαν το FPÖ αποδυναμωμένο και στην αντιπολίτευση. Εκ των υστέρων, ήταν μια τυχερή εξέλιξη για το πάρτι.

Ενώ το ÖVP του Kurz τα πήγε καλά στις εκλογές καθώς το FPÖ βυθίστηκε, η αναταραχή των ερευνών γύρω από την Ίμπιζα κατέληξε να παγιδεύσει και το κέντρο δεξιά. Μια κρύπτη αποκαλυπτικών μηνυμάτων κειμένου που ανακαλύφθηκε στο τηλέφωνο ενός βοηθού του Κουρτς εξέθεσε το πρόσωπο του αγοριού της καγκελαρίου ως μυθοπλασία. Αντί για τον εκσυγχρονιστή που ισχυριζόταν ότι ήταν ο καγκελάριος, ο Κουρτς αποκαλύφθηκε ως πολιτικός της παλιάς σχολής, πρόθυμος να κάνει ό,τι χρειαζόταν για να εξασφαλίσει την εξουσία του. Αντιμέτωπος με ποινικές έρευνες για εικαζόμενες ψευδείς δηλώσεις στο κοινοβούλιο και χρήση κρατικών πόρων για να πληρώσει για παραποιημένες δημοσκοπήσεις, ο Kurz αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Οκτώβριο του 2021 και επί του παρόντος δικάζεται.

Ο Kickl, εν τω μεταξύ, ανέλαβε το FPÖ και χρησιμοποίησε τον χρόνο του στην αντιπολίτευση για να επανατοποθετήσει το κόμμα τόσο ως μάστιγα της διαφθοράς που ενσάρκωσε κάποτε όσο και ως πρότυπο ακροδεξιάς ιδεολογίας: κατά των μεταναστών, κατά του κατεστημένου, κατά της ΕΕ και αντι-υποστήριξη για την Ουκρανία στον πόλεμο της εναντίον της Ρωσίας. Η ανατροπή του κόμματός του δείχνει ότι οι ψηφοφόροι μπορεί να είναι πρόθυμοι να κοιτάξουν πέρα ​​από την προηγούμενη διαφθορά εάν ένα κόμμα έχει ένα συναρπαστικό μήνυμα και έναν ηγέτη που το ενσαρκώνει. Αν και τα ποσοστά αποδοχής του Kickl δεν είναι υψηλά, οι άνθρωποι τον παίρνουν στα σοβαρά.

Σε αντίθεση με τον Strache, έναν εκπαιδευμένο οδοντοτεχνικό που καλλιέργησε την εικόνα του playboy, ο Kickl είναι μια αυστηρή παρουσία με πάθος για το τρίαθλο και άλλα extreme sports που τρώει για πρωινό αλεύρι βρώμης χωρίς ζάχαρη με ξινόγαλο. Αφού σπούδασε φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες (και ολοκλήρωσε πτυχία σε κανένα από τα δύο), ο Kickl δραστηριοποιήθηκε στο Freedom Party τη δεκαετία του 1990 ως βοηθός του Jörg Haider, του τότε ηγέτη του κόμματος που πρωτοστάτησε σε πολλές από τις ακροδεξιές στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης σε μετανάστευσης, που έχουν κάνει τα μέρη υπολογίσιμη δύναμη σε όλη την Ευρώπη. Χαρισματικό σύμβολο για πολλούς στην Αυστρία, ο Χάιντερ, ο οποίος πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2008, οδήγησε το Κόμμα της Ελευθερίας στην κυβέρνηση το 2000 ως μικρότερος εταίρος του ÖVP, προκαλώντας οργή σε όλη την Ευρώπη και το διπλωματικό μποϊκοτάζ από τους εταίρους της Αυστρίας στην ΕΕ.

  • Για το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ο Kickl εργάστηκε στα παρασκήνια ως σύμβουλος και ομιλητής. Του πιστώνεται ότι επινόησε πολλά από τα πιο αξιομνημόνευτα —και αμφιλεγόμενα— συνθήματα του κόμματος, όπως «Πούμεριν, όχι μουεζίν». Το Pummerin είναι το παρατσούκλι της τεράστιας καμπάνας στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη. Αρχικά χυτεύτηκε από τουρκικά κανόνια που καταλήφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας οθωμανικής πολιορκίας της πόλης τον 17ο αιώνα.

