Διχογνωμία μετεωρολόγων για ψυχρή εισβολή -Θα χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας; -Φαινόμενο “Aegean Lake Effect”

 Διχογνωμία μετεωρολόγων για ψυχρή εισβολή -Θα χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας; -Φαινόμενο “Aegean Lake Effect”

Διχογνωμία μετεωρολόγων παρατηρείται για ακόμη μια φορά. Ενώ όλοι συμφωνούν στην πρόβλεψη για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τις επόμενες μέρες στην χώρα μας, μια “μίνι κόντρα” έχει ξεσπάσει για τις χιονοπτώσεις και πιο συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο να δούμε χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, άποψη που αρνείται κατηγορηματικά ο Γιάννης Καλλιάνος και την οποία εξέφρασε περισσότερο απ’ όλους ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Καλλιάνος: Δεν θα χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας

Ο Γιάννης Καλλιάνος μιλώντας στην εκπομπή στο Mega, τόνισε πως το κρύο θα είναι μεν τσουχτερό μέχρι την Δευτέρα, ωστόσο ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας.

«Αύριο περιμένουμε βροχές, κατά βάση. Προφανώς θα κάνει κρύο, το οποίο κρύο θα μετατρέπει τις όποιες βροχοπτώσεις σε χιονοπτώσεις στα αντίστοιχα τμήματα, αλλά κυρίως στα ορεινά, δηλαδή πάνω από τα 800-1000 μέτρα. Θα χιονίσει ψηλά αλλά πυκνά», είπε μεταξύ άλλων.

Όπως ανέφερε, αναμένονται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις το Σάββατο στα ανατολικά ηπειρωτικά, στα ορεινά και ημιορεινά.

  • Όσον αφορά την Αττική ανέφερε: «Πάνω από τα 800 μέτρα θα έχουμε μια πρόσκαιρη χιονόστρωση. Δεν περιμένουμε μεγάλο όγκο χιονιού στην περιοχή της Αττικής, ακόμα και στα βόρεια τμήματα. Αλλά δεν θα χιονίσει στο κέντρο της πόλης της Αθήνας. Δεν θα χιονίσει στο Μαρούσι, δεν θα χιονίσει στην Φιλαδέλφεια ή όπως πλησιάζουμε στην Κηφισιά ή στο Κεφαλάρι. Πολύ δύσκολο το θεωρώ στο Κεφαλάρι θα το θεωρήσω μεγάλη έκπληξη με αυτές τις τιμές», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αντιθέτως, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη δεν αποκλείεται να σημειωθεί χιονόπτωση ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ του Σαββάτου προς ξημερώματα της Κυριακής (14/1), ενώ το κρύο θα είναι τσουχτερό.

Αναλυτικά η πρόγνωση Μαρουσάκη – Τι είναι το φαινόμενο “Aegean Lake Effect”

Νέο βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Ιταλίας αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες-μέρες την χώρα μας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Η επιδείνωση θα κρατήσει μέχρι και την Κυριακή το πρωί, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές αλλά και τα χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα.

Συγκεκριμένα το νέο κύμα κακοκαιρίας θα ξεκινήσει από τα δυτικά την Παρασκευή και θα επεκταθεί στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας με πυκνές χιονοπτώσεις να αναμένονται στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά.

  • Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη θα δούμε χιόνια και στην Αττική, συγκεκριμένα στα βόρεια προάστια το Σάββατο, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας και προς το βράδυ, δεν αποκλείεται να χιονίσει και στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς όμως δυνατότητα χιονόστρωσης.

Όπως εξήγησε, μάλιστα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, το συγκεκριμένο φαινόμενο που φέρνει κρύο και χιόνια ονομάζεται Aegean Lake Effect.

«Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην επίδραση του Αιγαίου, ονομάζεται Aegean Lake Effect, δημιουργεί αυτές τις γραμμές, τις μάζες υετού, δηλαδή λειτουργεί το Αιγαίο σαν μια λίμνη, περνά το ψυχρό μέτωπο, μαζεύει υδρατμούς και δίνει αυτά τα φαινόμενα στις περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο».

Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται σε ανατολική και νότια Θεσσαλία, Εύβοια, Αττική, Βοιωτία, η ανατολική Πελοπόννησο , Κυκλάδες και Κρήτη.

Πρόβλεψη ΕΜΥ – Βροχές, καταιγίδες και χιόνια

Σύμφωνα με την ΕΜΥ την Παρασκευή στη νησιωτική χώρα, τη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο θα έχουμε σποραδικές καταιγίδες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά ορεινά και το βράδυ στα ημιορεινά της Χαλκιδικής.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, με βαθμιαία ενίσχυση στα 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. Θα κυμανθεί στα βόρεια και τα κεντρικά από -05 (μείον 5) έως 08 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 04 έως 12 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 06 έως 13 με 15 βαθμούς Κελσίου.
Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Από το μεσημέρι τοπικές νεφώσεις στη Θράκη, στην ανατολική Μακεδονία και στα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Στη Χαλκιδική θα σημειωθούν από το απόγευμα ασθενείς βροχές και το βράδυ στα ορεινά- ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα κεντρικά και ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και οι βροχές θα περιοριστούν στα νότια τμήματα της Πελοποννήσου.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και στα νότια σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, με βαθμιαία ενίσχυση σε 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που από αργά το απόγευμα θα περιοριστούν στην Κρήτη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια όπου υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Από το μεσημέρι στα βόρεια και αργότερα στα νότια γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, από το μεσημέρι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές το πρωί στα νότια και από το βράδυ στα ανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις από το βράδυ.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Τσατραφύλλιας: Ίσως χιόνια και στην Αττική

Διπλό κύμα ψύχους από την Ουκρανία “βλέπει” ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας. 