Μερικές από τις άλλες γραμμές του Kickl δεν ήταν απλώς προσβλητικές, αλλά καθαρά ρατσιστικές. Σε μια ομιλία του 2001 που έγραψε για τον Χάιντερ, έγραψε τη φράση: «Δεν ξέρω πώς κάποιος με το όνομα Άριελ μπορεί να είναι τόσο βρώμικος», μια αντισημιτική αναφορά στον Άριελ Μουζικάντ, τον τότε ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας της Αυστρίας. Το “Ariel” είναι επίσης μάρκα απορρυπαντικού. Παρά τη διαδεδομένη καταδίκη της ρητορικής του Kickl (κατά τη διάρκεια μιας σύντομης θητείας ως υπουργός Εσωτερικών το 2018, ζήτησε να «συγκεντρωθούν οι αιτούντες άσυλο σε ένα μέρος» και άλλαξε το όνομα μιας εγκατάστασης εγγραφής ασύλου σε «κέντρο απέλασης») η θέση του μέσα στο κόμμα μόνο βελτιώθηκε . Σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινό, έχει επίσης αμβλύνει μερικούς από τους ρατσιστικούς του τόνους – λίγο. Πρόσφατα άρχισε να εκστρατεύει με το πανό «Volkskanzler», ή αλλιώς ο λαϊκός καγκελάριος. Αν και μπορεί να ακούγεται αβλαβές, ήταν επίσης ένα παρατσούκλι που χρησιμοποιούσε ο Χίτλερ. «Είναι στο δρόμο προς την επιτυχία», είπε ο Άντον Πελίνκα, ο δόκιμος της αυστριακής πολιτικής επιστήμης. «Το περιεχόμενο αυτών που λέει είναι τόσο ακραίο όσο ποτέ, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα παρουσιάζει είναι πιο μετριοπαθής».

Αυτή η πιο ήπια προσέγγιση βοήθησε το FPÖ σχεδόν να διπλασιάσει την υποστήριξή του από τις τελευταίες εκλογές του 2019. Το κόμμα σημείωσε επίσης ισχυρά κέρδη σε μια σειρά περιφερειακών εκλογών, εντάσσοντας την πολιτειακή κυβέρνηση μαζί με το ÖVP ως μικρότερο εταίρο, μια διαδικασία που βοήθησε στην περαιτέρω ομαλοποίηση την ακραία πολιτική του ατζέντα. Αντίθετα, η ÖVP βρίσκεται σε άμυνα.

Η υποστήριξη του κόμματος μειώθηκε σε περίπου 20%, από το υψηλό μετά την Ίμπιτζια πάνω από 37 τοις εκατό και η απώλεια περιφερειακής υποστήριξης το ανάγκασε σε συνασπισμό με το FPÖ.

Υπόθεση Πιλνάτσεκ

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ τον ΚΟΥΡΤΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΕ. Τώρα, σύμβουλος επιχειρήσεων, ο πρώην καγκελάριος υπέστη πρόσφατα άλλο ένα πλήγμα μετά την αποκάλυψη της σχέσης του με τον Ρενέ Μπένκο, έναν αυστριακό μεγιστάνα ακίνητων περιουσιών. Ο Benko, του οποίου η αυτοκρατορία αναγκάστηκε να χρεοκοπήσει τις τελευταίες εβδομάδες στη μεγαλύτερη αφερεγγυότητα στην αυστριακή ιστορία, χρησιμοποίησε τον Kurz για να προσελκύσει επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, συμφωνώντας να πληρώσει τον πρώην πολιτικό σε αντάλλαγμα. Και υπάρχει ο ρόλος του Kurz στην υπόθεση Pilnacek.

  • Το πρωί που ανακαλύφθηκε το σώμα του πρώην αξιωματούχου, ο Κουρτς διέκοψε την κατάθεσή του στο δικαστήριο για να εκφράσει τον σοκ του, λέγοντας ότι του είχε μιλήσει το προηγούμενο βράδυ για την υπόθεσή του. «Είδα πώς του φέρθηκαν τα τελευταία χρόνια και είδα τι του έκανε», είπε στους δημοσιογράφους αργότερα εκείνη την ημέρα.

Ωστόσο, ο Kurz δεν αναφερόταν στη μεταχείριση του Pilnacek από το κόμμα του, αλλά στην καταδίωξη του εισαγγελέα διαφθοράς εναντίον του. Άθελά του πυροδότησε την αποκάλυψη των όσων είπε ο Pilnacek στο εστιατόριο. Η ηχογράφηση έγινε από τον Christian Mattura, έναν πρώην πολιτικό, ο οποίος δειπνούσε με τον Pilnacek και αποφάσισε να μαγνητοσκοπήσει κρυφά τη συνομιλία όταν το θέμα στράφηκε στο ÖVP.

  • Αργότερα υποστήριξε ότι δεν είχε σκοπό να δημοσιοποιήσει τον ήχο μέχρι να ακούσει τα σχόλια του Κουρτς, τα οποία θεώρησε ως υποκρισία και ως ωμή προσπάθεια να χρησιμοποιήσει το τραγικό τέλος του Πιλνάτσεκ για να επιτεθεί στους εισαγγελείς. Ο Kurz αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το άρθρο.

Πιο επιζήμιος για το ÖVP, ωστόσο, είναι ο ρόλος του κοινοβουλευτικού προέδρου του, Βόλφγκανγκ Σόμποτκα. Στην ηχογράφηση, ο Πιλνάτσεκ δέχθηκε με δάχτυλο τον Σομπότκα, πρώην υπουργό Εσωτερικών και μακροχρόνιο δυναμικό του ÖVP, επειδή τον πίεσε να τερματίσει μια σειρά από έρευνες για το κόμμα. «Σε κάθε συνομιλία, ο Σομπότκα έλεγε, «αποτύχατε, δεν κλείσατε»», είπε ο Πιλνάτσεκ στη μυστική ηχογράφηση. «Αλλά δεν ήταν δυνατό και δεν θα το έκανα. Ζούμε σε μια χώρα νόμων».

  • Ο Σομπότκα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι δεν συζήτησε ποτέ με τον Πιλνάτσεκ τις εν εξελίξει έρευνες, γεγονός που είπε ότι ο ίδιος ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε σε κατάθεση στο κοινοβούλιο. Ο Sobotka είπε ότι θα συνεχίσει να ασκεί το αξίωμά του «σύμφωνα με το νόμο».

Ο Kickl έχασε λίγες ευκαιρίες για να εκμεταλλευτεί το σκάνδαλο, ζητώντας την άμεση παραίτηση του Sobotka, λέγοντάς του απευθείας στο κοινοβούλιο: «Δεν είσαι ο πρόεδρός μας». «Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι σε σύγκριση με εσάς, ο Στράχε ήταν άνθρωπος τιμής», είπε ο Kickl κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, αναφερόμενος στη γρήγορη παραίτηση του προκατόχου του μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο της Ibiza.

«Τουλάχιστον ήξερε τι να κάνει όταν ήρθε αντιμέτωπος με τις κατηγορίες». Ο Σομπότκα φαίνεται να έχει την πρόθεση να περιμένει να ξεσπάσουν τα πράγματα, μια τακτική που έχει λειτουργήσει στο παρελθόν. Το 2020, προέκυψε ότι η Novomatic, ένας αυστριακός όμιλος καζίνο στο επίκεντρο των ερευνών της Ibiza, είχε δωρίσει 8.000 ευρώ σε μια ορχήστρα δωματίου στη γενέτειρα του Sobotka, Waidhofen an der Ybbs. Ο διευθυντής της ορχήστρας; Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

Αμφισβητεί οποιαδήποτε σχέση με τη δωρεά. Η συγγένεια του πολιτικού με την κλασική μουσική τον ενέπνευσε επίσης να νοικιάσει ένα επιχρυσωμένο πιάνο με ουρά Bösendorfer για το κοινοβούλιο αξίας 3.000 ευρώ το μήνα. Το γραφείο του υπερασπίστηκε την κίνηση, υποστηρίζοντας ότι «η τέχνη και ο πολιτισμός αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα στην Αυστρία».

Ωστόσο, το κοινό δεν το αγόραζε, και ο Σομπότκα τελικά υποχώρησε υπό πίεση να ανταλλάξει το πιάνο με ένα τυπικό μαύρο μοντέλο. Η διόρθωση της ζημιάς στη φήμη ήταν πιο δύσκολη. Περίπου το 80 τοις εκατό των ψηφοφόρων δεν τον εμπιστεύονται, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η οποία κατατάσσει τη Σομπότκα στην τελευταία θέση μεταξύ όλων των Αυστριακών πολιτικών. Ο Sobotka δεν απάντησε σε σχόλιο για αυτό το άρθρο. Μέχρι στιγμής, ο Sobotka έχει αρνηθεί να παραιτηθεί, παραδίδοντας ένα δώρο που συνεχίζει να δίνει στον Kickl, για τον οποίο ο Sobotka χρησιμεύει ως Έκθεμα Α στην απαγγελία όλων όσων είναι λάθος με τα άλλα πολιτικά κόμματα. Ο Kickl καταλαβαίνει ότι — δεδομένου του προβάδισμού του στις δημοσκοπήσεις — χρειάζεται μόνο να περιμένει. «Η τρέλα θα τελειώσει σύντομα», υποσχέθηκε στους πιστούς του κόμματός του στο Γκρατς. «Η σωτηρία πλησιάζει».

Σχετικά Άρθρα