Σε ανάρτησή του επισημαίνει ότι το νέο κύμα κακοκαιρίας θα «χτυπήσει» την Τρίτη με πτώση της θερμοκρασίας ακόμα και 8 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι θα ξεπερνούν τα 9 μποφόρ. Καταιγίδες αναμένονται σε περιοχές του Αιγαίου, ισχυρός παγετός θα επικρατήσει στη βόρεια Ελλάδα, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται μέχρι τα 600 μέτρα από την Άμφισσα και βορειότερα.

Το δεύτερο κύμα, και ισχυρότερο, αναμένεται το επόμενο σαββατοκύριακο, με νέα πτώση της θερμοκρασίας έως και 3 βαθμούς. Δεν αποκλείεται μάλιστα να πέσουν χιόνια στα βουνά της Αττικής, ενδεχομένως να επηρεαστούν και τα βόρεια προάστια.

Σε νεότερη, επικαιροποιημένη ανάρτηση, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας προβλέπει χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα στο Πήλιο την Εύβοια, τη Βοιωτία και την Αττική (300-400 μέτρα).

Αναλυτικά η ανάρτηση του:

“Καλησπέρα !Διατηρούνται οι χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι την Κυριακή.”Μίζερη” από πλευράς χιονοπτώσεων θα είναι η δεύτερη ψυχρή εισβολή η οποία θα μας απασχολήσει το διήμερο Παρασκευής 12/1 -Σάββατο 13/1. Ωστόσο η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση έως 8 βαθμούς σε σχέση με την αυριανή ημέρα , και τα χιόνια θα κατέβουν και σε χαμηλά υψόμετρα στο Πήλιο την Εύβοια, τη Βοιωτία και την Αττική (300-400 μέτρα). Στην Πελοπόννησο και τη Φθιώτιδα μέχρι τα 700 μέτρα.Επίσης θα χιονίσει και στα ορεινά της Κρήτης.

Από τη Δευτέρα ο υδράργυρος θα αρχίσει να παίρνει πάλι την ανηφόρα!”

Αρναούτογλου: Παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια της Αττικής, πάνω από τα 600 μέτρα

Ο Σάκης Αρναούτογλου προβλέπει βροχές στα δυτικά της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στην Αττική θα έχουμε βροχές αύριο ενώ στη βόρεια Ελλάδα θα έχουμε αρχικά ηλιοφάνεια.

Ειδικότερα, τα ξημερώματα της Παρασκευής θα έχουμε βροχές από τα κεντρικά της χώρας μέχρι και την Κρήτη, ενώ στη Β.Ελλάδα ο καιρός θα είναι καλό. Μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επιμείνουν από την Αττική μέχρι τα νότια, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Το βράδυ θα ξεκινήσουν παροδικές χιονοπτώσεις στο βόρεια και ορεινά της Ελλάδας, αλλά και σε Μαγνησία, Σποράδες και Εύβοια με χιόνια πάνω από τα 600 – 700 μέτρα.

Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει στα κεντρικά στους 10 βαθμούς, στα βόρεια από 3 έως 8 βαθμούς και στα νότια στους 12. Στα δυτικά η θερμοκρασία θα φτάσει τους 12 βαθμούς και στα ανατολικά από 9 έως 11 βαθμούς.

Στην Αττική, θα έχουμε συννεφιά με βροχές μέσα στη νύχτα και το πρωί της Παρασκευής ο καιρός θα ανοίξει πρόσκαιρα. Στα βόρεια θα έχουμε παροδικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 600 μέτρα. Η θερμοκρασία από 7 έως 10 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, ηλιοφάνεια το πρωί και λίγα σύννεφα στο Άγιο Όρος. Από το απόγευμα και μετά θα έχουμε μπόρες χιονιού στη Χαλκιδική. Η θερμοκρασία από 1 έως 7 βαθμούς.

Το Σάββατο, τα φαινόμενα θα είναι τοπικά με βροχές και χιόνια στη Φθιώτιδα, την Βοιωτία και την Εύβοια, αλλά και την Πελοπόννησο.

Την Κυριακή, η βόρεια Κρήτη θα έχει βροχές και χιόνια στα ορεινά, ενώ μια νέα συννεφιά θα καταφθάσει σε όλη τη δυτική Ελλάδα. Μάλιστα πάνω από τα 1500 μέτρα θα έχουμε νέες χιονοπτώσεις.

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι άστατος αρχικά στα δυτικά και θα μετακινηθούν νοτιότερα.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι άστατος στα ΝΑ της χώρας και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Σχετικά Άρθρα